Faust – povestea lui Goethe ajunge pe marele ecran
https://www.ziarulmetropolis.ro/faust-povestea-lui-goethe-ajunge-pe-marele-ecran/

Transilvania Film anunţă premiera în România a filmului Faust, o coproducţie ruso-germană, în regia lui Aleksandr Sokurov.

Un articol de Andrada Văsii|23 octombrie 2013

Transilvania Film anunță premiera în Romania a filmului Faust, o coproducție ruso-germană, în regia lui Aleksandr Sokurov.

În mod inedit, prima proiecție a peliculei va deschide ediția de anul acesta a Festivalului Național de Teatru ce se desfășoară între 25 octombrie și 3 noiembrie la București. Tot din 25 octombrie, filmul Faust va putea fi văzut și în cinematografe.

Regizorul Darren Aronofsky, președintele juriului la Festivalul de Film de la Veneția afirma: „Unele filme te fac să plângi, altele să râzi, iar altele te schimbă pentru totdeauna odată ce le-ai văzut. Acesta este unul dintre ele.”

Din distribuția filmului Faust fac parte actori cunoscuți ai scenei de teatru precum Anton Adasinsky (foto sus), Isolda Dychauk, Georg Friedrich sau Johannes Zeiler despre a cărui prestație The Hollywood Reporter scria: ,,Inteligența și aplombul cu care Zeiler interpretează rolul principal ajută spectatorul să treacă mai ușor prin experiența în fața căreia este pus”.

Un regizor apreciat pentru filmul Faust

Producția regizată de Sokurov a adunat până acum o importantă pleiadă de aprecieri și premii dinre care amintim: Leul de Aur, Premiul SIGNIS, Premiul Future Film Festival Digital la Festivalul de Film de la Veneția 2011, Premiul Gil Parrondo și Premiul pentru Cea mai bună scenografie în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Gijón 2011, Nominalizat pentru Cel mai bun film la London Film Festival tot în 2011, Nominalizat în cadrul Satelite Awards pentru Cel mai bun film într-o limbă străină, Cea mai bună scenografie şi Cele mai bune costume, Premiul Criticii la Moscow Theater Festival 2011.

Citiţi şi: FNT 2013 – un festival naţional cu buget redus

Inspirându-se liber din opera omonimă a lui Goethe, Alexandr Sokurov reinterpretează radical mitul: Faust este un gânditor, un rebel, un pionier, dar şi o fiinţă umană anonimă, făcută din carne şi sânge şi guvernată de impulsuri, lăcomie şi dorinţă.

Creatorul primului film „nemontat” – un singur cadru ce durează aproximativ 90 de minute, Sokurov este unul dintre cei mai importanți regizori contemporani.

Faust

Secvenţă din filmul Faust, cu Johannes Zeiler

După o notabilă carieră în televiziune, Sokurov urmează cursurile prestigioasei școli de film VGIK. Filmele sale au creat tensiuni cu autoritățile sovietice însă s-a bucurat mereu de sprijinul unor importante personalități, unul dintre cei mai mari susținători ai săi fiind Andrei Tarkovski.

După prăbușirea regimului, filmele lui Sokurov au început să circule și să-i aducă numeroase premii în întreaga lume. Cunoscut mai mult pentru lungmetrajele sale, Aleksandr Sokurov a regizat și peste 20 de documentare.

Despre Faust, Sokurov spune că nu este o adaptare, ci mai degrabă o lectură a ceea ce este scris printre rânduri. „Este uimitor cât de puțină atenție i se acordă lui Faust. Orice politician care citește cartea găsește totul acolo. Parcă este scrisă în secolul 21, nu al 19-lea.”

Info:

Faust va putea fi văzut în prima săptămână în București (Cinemateca Union), Brașov (Cityplex), Cluj-Napoca (Cinema Victoria) și Constanța (Cityplex).

Foto credit: Transilvania Film, filmul Faust

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.