Despre Dan Puric- la superlativ. La mulṭi ani !
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-dan-puric-la-superlativ-la-mul%e1%b9%adi-ani/

Dan Puric împlineşte astãzi 53 de ani. Fie cã îl cunoaşteṭi din piesele de teatru, fie cã din filme, sau prin intermediul cãrṭilor sale, Dan Puric rãmâne un personaj emblematic pentru cultura româneascã. Spectacolele sale de pantomimã au încântat publicul atât în ṭarã, cât şi în strãinãtate- fiind transmise de cãtre BBC Belfast Royal College […]

Un articol de Andrada Văsii|12 februarie 2013

Dan Puric împlineşte astãzi 53 de ani. Fie cã îl cunoaşteṭi din piesele de teatru, fie cã din filme, sau prin intermediul cãrṭilor sale, Dan Puric rãmâne un personaj emblematic pentru cultura româneascã. Spectacolele sale de pantomimã au încântat publicul atât în ṭarã, cât şi în strãinãtate- fiind transmise de cãtre BBC Belfast Royal College şi de cãtre RTL Luxemburg.

In anul 1985, Dan Puric devine absolvent al Institutului de Artã Teatralã  şi Cinematograficã ,,I.L. Caragiale’’ din Bucureşti, avându-l ca profesor pe Dem Rãdulescu.

In 2008 publicã la editura Platytera un volum intitulat ,,Cine suntem’’. Cartea vine ca o intruziune în sufletul artistului, o poveste de viaṭã sincerã, dar complexã. Cu un discurs bine conturat şi plinã de învãṭãminte, cartea trateazã subiecte precum religia, suferinṭa, moartea, dragostea, acṭiunea, reacṭiune ş.a.m.d. Ulterior, artistul a susṭinut conferinṭe în cadrul cãror doritorii puteau sã dialogheze sincer şi la obiect cu acesta.  Dupã acest volum au urmat ,,Omul Frumos’’ şi ,, Fii demn !’’.

Din postura de regizor, Dan Puric  şi-a lãsat amprenta în spectacolele ,, Vis’’, ,, Don Quijote’’, ,, Costumele’’, ,, Pantomimia’’, ,, Made în România’’ şi multe altele.

Talentul sãu a fost recunoscut în momentul în care a primit premiul Aristizza Romanescu al Academiei Române pentru realizãrile  sale din teatru, dar şi din cinema ; premiul UNITER din 2003 pentru teatru nonverbal ; premiul UNESCO pentru dezvoltare culturalã ; premiul UNITER , dar şi premiul ,,Constantin Tãnase’’.

 

Ii urãm talentatului artist Dan Puric un cãlduros La mulṭi ani ! alãturi de gândurile noastre bune. Ii dorim cât mai multe spectacole frumoase, pline de emoṭie şi adevãruri intricate.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.