FEST – FDR 2019 a transformat sălile de spectacol în spații ale libertății și ale adevărului
https://www.ziarulmetropolis.ro/fest-fdr-2019-a-transformat-s%c4%83lile-de-spectacol-%c3%aen-spa%c8%9bii-ale-libert%c4%83%c8%9bii-%c8%99i-ale-adev%c4%83rului/

FEST-FDR2019 a ajuns la final. Un final excepţional: în cele nouă zile de spectacol, între 3 şi 11 noiembrie, Teatrul Naţional din Timişoara a construit în jurul celor 21 de spectacole din FDR şi din modulul FEST indoor, comunităţi de idei, de emoţii, a lansat teme de reflecţie şi a transformat sălile de spectacol în spaţii ale libertăţii şi ale adevărului.

Un articol de Petre Ivan|13 noiembrie 2019

Selecția FDR, realizată de teatrologul Oana Borș, a reunit 15 spectacole care au pus în lumină interesul tot mai clar afirmat al teatrelor publice și independente și, în egală măsură, al publicului,  față de textul românesc de teatru. Un alt câștig al acestei ediții de festival a fost descoperirea de importante filoane dramatice în literatura și eseistica românească și, nu în ultimul rând, emergența unor nume noi în crearea de texte de teatru.

Secțiunea FEST indoor a completat structura festivalului cu o serie de spectacole de excepție, cum ar fi Pescărușul de Cehov, în regia lui Andrei Șerban, Pansion Eden în regia lui Árpád Schilling sau Legături primejdioase după Laclos, în regia lui Cristi Juncu. Nu, în ultimul rând trebuie menționate două evenimente extraordinare ale FEST-FDR2019: premiera festivalului cu spectacolul Sunt o babă comunistă după Dan Lungu, în regia Antonellei Cornici, urmată de întâlnirea cu autorul romanului, precum și cu autorul scenariului, Călin Ciobotari și spectacolul Pe unde umblă copilu’ ăsta?, rezultat al unui workshop de freestyle realizat în cadrul Atelierului Identitate, un proiect realizat de Teatrul Național în parteneriat cu Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, finanţat de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

FEST-FDR2019 a fost organizat de Teatrul Național din Timișoara cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, al Primăriei și al Consiliului Local Timișoara, alături de UNITER.

Claudia Ieremia, în ”Pescărușul”, regia Andrei Șerban, unteatru București

FEST-FDR2019 s-a încheiat, dar Teatrul Național rămâne în aceeași vibrație înaltă, alături de spectatori, sărbătorind miercuri, 13 noiembrie, Ziua Dramaturgiei Românești cu un spectacol care nu mai are nevoie de nici o prezentare: O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, regia Ada  Lupu Hausvater.

Spectacolul deschide, totodată, un alt proiect important al Teatrului Național. Astfel, dacă la finalul anului trecut, o suită de spectacole din dramaturgia românească marca Anul Centenar, în acest sfârșit de an, proiectul  Revoluția conștiinței provoacă publicul la un bilanț interior necesar astăzi, după 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989. Proiectul reunește 10 reprezentații ale unor spectacole incitante, de impact, cu miză majoră. Dincolo de bucuria spectacolului, dincolo de momentul trăit, titluri cum ar fi Sunt o babă comunistă după Dan Lungu, Rambuku de Jon Fosse, Casa de pe graniță de Sławomir Mrožek, Pisica verde de Elise Wilk, Proștii sub clar de lună de Teodor Mazilu sau concertul – conferință Enescu pe înțelesul tuturor construiesc un spațiu de analiză și reflecție asupra lumii, a societății și a individului.   

Revoluția conștiinței este un proiect al Teatrului Național, acțiune co-finanțată de Consiliul Județean Timiș.

Prin FEST-FDR2019, dar și prin proiectul Revoluția conștiinței, Teatrul Național din Timișoara oferă, în egală măsură spectatorilor și artiștilor, un spațiu generos de dialog și de întâlnire. Este felul în care Teatrul Național participă la construirea Timișoarei ca inimă a teatrului românesc și ca oraș reprezentativ pentru  cultura europeană.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.