„Fascinanţi” și „memorabil de înfiorători” – actorii din Un etaj mai jos
https://www.ziarulmetropolis.ro/fascinanti-si-memorabil-de-infioratori-actorii-din-un-etaj-mai-jos/

Filmul Un etaj mai jos, în regia lui Radu Muntean, aduce pe ecranele din România, începând din 18 septembrie, o distribuţie formată din actori talentaţi, pe care publicaţiile internaţionale i-au remarcat deja la Festivalul de la Cannes. Teodor Corban şi Iulian Postelnicu au rolurile centrale în film, alături de Oxana Moravec, iar performanţele lor sunt unul dintre punctele forte ale peliculei. Din 18 septembrie, Un etaj mai jos poate fi văzut în cinematografele din România

Un articol de Petre Ivan|11 septembrie 2015

Un etaj mai jos a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, în selecția oficială Un Certain Regard, și este proiectat zilele acestea la Festivalul de la Toronto (10 – 20 septembrie), cel mai mare eveniment de gen din America de Nord. Radu Muntean va lua parte la premieră și se va întâlni cu publicul din orașul canadian.

Filmul va fi proiectat apoi și la cel mai important festival de film din Marea Britanie, BFI London Film Festival (7 – 18 octombrie).

După ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, Sandu Pătrașcu (Corban) trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul (Postelnicu), celălalt este propria sa conştiinţă. Despre Teodor Corban, „Sight & Sound” scrie că joacă „superb”, în timp ce Iulian Postelnicu este „memorabil de înfiorător”.

Publicația americană „The Hollywood Reporter” consideră că filmul, „extrem de bun, dacă nu chiar revoluționar”, este construit în jurul „jocului reținut și subtil al devotatului actor al Noului Val”, Teodor Corban, în rolul unui bărbat care ascunde ceea ce ar putea fi dovada unei crime.

Corban menține permanent atenția camerei, livrând un rol în care interiorul zbuciumat rămâne bine izolat de exterior. E un personaj complet, iar omniprezența sa, într-un interval de timp limitat, crește senzația de presiune care-i apasă greu pe suflet. Aura dătătoare de fiori a lui Postelnicu, împietrit într-o figură amenințătoare, persistă pe ecran chiar și când el nu e acolo – Variety.

„Așa cum îl portretizează Corban, Pătrașcu e o apariție lipsită de orice urmă de eroism, ceea ce îl face un personaj fascinant într-un film anti-polițist, construit în slow-motion”, scrie „Paste Magazine”, descriind prestația întregii distribuții ca fiind puternică și redusă la esență.

Rogerebert.com îl descrie ca fiind „plăcut, însă constant criptic”, în rolul unui om supus unei presiuni morale, care luptă să câștige control asupra propriei vieți.

Foto: Un etaj mai jos – facebook.com/unetajmaijos

07
/12
/15

Lungmetrajul "Brâncuşi din eternitate", de Adrian Popovici, cu Claudiu Bleonţ, Vlad Rădescu, Alexandru Potocean, Iulia Verdeş, Andra Negulescu şi Ioan Andrei Ionescu, va fi prezentat criticilor de film şi membrilor British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), la New York şi la Londra.

06
/12
/15

Regizorul Ron Howard („O minte sclipitoare”) aduce, din 4 decembrie, pe marile ecrane aventura „În inima mării”, o ecranizare a best-sellerului omonim semnat de Nathaniel Philbrick despre expediţia vaporului Essex. Dezastrul maritim real l-a inspirat pe Herman Melville să scrie „Moby-Dick”. Însă cartea nu relatează decât jumătate din poveste.

05
/12
/15

Deşi, cu acest ultim film al francizei (“Jocurile Foamei: Revolta – partea 2”) se închide cercul celor trei ani în care Jennifer Lawrence a intrat în pielea lui Katniss Everdeen, gaiţa zeflemitoare rămâne un model de stil şi look pe care nu îl vom uita prea curând.

03
/12
/15

„Moromeţii” poate fi privit ca o apariţie de necrezut: este un film lansat spre sfârşitul perioadei comuniste, când, la fel ca întreaga atmosferă din ţară, peisajul cinematografic devenea tot mai puţin respirabil din cauza cenzurii şi a ideologiei partidului unic.

03
/12
/15

Festivalul anual "Making Waves: New Romanian Cinema" de la New York, ajuns la cea de-a zecea ediție, este considerat de New York Times drept una dintre "comorile anuale" ale circuitului cinematografic newyorkez și se desfășoară pentru al treilea an consecutiv în două centre culturale importante: Film Society of Lincoln Center (2-7 decembrie) și respectiv Jacob Burns Film Center (3-8 decembrie).

29
/11
/15

„Alături de filme de festival, MUBI înseamnă și filme cult și clasice, așa că o bună parte din catalog conține nume sonore din istoria cinematografiei”, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ioana Diaconu, reprezentanta pentru România a MUBI, platformă internaţională de filme.

27
/11
/15

Chiamatemi Francesco (Spuneți-mi Francisc) prezintă drumul pe care l-a parcurs fiul unor imigranți italieni din Argentina pentru a deveni șeful Bisericii Catolice. Filmul va fi lansat în cinematografele italiene la 3 decembrie.

23
/11
/15

Cea de-a şasea ediţie a Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF) este una itinerantă şi va debuta duminică, la Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19.00, cu proiecţia a şase scurtmetraje care au ca temă criza refugiaţilor.

23
/11
/15

"Labyrinthus" a primit premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul de Film pentru Copii KINOdiseea. Trofeul European Children's Film Association (ECFA) a revenit producției "Păsări călătoare", iar o mențiune specială — peliculei care a fost proiectată în închiderea festivalului — "Curcubeul".

21
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Regizat de Steven Spielberg, „Bridge of Spies” („Podul spionilor”) este un thriller „old school” cu spioni, care omagiază discret un anume cinema clasic american, oferind în acelaşi timp suspans pe un fond istoric.