Două evenimente din Festivalul Național de Teatru, găzduite de MNAR
https://www.ziarulmetropolis.ro/doua-evenimente-din-festivalul-national-de-teatru-gazduite-de-mnar/

Din 7 noiembrie 2021, de la ora 16.00, Muzeul Naţional de Artă al României prezintă la Sala Rotonda două evenimente conjugate secţiunii „Instalaţii vizuale” din Festivalul Naţional de Teatru 2021, ca urmare a parteneriatului cu Uniunea Teatrală din România (UNITER).

Un articol de Liliana Matei|5 noiembrie 2021

Elemente grafice si sonore vor interacționa cu vizitatorul în cadrul instalației de realitate augmentată „Solaris”, având ca unic intermediar obiectul probabil cel mai apropiat omului modern: telefonul mobil. Realitatea augmentată va genera conceptul vizual şi sonor pe dispozitivul fiecărui vizitator, sala propriu-zisă a muzeului constituindu-se în comentariul istoric și polemic la noile limbaje. Instalația sintetizează atmosfera „solariană” și se vrea o copertă audio-vizuală a spectacolului sonor Solaris produs de Teatrul Național Radiofonic în parteneriat cu institutul Polonez București, cu premieră în secțiunea FNT on air (8 noiembrie, ora 23.00, Radio România Cultural).

Cu aceeași ocazie, Institutul Polonez București ne oferă o introducere în opera lui Stanisław Lem, prezentată în foaierul sălii Rotonda. Expoziția de desene „Bestiarul lui Lem ilustrat de Mróz” e realizată de artistul Daniel Mróz și curatoriată de prof. Janusz Górski de la Academia de Arte Frumoase din Gdańsk.

„Solaris”, cel mai cunoscut roman al scriitorului polonez Stanisław Lem, își păstrează spiritul vizionar la 60 de ani de la apariție (1961) și la aniversarea centenarului nașterii autorului. Relectura sonoră a regizoarei Ilinca Stihi propune o adaptare liberă a romanului în spectacolul sonor conjugat cu instalația omonimă de realitate augmentată prezentată în secțiunea Instalații vizuale a FNT31.

SOLARIS de Stanisław Lem, scenariu radiofonic de Ilinca Stihi, cu inserții din poeme de Halina Poświatowska. Traducerea: Sabra Daici și Ilinca Stihi. În distribuție: Mădălina Anea, Tudor Aron Istodor, Emilian Oprea, Gabriel Costin, Radu Bânzaru, Marcela Roibu, Costin Toma Dârțu. Regia de studio: Milica Creiniceanu.  Asistența tehnică: Marius Țoghină. Sound design: Tom Brânduș. Muzica originală: Cristian Lolea. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Regia artistică: Ilinca Stihi. Spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Polonez București.

Solaris – instalație de realitate augmentată

Concept: Ilinca Stihi.

Realizare: Vlad Ioachimescu.

Storyboard: Valeriu Stihi.

Sound design: Tom Brânduș.

Curator: Oana Cristea Grigorescu.

Producători: Radio România și Institutul Polonez București, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României

Instalația va putea fi vizitată în intervalul 7-14 noiembrie 2021, în programul obișnuit al muzeului, cu intrare liberă.

Accesul se va face din str. Știrbei Vodă 1-3, la Sala Rotonda, Auditorium.

Foto: Actorii Mădălina Anea și Tudor Istodor înregistrează Solaris / MNAR

 

 

 

16
/09
/21

„Poetic Invasion of the Cities” (PIC), o platformă europeană pentru artele spectacolului în spații neconvenționale, care își propune să ajungă la un public nou din comunitățile implicate, inclusiv la cel aflat în zone defavorizate, a avut o prezență notabilă la cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

16
/09
/21

În 2021, toamna începe oficial și fabulos, odată cu ediția anuală a celui mai mare eveniment de artă românească, Art Safari. Cea de-a VIII-a ediție a Pavilionului de Artă București va avea loc în perioada 16-26 septembrie în duplex, atât la Palatul Dacia-România, cât și la Arcub – Hanul Gabroveni.

14
/09
/21

Celebrul artist plastic belgian René Magritte s-a stins din viață într-o zi de vară, pe 15 august 1967, la 68 de ani. A fost înmormântat la cimitirul Schaerbeek din Bruxelles. Mai jos îl vedeți fotografiat, lângă tabloul său, „Pelerinul”, de Lothar Wolleh, chiar în anul în care a murit...

03
/09
/21

Muzeul Național de Artă al României și Asociația Prietenii Muzeului Național de Artă al României organizează joi, 9 septembrie, 2021, de la ora 18.00, la Muzeul Colecțiilor de Artă, o evocare a istoricului și criticului de artă, director al Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu (1948-2020).