El Clasico, propunerea Irakului pentru Oscar 2017, deschide HipTrip Travel Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/el-clasico-propunerea-irakului-pentru-oscar-2017-deschide-hiptrip-travel-film-festival/

Peste 20 de filme din toate colţurile lumii, majoritatea în premieră în România, vor fi prezentate publicului iubitor de călătorii şi cinema la HipTrip Travel Film Festival. Cea de-a treia edi’ie a evenimentului va avea loc în perioada 27-30 octombrie la Cinema Union şi Cinemateca Eforie din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|4 octombrie 2016

Începând de anul acesta, HipTrip Travel Film Festival are un nou selecționer. Cătălin Olaru, primul câștigător al bursei Alex Leo Şerban pentru critică de film în 2012 și câștigător al concursului „Fii critic la Cannes!” în 2015, a ales pentru publicul HipTrip filme care ilustrează tema festivalului și cinemaul actual deopotrivă.

Destinațiile pe care ni le alegem, atât cele turistice, cât și cele cinematografice, spun multe despre noi. Plaje tropicale sau vârfuri inaccesibile? Comedii fără pretenții sau experimente arthouse? Fie că vorbim de filme sau de călătorii, moderația e mai mereu un deziderat greu de atins. La a treia ediție de HipTrip, ne-am propus să găsim echilibrul între comercial și artistic, dar și între între 100% travel, 0% cinema, și cinema-și-nimic-altceva. Indiferent de preferințe, ne dorim ca HipTrip să fie acel festival la care călătorești și totodată te simți ca acasă. –  Cătălin Olaru.

Halkawt Mustafa, invitat special la HipTrip 2016

Festivalul va debuta joi, 27 octombrie, cu filmul El Clasico, propunerea Irakului pentru Premiile Oscar în 2017. Filmul spune povestea a doi frați care suferă de nanism, Alan și Shirwan. Ei trăiesc într-un orășel kurd izolat din Irak. Alan visează să întemeieze o familie alături de iubita sa, Gona, dar tatăl fetei, Jalal,  se opune vehement căsătoriei celor doi.

Știind că tatăl Gonei, de meserie cizmar, este suporter înfocat al echipei de fotbal Real Madrid, frații se aventurează într-o călătorie primejdioasă către Spania. Alan speră să-l întâlnească pe Cristiano Ronaldo și să-i dăruiască o pereche de ghete de fotbal făcută de Jalal, pentru a-l convinge pe cel din urmă să-i devină socru.

Prezentat în mai multe festivaluri din întreaga lume, El Clasico a primit anul acesta două trofee la Tribeca Film Festival și trofeul pentru cel mai bun film străin la Traverse City Film Festival.

Proiecția de la București a filmului va avea loc în prezența regizorului Halkawt Mustafa. Născut în 1985 în Sulaymani, un oraș kurd din Irak, Halkawt Mustafa  s-a mutat alături de familia sa în Norvegia în anul 2000, țara în care primiseră azil politic părinții săi. Halkawt a studiat regia la Academia de Film din Oslo.

Filmul pe care l-a realizat în 2011, Inimă Roșie / Rødt hjerte, a fost achiziționat de către o companie de distribuție în timpul Festivalului de Film de la Cannes și a obținut premiul pentru cel mai bun film și premiul publicului la Festivalul de Film de la Vincennes.HipTrip Travel

Pleci de la HipTrip, într-o aventură cu destinaţie necunoscută

Pentru că anul acesta motto-ul HipTrip este „Ia-ţi viza de cinefil”, spectatorii care vin la proiecțiile din festival şi pot pleca de la cinematograf direct într-o aventură cu destinație necunoscută.

Compania aeriană BlueAir oferă biletele de avion, iar portalul de rezervări turistice Vivolis.ro face cinste cu cazarea la destinația finală.

Primii aventurieri vor fi decişiprin tragere la sorţi din rândul spectatorilor proiecției El Clasico (joi, 27 octombrie de la 20:30 la Cinema Eforie), iar tot ce vor afla iniţial sunt detaliile despre starea vremiila destinaţie şi ce haine trebuie să-şi pună în bagaje, iar la aeroport vor afla şi destinaţia către care vor decola.

Anul acesta vor fi oferite trei astfel de aventuri cu destinaţie necunoscută.

HipTrip Travel Film Festival este un festival dedicat cinefililor dependenți de călătorii, precum și celor care caută inspirație pentru viitoare călătorii. Este un mod de a ne aminti că filmul în sine este o călătorie deschisă oricui, care ne poartă în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, prin viziunea cineaștilor care l-au creat.

Foto: HipTrip Travel Film Festival – facebook.com-hiptrip.ro.

08
/06
/20

Cea de-a 24-a ediție a FFE se mută din sălile de cinema în spațiul online și oferă acces gratuit de pe 8 până pe 21 iunie pe două platforme: în perioada 8-16 iunie pe platforma FFE.ro, iar între 17-21 iunie pe platforma TIFF Unlimited.

06
/06
/20

După această perioadă în care toată activitatea artistică a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova s-a desfășurat în locul de joacă online #teatruncasACASAteatru, a venit și momentul în care actorii și echipa Naționalului își reiau activitatea și pun primii pași pe scenă, respectând toate măsurile de siguranță impuse de actualele condiții de funcționare a instituțiilor de spectacol.

01
/06
/20

RECOMANDĂRI De la documentarele lui Serghei Lozniţa şi comediile de început ale lui Nanni Moretti şi până la dramele lui Krzysztof Zanussi, excentricităţile lui Serghei Paradjanov şi o amplă retrospectivă a cinema-ului indian, arhiva MUBI, pusă la dispoziţia abonaţilor, oferă numeroase tentaţii cinefile.

28
/05
/20

CRONICĂ DE FILM La unele documentare ne uităm pentru că ne interesează mai ales un autor sau un stil. Iar pe altele le privim în primul rând pentru subiect. Din a doua categorie face parte „Becoming” (2020), de Nadia Hallgren – un film despre Michelle Obama produs şi difuzat de Netflix.

22
/05
/20

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania, va fi difuzată săptămânal pe platforma de streaming TIFF Unlimited, începând din 25 mai. Primul invitat al jurnalistului Mihnea Măruță este regizorul Cristi Puiu, unul dintre cei mai valoroși invitați ai TIFF, prezent la Cluj cu toate filmele sale în ultimii 20 de ani.

19
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Pentru că încă nu putem merge la cinema şi la festivaluri, rămânem tot la platformele cu filme accesibile din fotoliul de acasă. De data asta, vă recomandăm trei scurtmetraje foarte speciale, realizate de britanicul Jonathan Glazer, thailandezul Apichatpong Weerasethakul şi americanul Jonas Mekas şi disponibile pe MUBI.

17
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Cu premiera recentă la HBO şi disponibil pe platforma HBO GO, „Natalie Wood: Ce rămâne în urmă” (2020) este un documentar biografic realizat de Laurent Bouzereau despre una dintre cele mai cunoscute actriţe americane. Filmul are ca punct de pornire moartea suspectă a vedetei la doar 43 de ani.

13
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil să apară și primele filme realizate în izolare. Radu Jude a lansat un scurt autoportret conceput la invitația Arte/ZDF. Iar Dan Chișu a încercat un lungmetraj, un simplu excercițiu autocomplezent despre un regizor care roagă actori să joace într-un film despre viața în carantină.