De văzut la MNAC: „Liliana Mercioiu Popa. Moduri de a construi”
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-vazut-la-mnac-liliana-mercioiu-popa-moduri-de-a-construi/

Până pe 29 martie 2020, Muzeul Naţional de Artă Contemporană (Str. Izvor 2-4, Palatul Parlamentului, Aripa E4) prezintă expoziţia „Liliana Mercioiu Popa. Moduri de a construi”.

Un articol de Liliana Matei|29 februarie 2020

Liliana Mercioiu Popa (n. 1975) e o artistă vizuală care trăiește și lucrează la Timișoara, unde predă pictură la Facultatea de Arte și Design și activează în cadrul unor grupuri precum IN- FORMAT sau Avantpost. Lucrările ei subsumează mai multe forme de expresie, de la pictură și desen la instalație și fotografie. Interesele Lilianei Mercioiu sunt nuanțate prin percepția personală asupra contextelor micro și macro-istorice: devenirea ei în raport cu mutațiile lumii, evoluția istorică a climatului social și cultural în care se inserează, echilibrul de forțe și de factori determinanți în ceea ce privește/privind crearea identităților – la nivel de comunitate, grupuri sociale sau indivizi –, toate acestea sunt teme recurente în arta ei.

În expoziția de la MNAC, accentul a fost pus pe (re)crearea unui parcurs în practica ei, începând cu proiecte timpurii și până la un corpus recent de lucrări, dintre care o parte au fost dezvoltate sau adaptate pentru această ocazie; scopul este acela de a aduce laolaltă o serie de preocupări și teme ca elemente constitutive a ceea ce devine, în fapt, o instalație site-specific coerentă, incluzând varietatea de medii practicate cu lejeritate de artistă, precum readymade, video, fotografie sau instalație. Concepută ca o alăturare convingătoare de imagini puternice, Moduri de a construi dezvăluie mai presus de orice felul în care Liliana Mercioiu Popa se raportează la „mediul” înconjurător – cel obiectiv, dar și straturile conceptuale prin care își (re)compune, mereu, imaginea despre lume.

Pornind de la o serie de fotografii din 2007 documentând elemente constructive ambigue, părăsite pe malul Timișului, transpuse acum într-o formulă spațială constituind nucleul expunerii, Liliana Mercioiu Popa și-a îndreptat privirea scrutătoare, uneori transformatoare, asupra propriei practici artistice, asumând însă și provocările induse de contextul social sau modalitățile prin care ne raportăm la alte specii ori la natură, în general. Astfel, întreaga expoziție este marcată de efortul de a observa ipostaze ale „construirii”, văzută ca parte fundamentală a activității umane, aflată uneori într-o interacțiune periculoasă cu mediul natural sau cultural. Cu toate acestea, nu ne confruntăm doar cu instanțe ale lui homo faber sau cu ilustrări ale potențialului distrugător al dominației omului asupra naturii, căci perspectiva artistei, deși critică, nu este radicală. Dimpotrivă, exercițiile formale minimaliste, ce așează obiectele – inclusiv tipurile de materiale – într-o tensiune generatoare și crează situații neașteptate de echilibru, dezvăluie o încercare neobosită de a înțelege forțele determinând starea de fapt și o tentativă de a oferi o imagine posibilă a căilor de acces ce pot (con)duce finalmente către o reconciliere.

Expoziția poate fi vizitată la etajul IV al muzeului.

Artist: Liliana Mercioiu Popa

Curator: Sandra Demetrescu

Foto: MNAC

12
/11
/21

Este migrarea online o amenințare pentru arta contemporană? Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk. Facebook ne asigură că o simplă logare cu datele personale ne va așterne realitatea virtuală la picioare. Școala, muzeul și locul de muncă vor deveni accesibile de pe propria canapea. Întrebarea ar fi, însă: ne dorim cu adevărat asta?

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..