Debuturi impresionante și filme aplaudate la Cannes, Veneția și San Sebastián, în Zilele Filmului Românesc, la TIFF 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/debuturi-impresionante-si-filme-aplaudate-la-cannes-venetia-si-san-sebastian-in-zilele-filmului-romanesc-la-tiff-2022/

Noile voci ale cinematografiei autohtone câştigă teren la cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).

Un articol de Liliana Matei|27 mai 2022

9 dintre cele 12 lungmetraje prezentate anul acesta în competiția dedicată filmelor românești sunt semnate de regizori aflați la debut, multe dintre ele fiind deja aplaudate și premiate de juriile marilor festivaluri internaționale. Cinefilii sunt invitați să le descopere, în premieră, la Cluj-Napoca, în secțiunea Zilele Filmului Românesc, alături de 18 noi scurtmetraje.

Două dintre producțiile care concurează anul acesta pentru Trofeul Transilvania se regăsesc și în Competiția ZFR. „Balaur”, debutul lui Octav Chelaru, spune povestea unei tinere profesoare de religie care se aventurează într-o relație extraconjugală cu unul dintre elevii săi, iar Emanuel Pârvu revine în Zilele Filmului Românesc cu o dramă despre vinovăție și responsabilitate. Prezentat în premieră la San Sebastián, Marocco ne atrage într-un lanț complex de evenimente cu consecințe tragice, în ciuda bunelor intenții ale tuturor celor implicați.

Singurul documentar prezent atât în ZFR cât și în secțiunea „What’s Up, Doc?”, devenită competitivă de la această ediție, este experimentul hibrid „Pentru mine tu ești Ceaușescu” regizat de Sebastian Mihăilescu și premiat la festivalurile de profil Doclisboa și Ji.hlava. În el, un grup de tineri participă la un casting pentru un film despre anii de tinerețe ai fostului dictator și intră pe nesimțite în jocul reconstituirii istorice.

Prezentat la TIFF 2022 imediat după proiecția oficială de la Cannes, unde a fost selecționat în secțiunea Un Certain Regard, Metronom, debutul regizorului Alex Belc, evocă România anilor ‘70 și mecanismele de represiune ale Securității printr-o poveste de iubire între doi adolescenți, marcată de trădare, libertate și iertare.

Bogdan Dumitrache și Ofelia Popii sunt protagoniștii din „Om Câine”, debutul regizorului Ștefan Constantinescu, un noir despre un bărbat care se întoarce în țară doar pentru a-și confirma bănuielile legate de infidelitatea soției. Totul se petrece pe fundalul restricțiilor de circulație internațională provocate de contextul pandemic. Același Bogdan Dumitrache reapare în rolul unui regizor care se confruntă cu pierderea fiicei sale în filmul-mozaic Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric, semnat de Gabriel Achim și lansat la Festivalul Black Nights de la Tallinn.

Lista premierelor naționale e întregită de filmul independent „Anul pierdut 1986”, debutul în regie al Ligiei Ciornei, în care o femeie este constrânsă de mama sa să facă o întrerupere de sarcină, de teamă că dezastrul de la Cernobîl va afecta dezvoltarea viitorului născut.

În premieră mondială la Cluj va putea fi văzut noul film scris și regizat de Florin Piersic Jr., „Nimic despre dragoste”, o dramă provocatoare despre infidelitățile care distrug prietenii și căsnicii, dar și debutul indie al lui Victor Canache cu „Capra cu trei iezi”, dezvoltat după scurtmetrajul omonim din 2019. Adaptat după extrem de populara poveste a lui Ion Creangă, din care păstrează inspirat violența grafică din momentele-cheie, filmul îi are în distribuție pe Maia Morgenstern și Marius Bodochi.

Trei dintre filmele autohtone care au fost deja distribuite pe ecrane vor fi reluate în cadrul ZFR: „Crai nou” urmărește călătoria psihologică a unei fete care încearcă să fugă în capitală pentru a urma studii superioare, lăsând în urmă agresiunile din sânul familiei ei disfuncționale. Debutul în regie al actriței Alina Grigore, cunoscută pentru rolurile din „Ilegitim” sau „Din dragoste cu cele mai bune intenții”, ambele semnate de Adrian Sitaru, a fost distins cu Marele Premiu la San Sebastián. Premii superlative a câștigat și „Imaculat”, debutul tandemului Monica Stan și George Chiper-Lillemark, proiectat în premieră mondială în secțiunea Giornate degli Autori a Festivalului de la Veneția. E o poveste despre inocența pierdută, care descrie tribulațiile unei tinere internată într-o clinică de dezintoxicare.

Tot la Veneția a fost lansată și cea de-a doua parte a trilogiei lui Bogdan George Apetri, începută cu „Neidentificat” (Premiul FIPRESCI la TIFF 2021). Miracol e un policier psihologic filmat tot în Piatra Neamț (orașul natal al cineastului), cu Emanuel Pârvu și Ioana Bugarin, remarcabilă în rolul unei măicuțe care cade pradă unui incident nefast.

Cea mai recentă extravaganță animată concepută de Anca Damian, „Insula”, va beneficia de o proiecție specială în Zilele Filmului Românesc, după un impresionant parcurs festivalier internațional început la Rotterdam și Goteborg. Mustind de inventivitate și culoare, comedia suprarealistă inspirată de piesa lui Gellu Naum reinterpretează povestea lui Robinson Crusoe transformând-o într-o fabulă muzicală politică și poetică.

Selecția Zilelor Filmului Românesc e întregită de 18 scurtmetraje, cele mai multe dintre ele aflându-se la prima întâlnire cu publicul: „Plastic Semiotic” (r. Radu Jude), „Același vis” (r. Vlad Petri), Spre casă (r. Horațiu Curuțiu), „Eu și sora mea” (r. Theodor Ioniță), „Cori și Willi” (r. Tudor Pojoni), „Fragmentări” (r. Miruna Minculescu), „Cum se întinde un nor spre altul” (r. Iulian Daniel Popa), „Mon Ami” (r. Carina-Gabriela Dașoveanu), „Maria T.” (r. Maria Drăgoi), „Stille Post” (r. Brigitta Kanyaro), „Aurică, viață de câine” (r. Mihai Dragolea), „Triplex Confinium” (r. Maria Bălănean), „Moștenirea” (r. Marian Fărcuț), „Planuri de Vacanță” (r. Alexandru Mironescu), „Pune-te în locul meu” (r. Laura Baron), „Viață de clovn” (r. Ioachim Stroe), „Dislocat” (r. Gabriel Sandu), „Extravaganzia mare, blat subțire, sos iute” (r. Andrei Redinciuc).

Filmele din Competiția ZFR vor putea fi urmărite la TIFF 2022 în baza abonamentelor TIFF Card, disponibile deja online, în ediție limitată, pe platforma Eventbook. Programul complet al acestei ediții va fi disponibil în curând, pe platforma festivalului și în aplicația TIFF Official App.

Imagine: „Anul pierdut 1986”, regia Livia Ciornei

20
/03
/23

În afara titlurilor noi, One World Romania propune în acest an şi trei retrospective de neratat: una concentrată pe cineastul sârb nonconformist Želimir Žilnik, în prezenţa acestuia, o alta cu filme ale regretatei regizoare libaneze Jocelyne Saab şi una dedicată dedicată împlinii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale (FAV).

20
/03
/23

Premieră în Teatrul de Nord Satu Mare, „Nuntă în Oaș” este o comedie duioasă și feministă scrisă de Anca Munteanu și regizată de Cristian Ban. Ca orice nuntă tradițională care se respectă, nu s-a putut ține fără lacrimi de mireasă sau fără vorbe rele din partea celor care n-au fost invitați.

20
/03
/23

Teatrul Coquette vă invită, sâmbătă 25 martie de la ora 11.00 la ultima întâlnire cu „Legenda lui Martie” și de la ora 19.00 la „Valsul Hazardului”. Duminică 26 martie, de la ora 11.00 cei mici sunt așteptați să ia parte la aventurile personajelor din „Vulpea și Corbul”, iar de la ora 19.00 ne întâlnim cu „Îngerul pantofilor”.

17
/03
/23

În premieră la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, vineri, 24 martie, de la ora 19.30, „Călătoria”, un spectacol de Dan Puric, cu scenografia inconfundabilă a Doinei Levintza.

17
/03
/23

În spiritul unei reale Capitale Europene a Culturii, Teatrul Național din Timișoara deschide Anotimpurile FEST-FDR vineri, 31 martie 2023, de la ora 20:00, în Sala Mare, cu spectacolul BROS de Romeo Castellucci, coorganizator al evenimentului fiind Istituto Italiano di Cultura di Bucarest.

17
/03
/23

O apariție inedită în capitala unde tangoul are rădăcini adânci. Tangotic aduce pe scena Palatului Bragadiru, tangoul argentinian si romanța în fuziune cu elemente jazz, rock și afro, precum și un repertoriu original de tangouri românești, sâmbătă, 18 martie, de la ora 19:00.