Festivalul de Teatru Tragos, cea de-a XIII-a ediție
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-teatru-tragos-cea-de-a-xiii-a-editie/

Luni, 28 septembrie 2015, va avea loc o importantă manifestare, promisă în repetate rânduri consumatorilor tulceni de artă dramatică: deschiderea celei de-a treisprezecea ediţie a Festivalului de Teatru Tragos.

Un articol de Liliana Matei|27 septembrie 2015

Cu atât mai mult cu cât anul 2012 a marcat evenimentul ediției precedente, organizatorii își manifestă entuziasmul în realizarea uneia din cele mai importante puncte de interes ale stagiunii curente.

„Festivalul are scopul de a promova arta teatrală în mase, precum și descoperirea unor noi forme și procedee de punere a pieselor în scenă, valorificarea tradițiilor culturale din mai multe țări și nu în ultimul rând – educarea generației tinere prin intermediul teatrului”, a declarat Nelu Serghei.

O pârghie importantă a mizei propusă de teatrul tulcean- recunoașterea pe plan național, o constituie realizarea ediției de anul acesta a Festivalului Tragos. Festivalul de Teatru Tragos a fost înființat în 1993 de către regizorul Ion Dore și actorul Nelu Serghei. În 1997 a devenit festival internațional. Nelu Serghei, într-un interviu din anul 2008, mărturisea: ,, „Din anul 1995, festivalul devine internațional. Din lipsă de fonduri, în anul 1999, își încetează existența, până în anul 2003, când își mai adaugă o ediție. Dar, din păcate, aceeași lipsă de fonduri financiare face ca festivalul  să treacă în anonimat. La cerințele insistente ale formațiilor de teatru din țară și ale instițuțiilor, considerând că această manifestare nu aparține numai tulcenilor, prin valoarea deja dovedită în edițiile trecute, «Tragos» renaște…”. Să sperăm că această a doua renaștere a festivalului va aduce un plus de prospețime, inedit și publicitate Teatrului și orașului nostru, ale cărui acțiuni culturale din ultimii ani sunt demne de a fi luate în seamă la cel mai înalt nivel.

Programul festivalului:

Luni, 28 septembrie, ora 19.00: FILARMONICA DE COMEDIE, de Radu GABRIEL. Distribuția: Radu GABRIEL, Marius Florea VIZANTE, Gheorghe IFRIM, Leonid DONE, Mihai MUNTENIȚĂ

Marți, 29 septembrie, ora 19.00: BUSINESS…, Teatrul ”Elvira Godeanu” Târgu Jiu, de Achille Roselletti. Distribuția: Marian NEGRESCU, Ion ALEXANDRESCU, Rodica NEGRESCU, Simona URS, Cosmin BREHUȚĂ, Dan CALOTĂ, Mădălina CIOBĂNUC, Monica SFETCU, Cristinel DOBRAN.

Miercuri 30 septembrie, ora 11.00: DRAGONUL, Teatrului pentru Copii „Ciufulici” Ploiești.

Miercuri 30 septembrie, ora 18.00: GAIȚELE, Teatrul Municipal ”Traian Grozăvescu” Lugoj

de Alexandru Kirițescu, regia Maria VORONCA.

Miercuri, 30 septembrie, ora 21.00: PROFU’ de Jean Pierre Dopagne, cu Răzvan VASILESCU, Sala Studio.

Joi, 01 octombrie, ora 18.00: STELE ÎN LUMINA DIMINEȚII de Alexandr Galin, Teatrul ”Jean Bart” Tulcea, regia: Aurel PALADE. Distribuția: Inga MARCU, Camelia Constantin, Irina NAUM, Aida ECONOMU, Oana- Lavinia PISAROGLU, Cristi NAUM, Ionuț – Paul ȘTEFAN, Mihai GĂLĂȚAN.

Joi 1 octombrie, ora 21.00: BUZUNARUL CU PÂINE de Matei Vișniec, regia Vlad AJDER, Sala Studio. Distribuția : Răzvan Clopoțel, Ștefan Alecsandru Forir

Vineri, 02 octombrie, ora 19.00: 20 DE MINUTE CU ÎNGERUL de Alecsandr Vampilov, Teatrul ”Jean Bart” Tulcea, regia: Ion SAPDARU. Distribuția: Cristi NAUM, Ionuț – Paul ȘTEFAN, Nelu SERGHEI, Irina NAUM, Gabriela CIOLACU, Mihai GĂLĂȚAN, Costel ZAMFIR.

Sambata 3 octombrie, ora 19.00: ActOrchestra , Teatrul Național București, regia: Horia SURU.

Distributia: Emilian MARNEA, Florin CALBAJOS, Petre ANCUTA.

Duminica 4 octombrie, ora19.00: NUMELE de J. Fosse, Teatrul Mic București , regia Vlad Cristache, distributia : Gheorghe VISU, Ana CIONTEA, Ana Bianca POPESCU, Cezar GRUMAZESCU, Aida AVIERITEI, Bogdan NECHIFOR.

05
/01
/24

Luna iubirii începe la Sala Dalles în acorduri romantice, cu Chansons D’Amour: cele mai vibrante poveşti de dragoste şi momentele de maximă intensitate sentimentală din lirica universală şi din repertoriul pop-opera vor fi celebrate în acest eveniment în care se contopesc rafinamentul, pasiunea şi emoţia.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

28
/12
/23

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix va avea loc la Iași în perioada 18 - 25 februarie 2024. Primele bilete și abonamente au fost puse în vânzare online. Conceptul dedicat „descoperirii dorinței” va domina Classix Festival 2024 în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert și spațiu.

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]