Despre TRUP/SUFLET, la fARAD 5 (Arad, 3-7 octombrie 2018)
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-trup-suflet-la-farad-5-arad-3-7-octombrie-2018/

Festivalul de film documentar fARAD revine la Cinema Arta din Arad între 3-7 octombrie cu o selecţie variată şi efervescentă de filme documentare premiate în marile festivaluri internaţionale. Tema celei de-a cincea ediţii este Trup/Suflet, iar selecţia din acest an prilejuieşte o explorare temerară a naturii caleidoscopice a erosului uman şi a cotloanelor ambigue ale intimităţii.

Un articol de Petre Ivan|4 septembrie 2018

fARAD 5 vorbește despre intimitate și nevoia de dragoste”, spune Mona Nicoară, directorul artistic al festivalului.

“Cele 12 filme din program sunt tot atâtea meditații asupra condiției umane și examinări oneste ale diversității noastre interioare. Suprafețele noastre epidermice sunt deopotrivă zone de contact primordial și scuturi care ascund vulnerabilități și adâncimi nebănuite ale spiritului uman. La fel se întâmplă și cu filmele: documentare aparent dedicate unor subiecte superficial scandaloase sunt structurate de fapt în jurul unor teme profunde, universale și, în realitate, familiare până la înduioșare”.

fARAD

Nu mă atinge-mă

Deschiderea fARAD e rezervată filmului românesc Nu mă atinge-mă, evenimentul incontestabil al anului, dublu recompensat la Berlin cu Ursul de Aur și Premiul pentru debut. La intersecția dintre ficțiune, documentar și artă vizuală, pelicula regizată de Adina Pintilie este o investigare personală a ideii de intimitate și a nevoii umane de contact autentic. Filmul va fi proiectat în prezența producătorului, Bianca Oana.

Filmul de închidere a celei de-a cincea ediții a festivalului este Dream Boat, un documentar-musical despre un vas de croazieră, care sub culorile lui pastelate ascunde o meditație despre iubire, singurătate, moarte, dar mai ales despre nevoia de libertate. Regizorul Tristan Ferland Milewski va fi unul dintre invitații speciali ai festivalului, împreună cu DJ My Name Is Claude, compozitorul coloanei sonore a filmului.

Tradiționalul Laborator fARAD, dedicat tinerilor documentariști, completează programul de proiecții și seria de conferințe și dezbateri menite să regenereze comunitatea locală de cinefili, dar și să ofere noi oportunități de colaborare profesională.

„Gândit la început ca un festival clasic de film documentar, fARAD devine tot mai mult un spațiu de profesionalizare și de sensibilizare a publicului din Arad pentru filmul de artă, dar și un loc de întâlnire, de dezbatere, de confruntare de idei despre felul în care arta reflectă aceste vremuri, tot mai provocatoare moral și existențial, pe care le trăim”, declară Corina Șuteu, președintele festivalului.

Programul integral al festivalului va fi anunțat pe 15 septembrie. (Detalii la www.farad.ro și pe pagina de Facebook a festivalului)

Inițiat și dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu și a Film ETC., în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad.

Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Asociația Film ETC. (producător general Oana Radu și consultant programare Mihai Chirilov), în parteneriat cu 111 Film (Eugen Lumezianu). Mona Nicoară este directorul artistic al festivalului. Laboratorul fARAD 2018 este organizat în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale.

Foto: fARAD 5 – facebook

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.