Expoziție de fotografie: Minunatul Univers Jugendstil
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-de-fotografie-minunatul-univers-jugendstil/

Expoziţia este deschisă în perioada 1 – 30 noiembrie 2012. Joi, 1 noiembrie 2012, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie «Minunatul Univers Jugendstil, detalii arhitectonice din ţările dunărene»,  în prezenţa autorului, austriacul Peter Schubert. Cu această ocazie, se inaugurează noua Galerie de artă a Teatrului National, spaţiu conex Sălii Media, cea de–a doua sală nouă a TNB, care se deschide publicului în aceeaşi seară, […]

Un articol de Andrada Văsii|2 noiembrie 2012

Expoziţia este deschisă în perioada 1 – 30 noiembrie 2012.

Joi, 1 noiembrie 2012, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie «Minunatul Univers Jugendstil, detalii arhitectonice din ţările dunărene»,  în prezenţa autorului, austriacul Peter Schubert.

Cu această ocazie, se inaugurează noua Galerie de artă a Teatrului National, spaţiu conex Sălii Media, cea dea doua sală nouă a TNB, care se deschide publicului în aceeaşi seară, cu ocazia spectacolelor susţinute de Teatrul Naţional din Timişoara în cadrul F.N.T.

Printr-o fericită coincidenţă, autorul piesei «Înainte de pensionare» prezentată de actorii timişoreni este reputatul dramaturg austriacThomas Bernhard.

Aşadar, la Teatrul Naţional, o adevărată seară culturală  austriacă !

Expoziţia de la Bucureşti este organizată de Landul Austria Inferioară în cooperare cu Comunitatea de lucru a ţărilor dunărene (ARGE Donaulander), cu spijinul ICR Viena şi a Forumului Cultural Austriac Bucureşti.

Partener: Teatrul Naţional I.L.Caragiale, Bucureşti, în cadrul programului TNB Parateatral – Arte vizuale

Curentul Jugendstil a fost un adevărat fenomen: stilurile arhitectonice care l-au precedat au avut nevoie de secole pentru a cuceri Europa – Jungendstil-ul însă s-a manifestat în doar 25 de ani şi a devenit cunoscut sub diverse denumiri pe întreg continentul, incorporând forme tradiţionale, locale, care la rândul lor,  au devenit aproape simboluri naţionale – şi care se regăsesc şi peste hotare….

Jugendstil-ul s-a dezvoltat cu precădere în ţările dunărene, din sudul Germaniei, până în Republica Moldova: găsim aici atât exemple ale şcolii belgo-franceze, ale celor cu accente florale şi ludice din Anglia şi Italia – cu varianta lor maghiară care include elemente folclorice de origine slavă -, cât şi cele ale Secesionismului vienez, mai auster, sau ale citatelor arhitectonice istoric-naţionale din România.

Jugendstil-ul ar putea fi considerat azi un veritabil simbol al Europei moderne şi unite: o uniune prin diversitate locală…

Cele 120 de fotografii din expoziţie, apropiate prin demersul lor artistic de intenţiile curentului Jugendstil, ilustrează elemente caracteristice ale decoraţiilor de faţade, datorate în egală măsură unor arhitecţi şi artişti cunoscuţi, cât şi unor meşteri constructori anonimi: tocmai această diversitate a faţadelor este cea care conferă până în ziua de azi farmecul multor oraşe europene…

Prima expoziţia dedicată de Peter Schubert curentului Jugendstil din România a avut loc la Institutul Cultural Român din Viena, împreună cu prezentarea unui calendar tematic: România era pe atunci la un pas de aderarea la UE, autorul demonstrând şi pe această cale apartenenţa ţării noastre la familia europeană. Au urmat expoziţii la Institutul Cultural Român din Budapesta, iar după includerea exemplelor din ţările dunărene,  la Muzeul Leopold din Viena, la sediul administraţiei land-ului Austria Inferioară din St. Pölten şi la Pecs.

Peter Schubert: născut în 1949, fotograf, autor şi curator. Are o formaţie de istoric şi s-a consacrat studierii perioadei istorice din preajma lui 1900.

I s-a conferit titlul de profesor. În prezent este purtătorul de cuvânt, directorul editurii şi curatorul expoziţiilor Abaţiei Klosterneuburg din Viena.  Arhiva sa consacrată arhitecturii Jugendstil cuprinde azi peste 13.000 de fotografii realizate împreuna cu soţia sa, pe parcursul  peregrinărilor şi călătoriilor efectuate de-a lungul anilor în peste 20 de ţări.

 

Sursa: TNB

05
/01
/24

Luna iubirii începe la Sala Dalles în acorduri romantice, cu Chansons D’Amour: cele mai vibrante poveşti de dragoste şi momentele de maximă intensitate sentimentală din lirica universală şi din repertoriul pop-opera vor fi celebrate în acest eveniment în care se contopesc rafinamentul, pasiunea şi emoţia.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

28
/12
/23

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix va avea loc la Iași în perioada 18 - 25 februarie 2024. Primele bilete și abonamente au fost puse în vânzare online. Conceptul dedicat „descoperirii dorinței” va domina Classix Festival 2024 în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert și spațiu.

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.