Elite Art Gallery găzduiește expoziția „Spectre de sinestezie”
https://www.ziarulmetropolis.ro/elite-art-gallery-gazduieste-expozitia-spectre-de-sinestezie/

În perioada 4-31 martie, Elite Art Gallery vă invită la expoziţia artiştilor Valeriu Paladi şi Rinaldo Novali, intitulată „Spectre de sinestezie”, şi curatoriată de Ioana Mirică şi Roxana Diocheţanu. Vernisajul va avea loc joi, 7 martie, începând cu ora 18:00.

Un articol de Petre Ivan|1 martie 2024

Într-o realitate acaparată de zgomot, esențializarea limbajului, de orice fel, oferă un răgaz al sinelui în raport cu lumea care îl înconjoară. De la cadre unghiulare, la compoziții abstracte, expoziția „Spectre de sinestezie” comunică drept repere de înțelegere ordinea și armonia, elemente care sunt plasate paradoxal în multitudinea de senzații generate afectiv. Supuse unui limbaj sinestezic, impulsurile artistice sunt prezente în tărâmul minimalismului și al abstracției geometrice. În acest sens, expoziția celor doi artiști pune în prim-plan farmecul atemporal al simplității geometrice, invitând publicul să se cufunde într-o lume a formei pure, prin explorarea esenței expresiei artistice, în care fiecare linie sau model conturează un cadru complex.

„Convenția, în ceea ce privește gama cromatică infinită a undei de lumină, provoacă asocieri între senzații de naturi diferite, care pot fi atribuite și transpunerilor metaforice din planul artei poetice, muzicale sau celei picturale. Distilarea realității, într-un circuit minimalist, apare ca o reacție împotriva complexității și dezordinii vieții moderne. Cum vom putea aplica frecvența luminii invizibile într-un plan vizibil? Fără a garanta un răspuns cert, cei doi protagoniști își propun să deschidă un dialog al sensibilităților nemărginite, care se nasc între privitor și operă”, a declarat Roxana Diochețanu, istoric de artă Elite Art Gallery.

Valeriu Paladi (n. 1968) este un artist complex, definitivându-și instruirea artistică în cadrul a trei universități de arte frumoase, la Chișinău, București și Bologna. Aflat la studii în Italia, artistul a avut o revelație: „Am descoperit o legătură strânsă între pictură și alte arte, precum muzica și poezia”. Inspirația sa provine din predilecția pentru pictura plein air. Împrumutând forme din natură, artistul (re)compune, într-un plan minimal, concilierea individului cu universul. Apolinicul lui Paladi devine un element primordial în ghidarea privitorului spre un spațiu infinit, al liniștii care tronează asupra armoniei dintre raporturi. În ultimii ani, lucrările sale au început să se abstractizeze, concentrându-se pe limitele impuse de configurațiile verticale și orizontale. Folosind aceste forme simple, pictorul dorește să își exprime complexitatea interioară în raport cu practica sa artistică.

Rinaldo Novali (n. 1952) și-a definitivat activitatea creatoare în cadrul Academiei de Arte, secţia pictură, Bologna, ulterior, fiind profesorul artistului Valeriu Paladi, pe care l-a perceput, de la bun început, ca pe un coleg, și nu ca pe un simplu student, încurajându-l permanent în carieră. Rinaldo Novali a fost Șef al Departamentului Pictură al Academiei de Arte, Bologna, având numeroase expoziţii personale în ţara sa natală, Italia, dar şi peste hotare, în Franţa, Grecia, Norvegia și Olanda. De asemenea, acesta a participat și la diverse expoziţii, precum: Bienala Internaţională – Ankara, Turcia (2005) și Bienala Internaţionala de Pictură, Chişinău, Moldova (2011). Deși este un adept al experimentelor artistice, nimic nu este accidental în lucrările sale. Încălcările și variațiile sale sunt chibzuite, artistul valorificând emoțiile pe care le simte atunci când dă viață lucrărilor.

Expoziția „Spectre de sinestezie” va fi deschisă publicului în intervalul 4 – 31 martie, de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5), între orele 11:00 – 19:00.

Despre Elite Art Gallery

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate.

Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe Facebook și Instagram, cât și pe eliteart-gallery.com

Crama Histria, partenerul cu tradiție al Elite Art Gallery, va îmbogăți experiența invitaților la vernisaj cu un vin de excepție.

28
/04
/23

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea” vă invită la vernisajul expoziției realizate de Florin Tamba – laureat al Premiului „Grigore Bradea” 2021. Vernisajul expoziției de sculptură are loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 18:00, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud. Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.

27
/04
/23

Finalul lunii aprilie aduce încă două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. De pe 26 aprilie și până pe 6 iunie, la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106), se poate vedea expoziția „Călătorii” a artistei Ioana Badea, ce explorează drumuri, și nu destinații, făcute atât cu pasul, cât și cu gândul și între 29 aprilie și 13 mai artistul Bogdan – George Negulescu aduce în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53 expoziția ”Red my mind”.

27
/04
/23

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico se va desfășura, în perioada 27 aprilie - 2 mai 2023, în orașul Logroño (Spania), iar România va fi din nou prezentă, cu instalația „Fresaˮ/„Căpșunăˮ, realizată de arhitecta Oana Stănescu. Participarea României la această ediție a Festivalului este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al Festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

25
/04
/23

Fundația Art Encounters din Timişoara, oraş care este Capitala Europeană a Culturii în acest an, găzduieşte expoziția "Adrian Ghenie - Corpul imposibil", ce conține o serie de desene și câteva picturi tulburătoaere, inspirate din izolarea din perioada pandemiei.

24
/04
/23

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.