De văzut la MNAC: expoziția „Peisaj Infinit. Ioan Sbârciu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-vazut-la-mnac-expozitia-peisaj-infinit-ioan-sbarciu/

Până pe 29 martie 2020, Muzeul Naţional de Artă Contemporană (Str. Izvor 2-4, Palatul Parlamentului, Aripa E4) prezintă expoziţia „Peisaj Infinit. Ioan Sbârciu”.

Un articol de Liliana Matei|18 ianuarie 2020

De câteva decenii bune, Ioan Sbârciu joacă rolul unei figuri centrale în cadrul fenomenului pedagogic, artistic și managerial intitulat, cu un termen ambițios și doar parțial acoperitor, Școala de la Cluj. În calitate de profesor, rector și manager cultural, artistul a instituit un model pentru generațiile mai tinere de colegi. Ca pictor, și-a croit un drum special în istoria modernității românești, prin capacitatea unică de a orchestra spații picturale ample, încărcate cu straturi și rețele de culoare complexe. Expoziția de la MNAC este de fapt o instalație fără precedent în România, o pânză monumentală (lungă de 28 metri și înaltă de 5) care umple emblematica Sală de Marmură a muzeului, devenind astfel un obiect sincretic, ce aparține deopotrivă picturii și sculpturii.

Expoziția poate fi vizitată la parterul muzeului, în Sala de Marmură.
Artist: Ioan Sbârciu

Cu sprijinul: Greentek Lighting, Andreea Stănculeanu (Sector 1 Gallery)

Asistență tehnică: Bencze László

Credit imagine: Imagine din atelierul lui Ioan Sbârciu. Credit foto: Mihai Ștefan Bădulescu

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.