Eforie Colorat – Intervenție culturală
https://www.ziarulmetropolis.ro/eforie-colorat-interventie-culturala/

Asociaţia Forumul Artelor Vizuale lansează „Eforie Colorat – Intervenţie culturală” iniţiază un demers artistic şi ecologic ce va schimba atmosfera şi peisajul în cea mai veche staţiune de pe litoralul românesc, Eforie Sud.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2021

Ne-am dedicat activitatea protejării patrimoniului cultural național material și imaterial și astfel am reușit să readucem la viață un spațiu aflat în ruină, Grădina de Vară Cinemascop. Aici se desfășoară zilnic evenimente, pe toată durata sezonului estival, facilitând astfel accesul la cultură și valorificarea spațiului la potențial maxim prin organizarea de proiecții cinematografice, spectacole de teatru, expoziții de artă contemporană, tururi despre istoria orașului, concerte, workshop-uri, dezbateri și alte programe culturale.

Trăim într-o societate de tip consumerist, în care problema poluării este tratată cu superficialitate. Ne dorim ca prin proiectul “Eforie Colorat – Intervenție Culturală” să atragem atenția asupra efectelor devastatoare pe care poluarea le are asupra mediului înconjurător și să readucem în Eforie Sud, o parte din suflul cultural pe care această stațiune l-a avut la începutul secolului XX și care acum suferă, ca tot litoralul românesc, de o lipsă acută de spații și evenimente cultural-artistice.

Credem cu tărie că arta este un mijloc de comunicare ce poate genera schimbări la nivel social, de aceea am gândit o serie de intervenții artistice ce au ca scop reactivarea comunității locale din punct de vedere cultural, educațional și ecologic.

Astfel, în data de 4 august 2021 vom organiza o acțiune ecologică de tip performance, în cadrul căreia se vor igieniza plaja și faleza orașului Eforie. Ne dorim atât participarea comunității locale, cât și a turiștilor, pentru a atrage atenția asupra efectelor devastatoare pe care le are lipsa de implicare și acțiune. O parte din deșeurile colectate, vor fi reciclate și transformate în obiecte decorative în cadrul unui workshop susținut de artiștii Dan și Lia Perjovschi, în data de 5 august 2021. Trei dintre obiectele create în cadrul acestui atelier, vor fi premiate și expuse timp de 30 de zile în incinta grădinii de vară Cinemascop, iar în luna noiembrie 2021 în cadrul galeriei Etaj artist-run Space din București. Înscrierile pentru ambele evenimente se vor face online, în perioada 22 iulie – 3 august, prin platforma https://eu.jotform.com/myforms/?

O altă parte din deșeurile colectate va deveni material pentru sculpturi realizate de artiști plastici, selectați în urma unui open call. Aceștia pot aplica în perioada 20-26 iulie, trimițând un CV, însoțit de un portofoliu la adresa: [email protected]. Selecția artiștilor participanți va fi făcută de Raluca Oancea Nestor, Senior lector în cadrul UNARTE București, iar rezultatele vor fi anunțate în data de 28 iulie, pe paginile Facebook și Instagram Eforie Colorat.

Sculpturile realizate vor fi amplasate în spațiul public, în orașul Eforie, dorind să inspire mai departe comunitatea locală și națională la alte inițiative artistice de responsabilitate socială cu dimensiune ecologică.
Pereții Grădinii de Vară vor fi decorați de două picturi murale având ca temă impactul omului asupra naturii. Acestea vor fi realizate de un artist român și un artist de origine cehă.

Toate aceste activități sunt deschise publicului larg, care în perioada 1-12 august 2021 poate urmări întreg procesul de creație. Printre produsele proiectului cultural se numără și un site ce va conține o arhivă a întregului proiect, 1 expoziție, 1 zine tipărit în 70 de exemplare și un film documentar de 15 minute, dar și 2 obiecte derivate din performance, ce vor fi folosite ulterior ca separatoare de deșeuri.

Vă invităm cu drag alături de noi, în Grădina de Vară Cinemascop, aflată pe strada Tudor Vladimirescu 2, în Eforie Sud. Ne puteți urmări și online pe Facebook, Instagram, TikTok.

 

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.