Energia Galei Hop într-un film documentar
https://www.ziarulmetropolis.ro/energia-galei-hop-%c3%aentr-un-film-documentar/

Gala Tânărului Actor Hop de la Costineşti este un fenomen artistic unic în România. Iniţiată în 1983, în anii de vârf ai dictaturii ceauşiste, întreruptă timp de aproape o decadă după 1989 şi reluată în plină forţă în 1998 de echipa condusă de regretatul regizor Cornel Todea, Gala HOP a fost continuată după dispariţia acestuia de regizorul Radu Afrim – în perioada 2013-2015 – şi apoi de actorul şi pedagogul Miklós Bács.

Un articol de Petre Ivan|21 august 2018

UNITER şi Televiziunea Română prin Casa de producție TVR (coordonator Demeter Andras) realizează, pentru fiecare ediţie a Galei Tânărului Actor HOP, un film documentar dedicat.

Filmele documentare despre eveniment reprezintă incursiuni în realitățile concursului, în istoria Galei, în conotațiile culturale determinate de temele de studiu ale concursului din fiecare an, precum și incursiuni într-o serie de micro-portrete ale participanților, toți actori tineri, absolvenți sau studenți ai instituțiilor de profil din țară.

Protagoniştii sunt concurenţii fiecărui an, iar filmul încearcă să surprindă, prin tema fiecărei ediţii, căutările lor, gândurile și temerile care-i frământă la început de carieră, strădaniile, reuşitele sau eşecurile. Documentarele surprind, de asemenea, atmosfera Galei HOP, marea şi Costineştiul, cel care este gazda acestui concurs de atâţia ani, precum şi opiniile invitaţilor Galei – artişti consacraţi, directori de teatre şi de festivaluri, prezenţi la Costineşti pentru a-i privi atent şi critic pe cei cu care vor lucra mai târziu.

Mulţi dintre tinerii participanţi la Gala HOP au devenit între timp artişti cunoscuţi, cu o carieră în ascensiune. Poate că acest proiect le-a dat imbold, încredere şi curaj. Pentru unii, poate că a mijlocit întâlniri care au aşezat o piatră la temelia lor profesională. Pentru alţii, a fost poate doar un HOP care le-a încurajat perseverența. Oricum ar fi fost, filmele Galei HOP sunt dovezi vizuale. Foarte diferite ca abordare și stilistică, documentarele reunesc și rezumă în 52 de minute începutul emoționant al carierei de actor.

Televiziunea Română a asigurat transmisia acestor filme documentare pe unul dintre canalele sale, o reluare a acestei transmisii, precum şi expunerea lor online. Fiind realizate în coproducţie, UNITER a primit acceptul Televiziunii Române de a posta şi de a arhiva pe site-ul Galei HOP (www.galahop.ro) filmele documentare, conform clauzelor contractuale.

Lansăm astăzi arhiva documentarelor și postăm filmele Galei HOP, edițiile 2014, 2015, 2016, urmând ca site-ul www.galahop.ro să găzduiască şi viitoarele ediţii.

Filmele documentare pot fi vizionate aici: http://galahop.ro/documentar-gala-hop/

SHAKESPEARE PE CER – Documentarul Galei HOP 2016, Costinești

VISUL DADA AL UNOR NOPȚI DE VARĂ – Documentarul Galei HOP, ediția 2015, Costinești

FENOMENUL HOP – Documentarul Galei HOP, ediția 2014, Costinești

Îi invităm pe toţi protagoniştii acestor filme să se revadă, invităm publicul să-şi reamintească de artiştii şi de momentele lor din Gala HOP.

26
/11
/15

„Ofranda Muzicală” a lui J.S. Bach încheie cea de a zecea ediție a Festivalului de Muzică Veche București, sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio.

26
/11
/15

„Asta vreau în rai... cuvintele să devină note muzicale şi conversaţiile să fie simfonii.” – Tina Turner. "Una dintre cele mai mari artiste ale tuturor timpurilor", conform revistei Rolling Stone, împlineşte astăzi 76 de ani. Tina Turner a vândut peste 200 de milioane de albume în cei peste 50 de ani de carieră.

26
/11
/15

Felicia Filip şi Ion Caramitru vor participa la Festivalul dedicat Zilei Naționale a României, organizat de Opera Comică pentru Copii (27 noiembrie - 1 decembrie). În cadrul evenimentului, publicul va avea ocazia să ia parte la spectacole de gală, cu invitați consacrați ai scenei românești, alături de elevii olimpici din Orchestra Colegiului Național “George Enescu” din București, dirijată de Gheorghe Iliuță, împreună cu soliștii și baletul Operei Comice pentru Copii.

26
/11
/15

Bălţăţeanu, spunea actriţa Maria Filotti, „era un partener ideal, mai ales în sensul de a şti să se adapteze la jocul celuilalt, cu atâta supleţe, încât îi facilita jocul”. În 40 de ani de teatru, a avut noroc şi a jucat toate genurile, mergând din victorie în victorie. S-a născut pe 26 noiembrie 1893, la Drobeta-Turnu Severin.

26
/11
/15

Vineri, 4 decembrie (19.00), Radio România în colaborare cu Institutul Francez București prezintă la Sala Radio un eveniment conceput în special în jurul muzicii compozitorului francez CLAUDE DEBUSSY, concert derulat cu participarea MIHAELEI MINGHERAŞ – COUTURE, soprană stabilită în Franţa unde susţine o importantă carieră artistică, pe scene cum ar fi cea a Operei Comice din Paris sau la Théâtre du Châtelet.

26
/11
/15

La un secol şi jumătate de la lansare, "Alice în țara minunilor" este transformată într-un spectaculos music-hall plasat sub semnul digitalului, cu ajutorul rockerului Damon Albarn. Inspirat din capodopera lui Lewis Carroll, spectacolul de aproape două ore și jumătate, intitulat "wonder.land", în stilul unui e-mail, se joacă de la începutul săptămânii la National Theatre din Londra, urmând să fie prezentat și pe scena Theatre du Chatelet din Paris, în iunie 2016

25
/11
/15

Sâmbătă 28 noiembrie, Mariana Nicolesco va împlini 67 de ani, prilej pentru marea noastră soprană să prezinte, pentru prima oară în Bucureşti, un florilegiu extraordinar de lieduri enesciene.

25
/11
/15

Teatrul Metropolis prezintă duminică, 29 noiembrie, de la ora 11.00 şi de la ora 16.00, comedia „Dator vândut“, după Eugène Labiche, în regia lui Dan Tudor. Şapte actori au vorbit pentru Ziarul Metropolis despre momentele în care au fost datori vânduţi sau despre tacticile prin care s-au ţinut departe de datorii.

25
/11
/15

Joi, 10 decembrie, de la ora 19:30, ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București deschide anotimpul bucuriei cu un nou concert extraordinar din seria DA CAPO ARCUB CHAMBER MUSIC. În atmosfera selectă a istoricului Han Gabroveni (Strada Lipscani nr. 84-90), sre vor cânta piese celebre, în interpretarea unuia dintre cele mai apreciate ansambluri de muzică de cameră din Europa, Trio Enescu

25
/11
/15

În 2 decembrie se împlinesc 65 ani de la trecerea în eternitate a pianistului-simbol pentru arta interpretativă românească, Dinu Lipatti, prilej pentru Radio România Muzical de a-i dedica acestei mari personalități o serie de evenimente: o emisiune-maraton, un recital și un simpozion de muzicologie.

24
/11
/15

Teatrul Foarte Mic își întrerupe activitatea de spectacole începând de astăzi, 24 noiembrie. La rândul său, Teatrul Nottara și-a suspendat toate spectacolele de la sediul din bulevardul Magheru. Ambele decizii au venit ca urmare a legii promulgate recent prin care este interzisă orice activitate în clădiri cu risc seismic ridicat.