Eusebiu Camilar, Thom Yorke, Edgar Allan Poe – Ştiaţi că
https://www.ziarulmetropolis.ro/eusebiu-camilar-thom-yorke-edgar-allan-poe-stiati-ca/

În urmă cu 105 ani, într-o zi de 7 octombrie, se năştea în satul Udeşti, Ducatul Bucovinei (Austro-Ungaria) scriitorul şi traducătorul român Eusebiu Camilar, membru corespondent al Academiei Române.

Un articol de Petre Ivan|7 Octombrie 2015

După terminarea liceului, Eusebiu Camilars-a înscris la Universitatea din Iaşi, perioadă în care a început să scrie. A publicat pentru prima oară în 1929, în revista Moldova literară.

În decursul vieţii, scriitorul a desfăşurat o vastă activitate în domeniul prozei, realizând o serie de lucrări remarcabile, printre acestea numărându-se „Cordun”, „Prăpădul Solobodei”, „Avizuha”, „Negura”, „Temelia”, „Poarta Furtunilor”, „Pământul zimbrului”.

Este autorul volumului de reportaje „Şantierele lumii” şi a jurnalului de călătorie „În împărăţia soarelui”.

A publicat prelucrări după povestirile din ciclul „1001 de nopţi” şi a făcut traduceri din Eschil, Aristofan, Ovidiu, Puşkin, precum şi din literatura arabă, chineză şi sanscrită.

De asemenea, Eusebiu Camilar a scris numeroase romane şi povestiri cu un bogat conţinut educativ patriotic, dar şi piesele de teatru „Focurile” şi „Valea Albă”, scrise în colaborare cu Magda Isanos, cea care i-a devenit soţie în 1938. Cei doi au avut o fiică, pe Elisabeta Isanos, poetă, romancieră şi traducătoare.

În 1980, fiica scriitorului, Elisabeta Goia, a donat casa în care a copilărit Eusebiu Camilar, o locuinţă ţărănească construită la sfârşitul secolului XIX, statului român, pentru a fi transformată într-un muzeu memorial.

Patru ani mai târziu, după ce casa a fost restaurată, a fost inaugurat muzeul, în cadrul căruia sunt expuse fotografii, tablouri, manuscrise, cărţi şi multe altele.

Evenimente:

1769: James Cook descoperă Noua Zeelandă.

1857: În cadrul Adunării ad–hoc a Moldovei, Mihail Kogălniceanu prezintă Proiectul de rezoluție care cuprindea “dorințele fundamentale” ale românilor moldoveni, arătând că “dorința cea mai mare” este Unirea Principatelor într–un singur stat.

1883: S-a inaugurat Castelul Peleș.

1919: Ia ființă compania Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM). Este cea mai veche, încă operativă, companie aviatică.

1950: Armata Populară din China, începe cu ocupația Tibetului.

1952: Modelul de cod de bare realizat de Woodland și Silver a început să fie folosit ca model general de indentificare a produselor.

1967: Revoluționarul marxist Che Guevara a fost capturat lângă La Higuera, Bolivia.

S-au născut:

1885: Niels Bohr, fizician danez, laureat al Premiului Nobel (n. 1962)

1910: Eusebiu Camilar, prozator, poet și traducator român (d. 1965)

Luminţa Anghel implineste astazi 47 de ani

Luminţa Anghel implineste astazi 47 de ani

1923: Alexandru Jebeleanu, poet român (d. 1995)

1953: Tico Torres, baterist american (Bon Jovi)

1954: Diana Lupescu, actriță română de teatru și film

1959: Simon Cowell, om de afaceri și producător englez, creatorul emisiunilor The X Factor și Britain’s Got Talent

1968: Luminița Anghel, interpretă română de muzică ușoară

1968: Thom Yorke, interpret britanic de muzică rock (Radiohead și Atoms for Peace)

S-a stins din viaţă:

1849: Edgar Allan Poe, scriitor, poet american (n. 1809)

Foto: Eusebiu Camilar, Thom Yorke, Edgar Allan Poe – wikipedia

17
/12
/18

Papa Francisc împlineşte astăzi 82 de ani. Suveranul Pontif a luat numele de Francisc după ce a fost ales Papă. El a fost Arhiepiscop de Buenos Aires și avea 76 de ani când a devenit Papă. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Iată, în cele ce urmează, zece curiozitati despre Papa Francisc

28
/11
/18

"Cade zăpada, / Tu nu vei veni în seara asta / Cade zăpada / Şi inima mea se îmbracă în negru, / Acest cortegiu mătăsos, / Cu totul în lacrimi albe / Pasărea pe creangă / Jeleşte farmecul. (...)". "Tombe la neige", unul din marile succese ale lui Salvatore Adamo, a fost un mare hit în Franța anului 1963.

22
/11
/18

Maya Plisetskaya dansând Bolero-ul lui Maurice Bejart, într-o înregistrare din 1976, la Teatrul  Royal de la Monnaie, Bruxelles,  cu ocazia Festivalului Fête de l'Humanité. Într-o zi de 22 noiembrie (2007) se stingea din viață, la vârsta de 80 de ani, Maurice Bejart, considerat coregraful secolului XX.

19
/11
/18

Prima zăpadă, Ali MacGraw, bătaie cu bulgări, Ryan O'Neal, om de zăpadă, anul 1970, sărutări în zăpadă, Francis Lai, Love Story, unul dintre cele mai romantice filme ale tuturor timpurilor, îmbrățișări la gura sobei și multe lecturi,

08
/11
/18

O fi azi ziua lui Alain Delon, ajuns, iată, la 83 de ani, dar, totuși, să dăm Cezarului, în cazul de față actorului britanic Idris Elba, ce e al Cezarului... Adică să amintim că actorul londonez în vârstă de 46 de ani a fost desemnat cel mai sexy bărbat în viaţă, în 2018, de revista People.

02
/11
/18

În noaptea de 2 noiembrie 1975, Pier Paolo Pasolini, unul dintre cei mai mari artiști și intelectuali italieni ai secolului al XX-lea și simbol al artei luptând împotriva puterii, era ucis într-un cartier din Roma. 40 de ani mai târziu, în mai 2015, Abel Ferrara lansa la Festivalul de la Veneția filmul biografic "Pasolini", cu Willem Dafoe în rolul lui Pier Paolo Pasolini.

01
/11
/18

Această imagine, în care Elvis Presley discută cu un puști de 11 ani - Kurt Russell, viitorul mare actor de la Hollywood - este extrasă din filmul "It Happened at the World's Fair", al 12-lea film al lui Elvis, realizat în anul 1963. 

31
/10
/18

O fi ea ultima zi de octombrie în calendar (adică ziua în care s-au născut Alehin - șahistul, Helmut Newton – fotograful, Barbara Bel Geddes – Miss Ellie din Dallas, Bud Spencer – Piedone din film, nu cel de la primărie și, bineînțeles, Marco van Basten - fotbalistul olandez și ziua în care au murit Egon Schiele – pictorul și Federico Fellini – cineastul), dar afară e o vreme atât de frumoasă de-ți vine s-o inviți la un dans, nu alta!

30
/10
/18

Diego Armando Maradona, care-și serbează, astăzi, cea de-a 58-a anaiversare, fâcând schimb de tricouri cu Freddy Mercury, în anul 1981. Pe atunci, promițătorul Maradona, care juca la Boca Juniors, nu debutase încă la Cupa Mondială, în timp ce membrii trupei Queen lucrau la cel de-al zecelea album, "Hot Space".

Page 1 of 1812345...10...Last »