Emil Boroghină: ”Mă simt legat de festivalul Monodrame de la Bacău”
https://www.ziarulmetropolis.ro/emil-boroghina-ma-simt-legat-de-festivalul-monodrame-de-la-bacau/

Emil Boroghină vorbeşte despre ”Bacău Fest – Monodrame”, într-un interviu realizat de fotograful Simion Buia. Teatrul Municipal Bacovia organizează în perioada 21-26 aprilie 2017 cea de-a XXIII ediţie a Festivalului Internaţional al Recitalurilor Dramatice.

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2017

Concursul este rezervat unui singur actor care, în scenă, își va dovedi capacitatea de a împleti varii mijloace de expresie (text, mișcare, teatru-dans, animație etc) pentru a oferi spectacole complexe, de referință pentru scenele românești și străine. Prestațiile din concurs vor fi evaluate de un juriu care va acorda UN SINGUR PREMIU-TROFEUL BACĂU FEST-MONODRAME.

Acestui premiu i se vor adăuga Premiul onorific „ȘTEFAN IORDACHE”, acordat de elevi din liceele Municipiului Bacău, și Premiul „Actori pentru Actor” – DINU APETREI, acordat de actorii din Teatrul Municipal “Bacovia” din Bacău.

Iată ce mai puteți vedea zilele acestea în festival

Luni, 24 aprilie:

  • Ora 11.00 – Pub Valhalla – spectacol lectură al unui nominalizat la Concursul de Dramaturgie
  • Ora 17.00, CONCURS – Hotel Decebal – IULIA VALENTINA VERDEȘ, Before breakfast, după Eugene O’Neill, regia Constantin Florescu, Teatrul Municipal Ariel, Râmnicu Vâlcea.
  • Ora 18.30, CONCURS – Pub Valhalla – SIMONA CODREANU, Gări înlăcrimate: fragmente dintr-un vodevil inexistent după Anton Pavlovici Cehov, regia Nicoleta Dănilă, Proiect independent Targu Mures.
  • Ora 20.30, RECITAL – Teatrul Bacovia – CERASELA IOSIFESCU, Obsesii, scenariu de Claudiu Sfirschi – Lăudat după Margarita Karapanou, regia Yannis Paraskevopoulos, ARCUB, București.

Marți, 25 aprilie:

  • Ora 11.00 – Pub Valhalla – spectacol lectură al unui nominalizat la Concursul de Dramaturgie
  • Ora 17.00, CONCURS – Pub Valhalla – ALEX BUESCU, Opiniile unui clovn, după Heinrich Böll, regia Anca Maria Colțeanu, Teatrul Luni, București.
  • Ora 18.30, CONCURS – Hotel Decebal – VALENTINA ZAHARIA, Venus și Adonis, după William Shakespeare, regia Ioana Petre, Teatrul Mignon, București.
  • Ora 20.30, RECITAL – Teatrul Bacovia – The Sunset Limited, după Cormac McCarthy, regia Andreea și Andrei Grosu, Unteatru, București cu Richard Bovnoczki şi Şerban Pavlu.

Miercuri, 26 aprilie:

  • Ora 11.00 – Pub Valhala – COLOCVIU DE TEATROLOGIE
  • Ora 18.00, RECITAL – Hotel Decebal – Ada Lupu, Povestea păsării fara cuib, text laureat al concursului de Dramaturgie, editia 2016 de Ada Lupu, regia Iris Spiridon, Teatrul National “Vasile Alecsandri”, Iasi.
  • Ora 20.00, RECITAL – Teatrul Bacovia – FLORIN PIERSIC JR., O mie de motive, după Duncan Macmillan, regia Horia Suru, Club Point, București.
  • Ora 21.30 – Sala Mare a TMB – FESTIVITATEA DE PREMIERE.

Prețuri de acces:
– Abonamente: 150 lei/75 lei, pret redus pensionari (Acces la toate Recitalurile Extraordinare)
– Recital Extraordinar: 35 lei/30 lei/15 lei/pensionari, 8 lei/elevi și studenti;
– Recitaluri in concurs: 10 lei;
– Spectacolul “O mie de motive”: 50 lei/general, 25 lei/pensionari, 15 lei elevi și studenți.

(sursa programului www.kristofer.ro)

26
/10
/15

În seara asta, la Sibiu, debutează cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil. Ca urmare a colaborării strânse cu Fundația Clara Haskil din Elveția, cel care va deschide ediția din acest an a Festivalului de la Sibiu este muzicianul brazilian de origine română Cristian Budu, cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Internațional Clara Haskil de le Vevey, Elveția.

26
/10
/15

A XIX-a ediție a Festivalului de Film Francez se desfășoară în perioada 26 octombrie - 8 noiembrie în opt orașe din țară, incluzând o săptămână inedită în colaborare cu publicația Cahiers du Cinema - celebră revistă de critică de film. Festivalul va fi deschis în București și Brașov pe 30 octombrie, în Timișoara, Iași și Cluj-Napoca — pe 29 octombrie, în Sibiu — pe 28 octombrie și în Constanța — pe 26 octombrie. În Buzău, Festivalul Filmului Francez se desfășoară pe 6 și 7 noiembrie.

26
/10
/15

Am să încerc să vă prezint una dintre aniversări care mi s-a părut cea mai originală, cea mai ieșită cu totul din comun. (...) Am stat pe plajă, în apă, toată ziua. Am vrut la un moment dat să beau o gură din sticla de șampanie, pe care o înghesuisem în nisip în apropierea apei și o băteau valurile ca să o mai răcească. Era atât de caldă și avea un gust atât de rău, încât am preferat să o torn pe mine și să-mi urez singură 'La mulți ani! - Corina Chiriac. Îndrăgita cântăreață şi actriţă împlineşte astăzi 66 de ani.

26
/10
/15

Într-o zi de 26 octombrie (1673) se năştea Dimitrie Cantemir, domnu al Moldovei în două rânduri și important cărturar al umanismul românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.

26
/10
/15

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj 2015 și-a desemnat sâmbătă seara câștigătorii în cadrul Galei de premiere, care a avut loc la cinematograful "Florin Piersic". Marele câștigător al celei de-a șaptea ediții Comedy Cluj este filmul Obywatel/Cetățeanul, al regizorului polonez Jerzy Stuhr, care a câștigat trofeele "Cel mai bun film" și "Cel mai bun scenariu".

26
/10
/15

Lansarea oficială a celei de-a 25-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) a avut loc, vineri seară, la Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB), evenimentul fiind marcat prin prezenţa unor personalităţi din domeniul cultural, care au vorbit despre festival şi spectacolul de deschidere, "Mein Kampf".

24
/10
/15

Cel mai proaspăt şi dinamic festival de jazz are loc în Sibiu, între 13 și 15 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Si anul acesta au fost invitați artişti cu abordări muzicale spectaculoase, cu povești şi perspective inedite.

24
/10
/15

Doctorandă în anul I la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti sub îndrumarea prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu, pianista Mădălina Claudia Dănilă este pentru a doua oară oaspete al Stagiunii de marţi seara, de la Ateneu, pe 27 octombrie.

23
/10
/15

Joi, 29 octombrie, ora 19.30, Jazz:ish te va introduce într-o atmosferă electrică alături de Nils Petter Molvær, unul dintre pionierii “future jazz-ului”, un subgen format prin fuziunea muzicii electronice cu jazz-ul.

23
/10
/15

„Dacă mă vei lua de bărbat, îţi promit că o să te duc la Bucureşti pe calea ferată" îi promitea Principele Carol Principesei Elisabeta, în 1869. Despre traseul primului tren care a circulat pe teritoriul Principatelor Unite aflăm sâmbătă, 24 octombrie, de la Cătălin Ştefănescu în seria Gări de poveste. Ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

23
/10
/15

„Lor, țiganilor, să le mulțumim că ne-au păstrat muzica, această comoară ce abia acum o prețuim; numai dânșii (!) ne-au desgropat-o, au trecut-o și dat-o în păstrare din tată în fiu, cu acea grijă sfântă ce o au pentru ce le e mai scump pe lume: muzica.” - George Enescu, în urmă cu mai bine de un secol. Lucrări pe care odinioară le interpretau celebri lăutari şi care au reprezentat o puternică sursă de inspiraţie pentru Enescu în creaţiile proprii se vor auzi la Sala Radio miercuri, 28 octombrie, de la 19.00, într-un concert inedit care aduce pentru prima oră, în aceeaşi seară, pe aceeaşi scenă, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO şi ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO.