Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Braşov, între 24 şi 30 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-dramaturgie-contemporana-de-la-brasov-intre-24-si-30-noiembrie/

Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Braşov, a cărui ediţie de anul trecut a fost anulată din cauza lucrărilor de modernizare la Sala Mare a Teatrului „Sică Alexandrescu”, revine anul acesta, între 24 şi 30 noiembrie, cu zece spectacole.

Un articol de Petre Ivan|22 noiembrie 2014

Lucrările de modernizare a Sălii Mari a Teatrului „Sică Alexandrescu”, care au început în 2013, au fost finalizate în vară, iar, din acest motiv, anul trecut, nu a mai fost posibilă organizarea festivalului, transmite corespondentul Mediafax.

La ediţia din acest an, a 25-a a evenimentului, vor fi prezentate zece spectacole, de la teatrele din Braşov, Iaşi, Bucureşti şi Cluj-Napoca, precum şi trei lansări de carte.

Printre actorii care vor urca pe scena de la Braşov se numără Marcel Iureş, George Mihăiţă, Florin Piersic Jr., Monica Davidescu, Demi Muraru şi Vlad Zamfirescu.

Directorul Teatrului „Sică Alexandrescu” din Braşov, Claudiu Goga, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în prezent mai sunt disponibile bilete la doar trei dintre spectacole, restul urmând să se joace cu casa închisă.

O noutate la această ediţie a festivalului este faptul că majoritatea spectacolelor sunt comedii.

„N-a fost o ţintă anume, aşa a fost să fie, dar cred că faptul că avem mai multe comedii va fi spre bucuria publicului iubitor de teatru”, a precizat directorul teatrului.

Ediţia din acest an este mai scurtă cu trei zile faţă de ediţiile precedente, motivul fiind timpul foarte scurt disponibil pentru organizarea acestuia, bugetul redus şi faptul că nu se ştia dacă vor fi finalizate lucrările de renovare şi modernizare a Sălii Mari.

Bugetul total al festivalului a fost de aproximativ 300.000 de lei, din care contribuţia Primăriei Braşov a fost de 180.000 de lei, iar restul banilor au fost obţinuţi prin sponsorizări şi vânzări de bilete.

Festivalul va fi deschis, pe 24 noiembrie, de la ora 19.00, de Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, cu spectacolul „Acasă, în miezul verii”, de Tracz Letts, în regia lui Claudiu Goga. Din distribuţie fac parte actorii Mihaela Arsenescu Weber, Doina Deleanu şi Haruna Condurache.

Vor urma, pe 25 noiembrie, Teatrul Nottara Bucureşti, cu piesa „Un pic prea intim”, de Rajiv Joseph, în regia lui Cristi Juncu, pe 26 noiembrie – Teatrul Naţional Bucureşti, cu „Bârfe, zvonuri şi minciuni” (foto sus), de Neil Simon, în regia lui Ion Caramitru, pe 27 noiembrie – Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov, cu piesa „American Buffalo”, de David Mamet, în regia lui Vlad Massaci, şi Teatrul Act din Bucureşti – „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, de Cătălin Ştefănescu, o adaptare după romanul „Moromeţii”, de Marin Preda, în regia lui Alexandru Dabija.

marcel iures foto Alex Iures

George Mihăiţă şi Marcel Iureş, în spectacolul „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”. Foto: Alex Iureş

De asemenea, pe 28 noiembrie va fi montat în cadrul festivalului un spectacol al Teatrului „Sică Alexandrescu” Braşov, „Olenka”, de Vasili Sigarev, în regia Sânzianei Stoican, şi unul al Teatrului de Comedie din Bucureşti, „Acasă la tata”, de Mimi Brănescu, în regia lui Vlad Massaci. Va urma, pe 29 noiembrie, Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov, cu „Povestiri alese”, de Donald Margulies, regia Vlad Zamfirescu, şi Teatrul Metropolis Bucureşti, cu „Tom şi Jerry”, de Rick Cleveland, regia Florin Piersic Jr.

Festivalul va fi închis, pe 30 noiembrie, cu spectacolul actorilor Teatrului Naţional din Cluj-Napoca „Sânziana şi Pepelea”, de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija, pe versurile şi muzica Adei Milea şi Ancăi Hanu.

Tot pe 30 noiembrie va avea loc gala festivalului, când vor fi oferite marele premiu, premiul pentru cea mai bună regie, premiul pentru cea mai bună scenografie, cele pentru cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă şi premiul special al juriului.

Juriul festivalului va fi format din Radu-Alexandru Nica – regizor, Maria Zărnescu – critic de teatru şi Adrian Titieni – actor.

28
/12
/23

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix va avea loc la Iași în perioada 18 - 25 februarie 2024. Primele bilete și abonamente au fost puse în vânzare online. Conceptul dedicat „descoperirii dorinței” va domina Classix Festival 2024 în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert și spațiu.

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.