Festivalul Internaţional de Teatru Clasic 2016 începe astăzi!
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-teatru-clasic-2016-incepe-astazi/

După ce timp de două zile ne-am aflat în antecamera Festivalului Internaţional de Teatru Clasic Arad cu două evenimente realizate de mai tinerii artişti în ale artelor, astăzi festivalul îşi deschide porţile! Aflaţi cum vor arăta primele trei zile din cele nouă ale evenimentului.

Un articol de Liliana Matei|12 noiembrie 2016

Joi, 10 noiembrie, a fost ziua pregătirilor şi căutărilor, a fost „Vremea Pulcineilor” – un spectacol Commedia dell’arte realizat de studenţii Facultăţii de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, atent supravegheaţi de Miklós Bács, Irina Wintze şi Tudor Lucanu. Tinerii actori au invadat Atrium Mall, Gara CFR, şi Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, împrumutând din frenezia lor publicului şi oraşului pregătit de sărbătoarea teatrală FITCA 2016.

Aseară, în foaierul Teatrului a avut loc vernisajul expoziţiei „Afișul de Teatru”. Conceptul expoziţiei: celor 10 spectacole de teatru selecţionate de criticul Maria Zărnescu li s-a dat o înfăţişare distinctă prin prisma studenţilor şi profesorilor Facultăţii de Design din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad.

35 de afişe, cuprinse într-o expoziţie, răspund unei provocări – aceea de a surprinde într-o singură imagine spiritul piesei de teatru, fără ca autorii să fi văzut vreunul dintre spectacole. Un periplu în lumea fantastică a teatrului la care iei parte privind o singură imagine. Expoziţia va fi deschisă în foaierul Teatrului pe toată durata Festivalului.

Dar Festivalul Internaţional de Teatru Clasic începe astăzi. O ediţie care, deşi poartă amprenta riguroasă a clasicismului shakespearian, prezintă la Arad, timp de nouă zile, spectacole şi evenimente ce dezvăluie chipurile complexe ale fenomenului teatral românesc.

Ediţia FITCA 2016 arată astfel: opt spectacole ale unor importante instituţii teatrale din România, un spectacol al tinerilor creatori, studenţi ai Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, un spectacol al Teatrului Naţional Pécs din Ungaria, un recital-manifest marca Nicu Alifantis şi un eveniment-happening, unic în România – The Tango Orchestra Show.

Şi pentru că ediția de față mizează pe întâlnirile care aduc profit spiritual şi profesional, include de asemenea și o întrevedere de lucru pe care Miklós Bács le-o propune actorilor Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad prin workshopul „Practica monologală în arta dramatică”. Participanţii vor experimenta tehnica explorării teoretice și practice a propriului lor laborator de creație în cadrul unui atelier având ca suport monologul dramatic cehovian.

Vor fi întâlniri aparte cu actori şi regizori de marcă ai teatrului românesc, cu artişti pentru care arta teatrului reprezintă o imensă provocare.

afisul-fitca-2016Primele trei zile de Festival poartă amprenta regizorală a lui Gelu Colceag, Miklós Bács, Silviu Purcărete şi Ádám Horgas.

Astăzi, 12 noiembrie, FITCA 2016 își deschide porțile cu o producţie a Teatrului de Comedie din Bucureşti. Un spectacol muzical în care totul este permis, o echipă de actori remarcabili reuşind să dea o înfăţişare modernă unei poveşti arhicunoscute. Rezultatul: un show ingenios şi modern cu muzică live: „Îmblânzirea Scorpiei” (foto sus), în regia lui Gelu Colceag, prezentat de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului „Ioan Slavici”.

A doua zi de Festival începe la ora 17.00 în Sala Studio, cu un spectacol de teatru-nonverbal, o incursiune în străfundurile misterioase şi zbuciumate ale sufletului omenesc: „Solo Goya” pune lupa pe formele de expresie corporală. Este propunerea studenţilor Facultăţii de Teatru şi Televiziune – Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.

De la ora 19.00, la Sala Mare, regizorul Silviu Purcărete ne introduce în lumea dramaturgului italian Carlo Goldoni. „Cafeneaua” este nu doar un loc de întâlnire, este centrul unei lumi, un loc de observaţie, de bârfe. O producţie a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi despre care actorul Teodor Corban, protagonistul spectacolului, mărturisea că „spectatorii pleacă la final de-a dreptul magnetizaţi”.

Luni, 14 noiembrie, în Sala Mare, de la ora 19.00, publicul este așteptat la întâlnirea cu trupa Teatrului Naţional Pécs, Ungaria. Patru candidaţi îndârjiţi şi decişi sunt chemaţi la un interviu într-o cameră stranie. Uşa se închide şi începe o luptă dură, plină de enigme, fără limite morale sau tabuuri. Spectacolul Metoda Grönholm” de Jordi Galceran, în regia lui Ádám Horgas, redă într-o oră şi jumătate, inteligent şi riguros, jocul grotesc al manipulării. O satiră amară a unei societăţi în căutarea umanităţii pierdute printre birouri şi dosare.

metoda-gronholm-credit-foto-laszlo-kortvelyesi-19

„Metoda Grönholm” de Jordi Galceran, în regia lui Ádám Horgas

Mai multe detalii despre programul festivalului, pe http://fitca.ro/informatii/program-2016/

Foto: Cristina Matei, László Körtvélyesi

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.