Dan C. Mihăilescu: „Simțim rapid, trăim rapid, murim sufletește rapid”
https://www.ziarulmetropolis.ro/dan-c-mihailescu-simtim-rapid-traim-rapid-murim-sufleteste-rapid/

Marţi, 26 august, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, Dan C. Mihăilescu a lecturat un fragment din noua sa carte la care lucrează în prezent, denumită „Despre nerăbdarea de a fi răbdător”, care va apărea la Editura Humanitas.  

Un articol de Judy Florescu|29 august 2014

Scriitorul Dan C. Mihăilescu a început seara lecturii de la librăria Humanitas de la Cișmigiu cu o confesiune: „Mă gândeam astăzi că 90% din cărțile mele pe care le-am tipărit din 1982 încoace nu au venit neapărat din lăuntrul meu. Nu știu dacă ăsta e un semn bun. Cred că e un semn rău. Înseamnă că nu ai înăuntrul tău pofta de a te manifesta. Nu ai o chemare literară, chiar dacă ai o conștiință literară. Doar în 1982, atunci când am debutat, am pus în cartea despre Eminescu tot ceea ce a fost mai bun în mine din liceu și din facultate.”

„Mă întrebam în ce măsură cărțile tale care vin ca răspuns la comenzi editoriale, la rugăminți prietenești, fac efectiv parte din ființa ta sau nu. Mi-am dat seama că, odată ajuns la 60 de ani, eu nu știu bine ceea ce sunt : istoric literar, critic literar, cronicar de întâmpinare, traducător, cioranolog, eminescolog.”

Tema noului său volum va fi abordată din două perspective ce se află la vârste diferite ca ani, iar din pasajele cărții vom afla la ce vârste se află sufletele lor.

„Nici astăzi nu pot să mă laud că lucrez la un volum pe care vreau de mulți ani să-l tipăresc. Este o provocare pe care mi-a adresat-o bunul meu prieten, Ciprian Măceșaru, care are puțin peste 30 de ani. El a vrut să facă o carte despre răbdare și împreună am ajuns la ideea de a face un volum de eseuri confesive, epistolare. Ne-am pus în cap ca timp de o jumătate de an să ne etalăm teoriile despre răbdare. Ce poate fi mai neobișnuit, mai nucă în perete,  în epoca noastră, ca un elogiu pentru lentoare? Mai ales când vine de la doi nerăbdători, de la noi nărăvași, de la doi tipi care s-au cheltuit cu o frenezie sinucigașă în viață, care acum își propun să vină către adolescenți și către bunicii adolescenților de mâine cu acest elogiul al răbdării.”

Foto și video cu Dan C Mihailescu – Judy Florescu

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.