Expoziție Irinei Dumitrașcu Măgurean, în cadrul festivalului internațional Expolaroid
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-irinei-dumitrascu-magurean-in-cadrul-festivalului-international-expolaroid/

Atelierul artistei Irina Dumitraşcu Măgurean – Atelier Irina M. din incinta Fabricii de Pensule Cluj-Napoca a găzduit vineri, 1 aprilie, vernisajul expoziţiei de fotografii polaroid intitulată „8/3”. Evenimentul a făcut parte din festivalul internaţional Expolaroid. 

Un articol de Liliana Matei|3 aprilie 2016

Inițiat în Nantes, Franța în 2013, Expolaroid (www.expolaroid.com) este un festival internațional care, în fiecare an, dedică întreaga lună aprilie punerii în lumină a fotografiei instantanee și a utilizărilor acesteia. Expolaroid dorește să încurajeze utilizarea polaroidului și a filmului instantaneu. Mesajul este simplu: în practică, în utilizarea sa, fotografia instantanee este accesibilă, gestionabilă și populară.

În cadrul expoziției “8/3” – intitulată astfel pentru că cei 8 metri liniari ai pereților din Atelier Irina M. sunt împărțiți în trei expoziții semnate de trei artiști, Irina Dumitrașcu Măgurean își propune ca, prin intermediul unei instalații, să prezinte imagini ca entități de sine stătătoare, însă unite între ele în cadrul unei constelații speciale. “Fotografia prinde propria ei viață, fiind limitată de marginile ei și de imaginația privitorului. Marginile dau imaginii forma circulară care sugerează forma pământului, a planetelor în general. Planetele – locurile unde se desfășoară viața, existența, unde este punctul de început și punctul de sfârșit”, detaliază artistul vizual Irina Dumitrașcu Măgurean.

“Fiecare din fotografiile expuse constituie universul său propriu unde ia naștere existența imaginii odată cu atingerea/contactul cu privirea spectatorului”, punctează Irina Dumitrașcu Măgurean. În contextul expoziției, artista vorbește despre cerc ca fiind forma care închide/separă interiorul de exterior, iar viața din interiorul imaginii, statică (prin însuși statutul său de imagine), dar dinamică prin ce reprezintă este una separată și de sine stătătoare față de viața exterioară, dinamică în totalitate.

Preferința Irinei Dumitrașcu Măgurean pentru polaroid s-a conturat încă de la începuturile carierei sale. „Polaroidul are un alt farmec, e mai intim, mai apropiat de tine, e un obiect. Îl iei în mânӑ, îl priveşti, rezonezi cu el altfel decât cu o fotografie “normalӑ”. În plus, dimensiunea lui te face sӑ o priveşti de aproape şi nu de la distanţӑ”, punctează Irina. “Oferӑ unicitate. E un moment unic, irepetabil. Trebuie să fii sigur de concept, de luminӑ şi de tehnicӑ. La fotografia pe film, pânӑ la urmӑ rӑmâne negativul. La Polaroid nu mai ai o a doua şansă”, detaliază artista.

Alături de Irina Dumitrașcu Măgurean, în cadrul “8/3” vor expune Andrei Budescu și Dan Tămaș.

INFO

Expoziția va putea fi vizitată până în 30 aprilie, de luni până vineri, între orele 16 și 20, la Atelier Irina M din incinta Fabricii de Pensule, etaj IV, strada Henri Barbusse, nr. 59-61, Cluj-Napoca.

Irina Dumitrașcu Măgurean trăiește și creează în Cluj-Napoca.  Predă la la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca și este membru al Federației Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule. Irina a studiat ca bursier în Berlin, Praga, Salzburg și Budapesta. Între expozițiile ei se numără “Zooming” – Berliner Liste, Berlin, “Retratos de Natureza Rumena em Lisboa”, la Muzeul Apei, Lisabona, cu sprijinul ICR, “De aproape” – împreună cu Rie Kuroda (Berlin/Tokyo), Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca, „Intro” – instalație, Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca.

23
/08
/20

Artista Anca Mureșan expune, în perioada 20 august – 5 septembrie 2020, în Galeria Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția unde va crea, după principiul „work in progress”, într-un demers situat stilistic între action painting happening (în variantele lui Pollock și Willem de Kooning) și performance.

03
/08
/20

Parte a secţiunii pe care Festivalul Internaţional de Film Transilvania i-o dedică lui Federico Fellini la 100 de ani de la naştere, expoziţia de fotografie „Lights on! Fellini’s 8 ½”, disponibilă pe parcursul TIFF la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, surprinde momente din timpul realizării marelui film din 1963.

30
/07
/20

CRONICĂ DE TEATRU „Jurnal de România. 1989”, recent montat de Carmen Lidia Vidu în aer liber, pe acoperișul Teatrului Național din București, este un spectacol de teatru documentar care amestecă inspirat monologuri autobiografice rostite de patru actori – Florentina Țilea, Oana Pellea, Daniel Badale și Ion Caramitru - cu elemente multimedia.

27
/07
/20

Realizat la secția germană a Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu şi transmis pe platforma TNRS – Scena Digitală, „LIVE”, de Bobi Pricop, este un spectacol hibrid conceput special pentru online, iar adaptarea la mediul virtual este una firească şi inspirată.

05
/07
/20

Biblioteca de New Media Art pentru Copii îi invită pe cei mici într-o aventură virtuală educativă și distractivă, care-i poartă prin toate etapele de creare a unei super animații, ajutându-i să înțeleagă, pas cu pas, cum pot deveni chiar ei, din spectatori de desene animate, creatori.