Doi români în finala concursului Sony World Photography 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/doi-romani-in-finala-concursului-sony-world-photography-2015/

Fotografii români Cosmin Bumbuţ şi Daniel Necula se numără printre finaliştii concursului Sony World Photography Awards 2015, una dintre cele mai mari competiţii de fotografie din lume.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2015

Sony World Photography 2015 / Cosmin Bumbuţ a fost apreciat pentru seria „Camera Intimă”, înscrisă la secţiunea „Arhitectură” în categoria pentru profesionişti, care cuprinde o serie de imagini copleşitoare realizate în celulele a 35 de închisori din România, iar Daniel Necula s-a remarcat prin lucrarea „Wrong Way”, înscrisă la secţiunea „Enhanced” în categoria „Open” – o fotografie alb-negru îndrăzneaţă, despre o femeie pe o bicicletă.

Fotografii înscrişi în categoria „Open” au fost jurizaţi pe baza unei singure fotografii, în timp ce competitorii din categoria destinată profesioniştilor au concurat cu un portofoliu de imagini.

Ediţia de anul acesta a adunat cel mai mare număr de concurenţi din istoria de opt ani a prestigiosului eveniment. Finaliştii au fost aleşi dintr-un număr record de 173.444 de înscrişi proveniţi din 171 de ţări, o creştere de 24% în comparaţie cu ediţia de anul trecut.

Premiile competiţiei constau în sume de bani şi în echipamente de fotografie digitală Sony. Cei 10 câştigători din categoria „Open” vor fi anunţaţi pe 31 martie, iar cei 13 câştigători din categoria dedicată profesioniştilor vor fi anunţaţi pe 23 aprilie, la o festivitate de premiere care va avea loc la Londra.

"Wrong Way", de Daniel Necula

„Wrong Way”, de Daniel Necula

Premiul cel mare,  25.000 de dolari

La ceremonie, va fi decernat şi premiul L’Iris d’Or pentru cel mai bun fotograf profesionist al anului, care, pe lângă titlu, va câştiga şi premiul cel mare de 25.000 de dolari.

Alături de el vor fi anunţaţi şi câştigătorii categoriei destinate profesioniştilor, a categoriei pentru tineri şi studenţi, respectiv câştigătorul titlului de fotograful anului din categoria „Open”, care va fi răsplătit cu 5.000 de dolari.

Fotografiile realizate de cei doi finalişti români vor fi prezentate în expoziţia 2015 Sony World Photography Awards, găzduită de Somerset House din Londra, în perioada 24 aprilie – 10 mai.

Concursul Sony World Photography Awards premiază cei mai buni fotografi contemporani ai anului trecut.

Fiind adresat tuturor pasionaţilor de fotografie, competiţia include cinci categorii diferite: una adresată profesioniştilor („Professional”), una deschisă tuturor pasionaţilor de fotografie („Open”), una pentru tineret („Youth”), una pentru studenţi („Students”) şi una pentru fotografiile realizate cu telefonul mobil („Mobile Phone”).

Mai multe informaţii despre eveniment se găsesc pe site-ul www.worldphoto.org.

Fotografiile finaliştilor pot fi descărcate de la adresa press.worldphoto.org şi prin Image.net.

Foto: Sony World Photography –  Cosmin Bumbuţ şi Daniel Necula, press.worldphoto.org

28
/04
/23

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea” vă invită la vernisajul expoziției realizate de Florin Tamba – laureat al Premiului „Grigore Bradea” 2021. Vernisajul expoziției de sculptură are loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 18:00, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud. Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.

27
/04
/23

Finalul lunii aprilie aduce încă două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. De pe 26 aprilie și până pe 6 iunie, la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106), se poate vedea expoziția „Călătorii” a artistei Ioana Badea, ce explorează drumuri, și nu destinații, făcute atât cu pasul, cât și cu gândul și între 29 aprilie și 13 mai artistul Bogdan – George Negulescu aduce în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53 expoziția ”Red my mind”.

27
/04
/23

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico se va desfășura, în perioada 27 aprilie - 2 mai 2023, în orașul Logroño (Spania), iar România va fi din nou prezentă, cu instalația „Fresaˮ/„Căpșunăˮ, realizată de arhitecta Oana Stănescu. Participarea României la această ediție a Festivalului este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al Festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

25
/04
/23

Fundația Art Encounters din Timişoara, oraş care este Capitala Europeană a Culturii în acest an, găzduieşte expoziția "Adrian Ghenie - Corpul imposibil", ce conține o serie de desene și câteva picturi tulburătoaere, inspirate din izolarea din perioada pandemiei.

24
/04
/23

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.