Festivalul „Caleido” la unteatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-caleido-la-unteatru/

Festivalul de Teatru Caleido, ediţia a III-a, va avea loc în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie 2019, la teatrul „unteatru”, pe Strada Sfinţii Apostoli nr. 44.

Un articol de Liliana Matei|25 noiembrie 2019

„Anul acesta vorbim despre viață personală, memorie și identitate, viață politică și societate. Chestionăm versiuni oficiale despre implicarea României în cel de Al Doilea Război Mondial, comunismul postbelic al anilor ’50, sfârșitul totalitarismului și anii duri ai tranziției”, se arată într-un comunicat de presă. „Prezentul ne găsește întrebându-ne ce înseamnă să fii femeie și ce se schimbă dacă te și regăsești pe spectrumul LGBTQ+. Vorbim și despre dragoste, râdem de luptele de putere din blocurile noastre gri, reflectăm la singurătate și la anxietățile noastre. Vorbim despre cum ne tratează sistemul socio-politic și despre nevoia umană constantă de a schimba ceva, de a fi în altă parte. Exersăm o zdruncinare a stereotipurilor. Și apoi ne întrebăm cu ironie și autoreflecție: care mai e rolul teatrului, al performance-ului, al artei?

Organizatorii își propun să aducă pe scenele de la unteatru spectacole asumate și neasumate politic, spectacole lirice sau veridice declarații de iubire; comedii și tragicomedii, spectacole autoreflexive. „Varietatea stilurilor ne-a fost miza. Unitatea rezidă în faptul că toate sunt creații independente care abordează teme socio-culturale relevante pentru prezent și viitor, care au fost scrise sau care sunt produse de membri ai minorităților culturale și etnice din România. Perioada festivalului (27 noiembrie – 1 decembrie) nu a rămas aceeași neîntâmplător. E important pentru noi să sărbătorim ziua României și zilele premergătoare acesteia împreună cu trupe de teatru rome, maghiare, germane, evreiești, queer și feministe.”

Anul acesta Caleido a contribuit la realizarea a 3 producții: „Pelicanul” în regia lui Florin Liță, împreună cu „unteatru”; „Aleea Stereotipurilor” în regia lui Ionuț Oprea, împreună cu PlayHood; „Magic is a condition that kills people in all kinds of performative hazards” împreună cu Andreea Novac și Istvan Teglas.

„Dacă la ediția trecută am reușit să strângem cateva sute de kilograme de mâncare împreună cu Policy Centre for Roma and Minorities, la această ediție sprijinim Fundația Verita în demersul lor de a sprijini școala din satul Lanurile, din Râmnicu Sărat. Astfel primim donații în rechizite sau bani. Banii vor fi folosiți pentru renovarea școlii si traininguri cu profesorii din Lanurile”, se arată în același comunicat de presă.

Intrarea la fiecare spectacol este gratuită și se face pe bază de rezervare în limita locurilor disponibile.  Pentru rezervări, accesați link-ul fiecărui spectacol, de pe site-ul http://caleido.ro/teatru/.

Programul festivalului:

Miercuri -27.11.2019-

18.00 „Pelicanul” de August Strindberg, regia Florin Liță –Sala Mare – PREMIERĂ/ Producție unteatru X Caleido

18.30 „Cerere în căsătorie/ Mangipe prangemasqe” de A.P.Cehov, regia Sorin Sandu – Sala Studio

21.00 „Cultul Personalității” regia și scenariul Mihai Lukács – Sala Mare

21.30  „Exploziv” de Elise Wilk, coordonator Ionuț Toader – Sala Studio

 

Joi  – 28.11.2019-

18.00 ” 2 femei” – concept și coregrafie Ioana Marchidan – Sala Mare

18.30 ”Clasa noastră” de Tadeusz Slabozianek, regia Ionuț Niculae –  Sala Studio

21.00 ”Bad Talks” de/cu Radu Iacoban – Sala Mare

21.30 ”Aleea Stereotipurilor” – coordonator Ionuț Niculae – Sala Studio-  PREMIERĂ/ Producție Playhood x Caleido

 

Vineri – 29.11.2019-

18.00 „In Event of Moone Disaster” de Andrew Thompson, regia Alexandra Penciuc – Sala Mare

18.30 „Teatru de repertoriu” de Eldad Cohen, regia Iftach Jeffrey Ophir și Erez Driguez – Sala Studio

21.00 „Libretto Solitudine”,  regia Matei Lucaci-Grundberg – Sala Mare

21.30 „De ce tocmai tu?”, regia și scenariul: Natalie Ester – Sala Studio

 

Sâmbătă -30.11.2019-

16.00 „Perkucigo” de Szekly Csaba, regia Zsolt Lovas Fekete – Sala Studio

17.00 „90” dramaturgia și regia David Schwartz – Sala Mare

21.00 „Cataclisma”, concept, coregrafie, ilustrație muzicală și interpretare: Andrea Gavriliu – Sala Mare

21.30 „Cui i-e frică de Mitică sau Atenție, se taie apa!”, regia Matei Lucaci-Grunberg – Sala Studio

 

Duminică – 01.12.2019-

16.00 – „Baladele Memoriei” deIonela Pop, Raul Coldea, Nicoleta Esinencu, Oana Hodade, Doru Taloș – Sala Studio

18.30 –  „SEXODROM”, concept și regie Bogdan Georgescu – Sala Mare

21.30 –  „Magic is a condition that kills people in all kinds of performative hazards” concept Andreea Novac și  István Téglás – Sala Mare- PREMIERĂ/Producție Andreea & István x Caleido

  • – „Negreșită”, creație colectivă –  Sala Studio

În afară de spectacole vor exista proiecțiide filme facute de studenții de la Masterul de Antropologie de la Universitatea Bucuresti, ateliere de scrissusținute de scriitorii și jurnaliștii Alina Vîlcan și Andrei Crăciun si ateliere de storry-telling prin fotografie, micul târgorganizat de noi, o expozitie de fotografieși un eveniment de vanzare de print.

Proiect finanţat din fonduri nerambursabile din bugetul local al Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”.

31
/10
/23

Montări jucate des cu casa închisă, cunoscuți dramaturgi români contemporani și internaționali, proiecte câștigătoare ale programului StarT. Alchimia suferinței, larghețea sufletului uman, frumusețile și grozăviile lumii noastre, povești cu ecouri largi pentru tineri și adulți – din 3 noiembrie.

30
/10
/23

Tech Rider's Dilemma, un proiect de cercetare care investighează necesitatea unor noi abordări în producția, expunerea, arhivarea și conservarea lucrărilor new media (și nu numai), prezintă din 1 noiembrie în cadrul Rezidența9 (Str. Ion Luca Caragiale 32), de la ora 19:00, o expoziție new media care ilustrează și aduce în discuție fragilitatea lucrărilor bazate pe tehnologie și nevoia unor metodologii de planificare, arhivare și conservare în acest domeniu.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu