Descoperă România cu Peter Hurley. Pur și simplu…
https://www.ziarulmetropolis.ro/descopera-romania-cu-peter-hurley-pur-si-simplu/

Irlandez. Unul dintre cei mai autentici şi buni români pe care îi ştiu. Când vorbeşte despre România („E o ţară aşa de bogată, nici nu vă daţi seama!”) te face să te (re) îndrăgosteşti şi tu de ea cu pasiune, cu acel realism care ştie că, uneori, obstacolele sunt mari şi entuziasmul e greu pus la încercare, dar care totodată vede şi simte cât Bine, Frumos, Adevăr şi Frumuseţe e aici.

Un articol de Cristina Enescu Aky|4 aprilie 2017

A bătut la pas, pe vreme de iarnă, „Drumul Crucilor”, de la Săpânța cea care a pus laolaltă moartea și veselia, până la Muzeul Satului din București, bazându-se pentru adăpost și hrană doar pe legendara omenie a românilor. Apoi a pus acest drum prin sufletul adânc al țării într-o carte care, vă dau în scris, o să vă bucure inima. An de an, de 7 încoace, pune multe cărămizi (muncă, efort, bani, timp, nădejde, încredere, și mai ales tare multă dragoste) la temelia Festivalului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel din Maramureș.

Am fost acolo anul acesta, și vă urez binecuvântarea să ajungeți acolo sau măcar să vă hrăniți gândurile și sufletul cu lucrurile frumoase pe care le face Petru al lu’ Hurley în, cu și pentru tradițiile și cultura populară adevărate din acest miez de Românie frumoasa, Maramureșul. Despre acest drum de poveste (reală), festivalul din Maramureș și multe alte lucruri profund frumoase din și cu România vă invităm să aflați în documentarul realizat de Agerpress în vara acestui an – cu subtitrări în engleză, că-i prea fain să ținem doar pentru noi.

Un documentar realizat de AGERPRES, autor: Camelia Moise, editor: Marilena Gheorghiță, editor online: Gabriela Badea). Subtitrare in limba engleză.



07
/12
/15

Lungmetrajul "Brâncuşi din eternitate", de Adrian Popovici, cu Claudiu Bleonţ, Vlad Rădescu, Alexandru Potocean, Iulia Verdeş, Andra Negulescu şi Ioan Andrei Ionescu, va fi prezentat criticilor de film şi membrilor British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), la New York şi la Londra.

06
/12
/15

Regizorul Ron Howard („O minte sclipitoare”) aduce, din 4 decembrie, pe marile ecrane aventura „În inima mării”, o ecranizare a best-sellerului omonim semnat de Nathaniel Philbrick despre expediţia vaporului Essex. Dezastrul maritim real l-a inspirat pe Herman Melville să scrie „Moby-Dick”. Însă cartea nu relatează decât jumătate din poveste.

05
/12
/15

Deşi, cu acest ultim film al francizei (“Jocurile Foamei: Revolta – partea 2”) se închide cercul celor trei ani în care Jennifer Lawrence a intrat în pielea lui Katniss Everdeen, gaiţa zeflemitoare rămâne un model de stil şi look pe care nu îl vom uita prea curând.

03
/12
/15

„Moromeţii” poate fi privit ca o apariţie de necrezut: este un film lansat spre sfârşitul perioadei comuniste, când, la fel ca întreaga atmosferă din ţară, peisajul cinematografic devenea tot mai puţin respirabil din cauza cenzurii şi a ideologiei partidului unic.

03
/12
/15

Festivalul anual "Making Waves: New Romanian Cinema" de la New York, ajuns la cea de-a zecea ediție, este considerat de New York Times drept una dintre "comorile anuale" ale circuitului cinematografic newyorkez și se desfășoară pentru al treilea an consecutiv în două centre culturale importante: Film Society of Lincoln Center (2-7 decembrie) și respectiv Jacob Burns Film Center (3-8 decembrie).

29
/11
/15

„Alături de filme de festival, MUBI înseamnă și filme cult și clasice, așa că o bună parte din catalog conține nume sonore din istoria cinematografiei”, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ioana Diaconu, reprezentanta pentru România a MUBI, platformă internaţională de filme.

27
/11
/15

Chiamatemi Francesco (Spuneți-mi Francisc) prezintă drumul pe care l-a parcurs fiul unor imigranți italieni din Argentina pentru a deveni șeful Bisericii Catolice. Filmul va fi lansat în cinematografele italiene la 3 decembrie.

23
/11
/15

Cea de-a şasea ediţie a Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF) este una itinerantă şi va debuta duminică, la Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19.00, cu proiecţia a şase scurtmetraje care au ca temă criza refugiaţilor.

23
/11
/15

"Labyrinthus" a primit premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul de Film pentru Copii KINOdiseea. Trofeul European Children's Film Association (ECFA) a revenit producției "Păsări călătoare", iar o mențiune specială — peliculei care a fost proiectată în închiderea festivalului — "Curcubeul".

21
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Regizat de Steven Spielberg, „Bridge of Spies” („Podul spionilor”) este un thriller „old school” cu spioni, care omagiază discret un anume cinema clasic american, oferind în acelaşi timp suspans pe un fond istoric.