Emisiune-eveniment în memoria lui Ion Popescu Gopo
https://www.ziarulmetropolis.ro/emisiune-eveniment-in-memoria-lui-ion-popescu-gopo-la-tvr-2-tvr-hd-si-online-pe-tvr/

Ion Popescu Gopo este subiectul unei emisiuni aniversare, pe care TVR 2 o difuzează duminică, 28 aprilie, de la ora 18.00.

Un articol de Andrada Văsii|27 aprilie 2013

Părintele „Omuleţului“este subiectul unei emisiuni aniversare, pe care TVR 2 o difuzează duminică, 28 aprilie, de la ora 18.00.

Sub genericul „GOPO 90 – Un om de la începutul lumii”, telespectatorii TVR 2 pot urmări o dezbatere-eveniment în amintirea lui Ion Popescu Gopo (1 mai 1923 – 28 noiembrie 1989), cu doar câteva zile înainte de împlinirea a 90 de ani de la naşterea cunoscutului cineast român.

Emisiunea moderată de Daniela Zeca-Buzura îi are ca invitaţi pe criticul de film Irina Margareta Nistor şi pe cantautorul Mihai Constantinescu. „GOPO 90 – Un om de la începutul lumii” va fi difuzat simultan şi pe TVR HD şi pe platforma video a Televiziunii Române – www.tvrplus.ro.

Primul român premiat cu „Palme d’Or”

Părintele „Omuleţului”, aşa cum avea să rămână în dicţionarele de film internaţionale, este primul român premiat cu „Palme d’Or” la Festivalul Internaţional al Filmului de la Cannes, în 1957, pentru filmul de animaţie „Scurtă istorie”. Ion Popescu Gopo este o personalitate-simbol pentru creaţia cinematografică românească, fiind considerat un inovator al filmelor pentru copii, în care se îmbină fericit două genuri ale celei de-a şaptea arte: desenul animat şi muzicalul.

Gopo cel neştiut de noi era un vizionar şi un generos. Aproape toţi contemporanii săi au lăsat mărturie despre faptul că acest cineast şi mare artist se gândea şi la congenerii săi atunci când avea de apărat o cauză. Acestea sunt adevărurile pe care încearcă să le spună, în 50 de minute, o emisiune care vorbeşte despre Ion Popescu Gopo ca despre un contemporan al nostru, un om de la începutul lumii, care în 1957 a adus la Bucureşti primul Palme d’Or din cinematografia românească.

Daniela Zeca-Buzura,
realizator tv

Reportaje diverse

Protagoniştii reportajelor emisiunii sunt Pierette Atanasiu (asistent regie film), Roland Pupăză (regizor de fim şi desenator) şi Olga Niţu Pârâianu (asistent operator truca) – statornici colaboratori ai lui Gopo, cărora li se alătură Manuela Hodor (director general Studioul Animafilm) şi actriţa Medeea Marinescu.

Emisiunea cuprinde şi file din arhiva de aur a Televiziunii Române, care ilustrează momente cu artistul Ion Popescu Gopo, care a fost şi un hăruit realizator de televiziune, colaborator fidel al Televiziunii Publice, pentru care a şi realizat numeroase programe şi filme de desene animate.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.