Dan C. Mihăilescu se întâlnește cu cititorii la showroom-ul eMAG din Crângași
https://www.ziarulmetropolis.ro/dan-c-mihailescu-se-intalneste-cu-cititorii-la-showroom-ul-emag-din-crangasi/

Uniţi de aceeaşi pasiune de a descoperi noi întâmplări şi personaje printre paginile unei cărţi, Dan C. Mihăilescu şi cititorii se întâlnesc astăzi, de la 19:00, la showroom-ul eMAG din Crângaşi, de pe şoseaua Virtuţii nr. 148.

Un articol de Liliana Matei|18 mai 2016

Realizatorul emisiunii „Cartea de la ora 5”, difuzată exclusiv online, își propune să îi cunoască în offline pe cei care îi sunt alături zi de zi și să discute despre câteva dintre cele mai frumoase lecturi de călătorie, aceasta fiind și tema evenimentului.

 
Dan C. Mihăilescu se așteaptă ca dialogul de astăzi dintre el și cititori să fie unul alert, mai ales că a sesizat această predispoziție a publicului din online de a împărtăși idei și opinii. „Un lucru e sigur: în trecerea de la TV pe Internet a scăzut sensibil vârsta celor care mă abordează pe stradă, în metrou, la librărie etc. În plus, de unde înainte primeam exclusiv aprecieri, acum predomină indicațiile de lectură. Dacă telespectatorul este îndeobște un receptacol pasiv, neutru, cititorul online este infinit mai predispus la interacțiune”, a declarat realizatorul emisiunii „Cartea de la ora 5”.

 
Cu toate că este văzut ca unul dintre cei mai influenți critici literari, Dan C. Mihăilescu recunoaște că fiecare întâlnire pe care o are cu cititorii îl învață câte ceva. „Fiecare public are învățămintele lui. După întâlnirile cu liceeni, plec mult mai optimist decât la venire, descoperind că sunt departe de-a avea mintea-n chiloţi, că au aceleaşi dileme, aşteptări şi ispitiri ca noi, bunicii lor, şi aceeaşi nevoie de afectivitate. Când sunt în mijlocul studenţilor, rămân încercănat de blazarea lor şi încerc un amestec amărui de invidie şi compasiune. Cât despre celelalte categorii de cititori, ele îmi aduc invariabil aminte că nu sunt decât un prestator de servicii, că numai o întâmplare fericită m-a pus în situaţia de a <<da lecţii>> de lectură şi că aş face bine să-mi recalibrez sistematic gustul, opţiunile, maniera de lectură ş.a.m.d”, a dezvăluit Dan C. Mihăilescu.

Despre proiectul „Cartea de la ora 5”

După o prezență îndelungată în televiziune, începând cu 1 februarie 2016, Dan C. Mihăilescu a acceptat o nouă provocare și s-a îndreptat spre online. Criticul literar este gazda emisiunii „Cartea de la ora 5”, difuzată începând cu ora 17:00, de luni până vineri. Titluri variate, idei de lectură şi opinii valoroase sunt lansate pasionaţilor de lectură prin noile canale de distribuție (site, Facebook și YouTube). Emisiunea este acum accesibilă unui public variat, în special segmentului de public tânăr.

 

Alături de publicarea zilnică a materialelor video de 5 minute, în cadrul cărora Dan C. Mihăilescu prezintă cititorilor câte o carte, pasionații de lectură pot alege în fiecare săptămână o carte pe care să o pună în discuție, postează recenzii proprii și pot discuta liber despre recomandări sau preferințe de lectură.

Pentru o mai mare interacțiune cu cititorii, proiectul online are și o componentă offline: întâlniri periodice în cadrul cărora vor dezbate preferințe de lectură sau noutăți editoriale.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

16
/01
/23

Tatiana Ernuțeanu, poetă, eseistă și publicistă, a publicat recent volumul „Buletin de știri blues“, la Editura Tracus Arte (2022) și volumul „Carne, visuri si oase triste uitate în Hydra“, Editura Eikon (2020). Scrie pentru revistele Forbes Life și Psychologies.

11
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întâlnire cu tema „Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil” – dialog pornind de la cel mai recent număr al revistei Lettre Internationale. Dezbaterea este organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții.

10
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită duminică, 15 ianuarie 2023, între orele 11.00 - 13.00, la un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale.

22
/12
/22

Luna aceasta, în cadrul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M a apărut ediția în limba română a unei cărți mult-așteptate: „Infinitul într-o trestie” de Irene Vallejo, cartea de eseu care, acum doi ani, a ținut primele pagini ale ziarelor de cultură din Spania, fiind recompensată cu două dintre cele mai importante distincții: Premiul Național pentru Eseu și Premiului Ojo Crítico. Ulterior, cartea lui Irene Vallejo a cucerit spațiul cultural internațional, fiind în curs de traducere în peste 30 de limbi.

20
/12
/22

Miercuri, 21 decembrie, de la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o discuție despre volumul „Societatea digitală. Stăpâni, cetățeni sau sclavi?", în care Răzvan Rughiniș, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București, unde predă cursuri de securitate cibernetică, internetul lucrurilor și protecția vieții private, cercetător și unul dintre inițiatorii programului Innovation Labs, analizează problemele și potențialul structurilor digitale care fac din ce în ce mai mult parte din viețile noastre.