„Din dragoste cu cele mai bune intenţii”. Priviri
https://www.ziarulmetropolis.ro/din-dragoste-cu-cele-mai-bune-intentii-priviri/

Relansat în prezent pe platforma Cinepub, „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” (2011) era al doilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru. Filmul consacra un cineast original, mereu în căutarea unor forme atipice şi îndrăzneţe de exprimare.

Un articol de Ionuţ Mareş|11 martie 2016

Adrian Sitaru lansează la 18 martie un nou film, „Ilegitim”, şi este aproape de finalizare cu un altul, „Fixeur”, a cărui dată de apariţie nu este stabilită deocamdată, dar care ar putea fi tot 2016 (ceea ce ar marca o premieră).

Va ajunge astfel la cinci lungmetraje de ficţiune şi va deveni, alături de Radu Muntean, cel mai prolific regizor din Noul Cinema Românesc, asta deşi face parte din a doua etapă a valului douămiist (Muntean are deja lansate cinci lungmetraje de ficţiune, la care se adaugă şi un documentar corealizat cu Alexandru Baciu).

Corneliu Porumboiu a regizat de asemenea cinci filme, însă unul este documentar. Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Radu Jude urmează să îşi prezinte fiecare în 2016 sau 2017 cel de-al patrulea lungmetraj, deşi filmografiile lor mai cuprind şi alte titluri la limită (Mungiu a coordonat şi participat la un film colectiv, Puiu are un exerciţiu cu actori realizat în Franţa, iar Jude a experimentat cu un mediumetraj independent).

Adrian Sitaru este însă probabil şi autorul cu cele mai numeroase scurtmetraje. Până la debutul în lungmetraj cu „Pescuit sportiv” în 2009, el realizase deja aproximativ zece astfel de filme scurte (o cifră exactă este dificil de stabilit, în lipsa unor dicţionare sau baze de date credibile). Ulterior, între proiectele mai ample, a continuat să scrie şi să regizeze scurtmetraje (la care se adaugă implicarea într-o serie de televiziune, „În derivă”).

„Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, lansat în festivaluri şi pe marile ecrane în 2011, era al doilea lungmetraj, care avea să confirme stilul original al cineastului, ce îl diferenţia destul de mult de colegii de generaţie. Filmul venea după succesul extraordinar obţinut cu doar doi ani în urmă cu debutul său – premiat şi lăudat de critica străină şi română.

De aceea, nu trebuia să fie o surpriză că „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” era realizat, ca şi „Pescuit sportiv”, din filmări din unghi subiectiv (deşi câteva secvenţe se abăteau de la regulă). Noutatea era că tehnica POV-ul devenea mai îngrijită (mai puţine bâţâieli şi artificii) şi mai elaborată  – perspectiva se schimbă între mai multe personaje în aceeaşi secvenţă, iar mizanscena este mai complexă.

din-dragoste-play

„Din dragoste cu cele mai bune intenţii” este disponibil, de joi, pe Cinepub.ro, platformă online unde pot fi accesate gratuit şi în condiţii legale filme româneşti (noi sau vechi, scurtmetraje sau lungmetraje, documentare sau ficţiune), oferta fiind înnoită în fiecare săptămână. Click pe imagine pentru a vedea filmul!

Se pierdeau totuşi dinamisul şi prospeţimea din „Pescuit sportiv”, însă ele erau acolo mai adecvate tematicii decât în acest mai aşezat „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”.

Deşi o astfel de estetică are limitări evidente şi funcţionează în primul rând ca exerciţiu de stil – dovadă că, treptat, Adrian Sitaru pare să fi renunţat la ea, folosind-o cu parcimonie în cel de-al treilea film al său, „Domestic” (2012) -, ea îşi găsea justificarea în acest al doilea film al cineastului.

Şi asta pentru că miza narativă în „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” este de a face din mai multe unghiuri portretul unui tânăr, Alex (Bodgan Dumitrache), pus în situaţia de a-şi vedea mama (Nataşa Raab) ajunsă în spital din cauza unui minor accident vascular cerebral.

Întoarcerea din Bucureşti în orăşelul de provincie (nenumit) unde trăiesc părinţii (tatăl este jucat de Marian Râlea) îi oferă lui Alex prilejul de a-şi etala un tot mai dezvoltat simţ al organizării şi controlului, într-un moment neaşteptat şi necunoscut până atunci – împins într-o stare în care sunt amestecate teama, irascibilitatea şi paranoia.

Grija exagerată lui Alex pentru mama sa – ar vrea s-o mute la Cluj, la sfatul unui prieten medic, deşi condiţiile din spitalul local nu sunt dintre cele mai rele şi nici starea femeii nu este gravă; câteva picături de sânge i se par semnele prevestitoare ale unei catastrofe – şi bunele sale intenţii sunt inevitabil o sursă de umor, un comic ce invită la înţelegere faţă de o situaţie de viaţă firească şi des întâlnită.

Unghiurile subiective, care implică priviri directe ale lui Dumitrache în camera de filmat, pot pune spectatorul într-o stare de uşor disconfort, tocmai pentru că nu permit o identificare cu protagonistul. La fiecare schimbare a perspectivei, a privirii căreia i se substituie obiectivul aparatului de filmat, se semnalează implicit că este totuşi vorba de un limbaj cinematografic (unul ludic în acest caz), de o convenţie filmică.

La fel ca în „Pescuit sportiv”, şi lumea imaginată în „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” are ceva neliniştitor, un mister provenit din cele mai neaşteptate surse. În scenele de început, în care Alex, care locuieşte cu iubita sa (Alina Grigore), află prin telefon vestea că mama a fost internată, camera de filmat îi urmăreşte comportamentul prin mişcări lente, aproape imperceptibile, care ajung să semene cu privirea unei prezenţe invizibile – curioasă, dar discretă.

În salonul de spital, una dintre paciente este o femeie a cărei faţă mutilată într-un accident de maşină este acoperită cu bizară mască de iepure – un personaj insolit care dinamitează realismul-minimalist din secvenţele în care apare.

Articol apărut şi pe blogul lui Ionuţ Mareş.



26
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Assassin”, noul şi aşteptatul film al regizorului taiwanez Hou Hsiao-Hsien, este o capodoperă a contrapunctului, prin îmbinarea armonioasă a două extreme: contemplarea la care îndeamnă cadrele lungi şi viteza excepţională din scenele de luptă minuţios coregrafiate.

26
/10
/15

A XIX-a ediție a Festivalului de Film Francez se desfășoară în perioada 26 octombrie - 8 noiembrie în opt orașe din țară, incluzând o săptămână inedită în colaborare cu publicația Cahiers du Cinema - celebră revistă de critică de film. Festivalul va fi deschis în București și Brașov pe 30 octombrie, în Timișoara, Iași și Cluj-Napoca — pe 29 octombrie, în Sibiu — pe 28 octombrie și în Constanța — pe 26 octombrie. În Buzău, Festivalul Filmului Francez se desfășoară pe 6 și 7 noiembrie.

26
/10
/15

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj 2015 și-a desemnat sâmbătă seara câștigătorii în cadrul Galei de premiere, care a avut loc la cinematograful "Florin Piersic". Marele câștigător al celei de-a șaptea ediții Comedy Cluj este filmul Obywatel/Cetățeanul, al regizorului polonez Jerzy Stuhr, care a câștigat trofeele "Cel mai bun film" și "Cel mai bun scenariu".

23
/10
/15

„Dacă mă vei lua de bărbat, îţi promit că o să te duc la Bucureşti pe calea ferată" îi promitea Principele Carol Principesei Elisabeta, în 1869. Despre traseul primului tren care a circulat pe teritoriul Principatelor Unite aflăm sâmbătă, 24 octombrie, de la Cătălin Ştefănescu în seria Gări de poveste. Ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

23
/10
/15

Thierry Frémaux, Delegatul General al Festivalului de la Cannes, unul dintre cei mai influenți oameni din industria filmului, revine la Les Films de Cannes a Bucarest (23 – 29 octombrie) pentru un spectacol unic: Lumière!. Cele câteva zeci de filme restaurate ale fraților Auguste și Louis Lumière, doi dintre inventatorii cinematografiei, vor fi proiectate în versiune restaurată, însoțite de comentariile live ale lui Thierry Frémaux, pe 29 octombrie, de la 20.45, la CinemaPRO.

22
/10
/15

Actorul Chris Rock, cunoscut pentru umorul său caustic, a confirmat miercuri că va fi gazda celei de-a 88-a ceremonii a premiilor Oscar, la 28 februarie anul viitor. El a mai fost prezentatorul unei gale Oscar în urmă cu 11 ani.

22
/10
/15

Romanii i-au învins, din nou pe geto-daci duminică seara, între orele 20.30 și 22.30. Totul este oficial, o spun și audiențele TV. Pe Pro TV, în acest interval orar, a rulat fin, digital și chiar HD, filmul „Pompeii”, iar pe TVR 2, dacii ultrabărboși și cețoși rădeau tot în pelicula „Burebista”.

21
/10
/15

Dheepan, premiat cu Palme d’Or anul acesta la Festivalul Internațional de film de la Cannes, va rula în cinematografele din România începând din data de 30 octombrie. Filmul va fi prezentat în avanpremieră în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest (23 - 29 octombrie), în prezența regizorului.

21
/10
/15

Cu ocazia celor 25 de ani de existență, site-ul IMDb, prima bază de date din cinematografia mondială, a dezvăluit lista filmelor preferate de cei 1,5 milioane de utilizatori ai săi dintre cele vizionate între 1990 și 2014.

21
/10
/15

Pre-vânzările pentru extrem de așteptatul "Star Wars - The Force Awakens" au spulberat toate recordurile pe site-urile de vânzări de bilete americane. Numeroase site-uri din lume s-au blocat din cauza cererilor de bilete, iar pe ebay două bilete VIP se vindeau cu 10.000 de dolari. În plus, la două zile după lansarea trailerului oficial, acesta fusese vizionat de peste 66 de milioane de ori.

20
/10
/15

Un festival precum „Les Films de Cannes à Bucarest,” iniţiat de Cristian Mungiu şi ajuns la cea de-a şasea ediţie, reînvie plăcerea de a merge la un cinematograf de artă – un act social şi cultural în suferinţă – şi reaminteşte diversitatea formelor de a face cinema.

20
/10
/15

Îndrăgitul actor Ion Dichiseanu a împlinit astăzi 82 de ani! Născut la Adjud, în 20 octombrie 1933, era student la Politehnică când a fost îndrumat spre actorie de către nepoata lui George Vraca. Dichiseanu este, de asemenea, un talentat cântăreţ şi un apreciat poet, în 1995 acesta publicând volumul de versuri „Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză”.

20
/10
/15

Festivalul Internațional de Film Timishort a încheiat cele patru zile pline de filme scurte cu o ceremonie de premiere a regizorilor celor mai bune scurtmetraje. Weekendul acesta, peste 2000 de cinefili au umplut rândurile Cinematografului Timiș, dar și pe cele din AMBASADA sau sala 2 a Teatrului Național Timișoara. Decernarea trofeelor a avut loc duminică, 18 octombrie la Cinema Timiș în prezența a peste 500 de spectatori.

19
/10
/15

Controversatul regizor francez de origine argentiniană Gaspar Noé revine la București la cinci ani după ce a fost invitatul special al Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie). Acesta își va prezenta cel mai recent film, melodrama sexuală 3D Love, proiectată în afara competiției la Cannes și interzisă minorilor.