Festivalul Internațional Shakespeare, la Craiova
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-shakespeare-la-craiova/

Mai puţin de două săptămâni ne despart de gongul inaugural al prestigiosului Festival Internaţional Shakespeare. Ajuns la cea de-a X-a ediţie aniversară, festivalul din Craiova este unul special pentru cultura teatrală mondială, cotat, de către specialişti, drept unul dintre cele mai importante din întreaga lume.

Un articol de Liliana Matei|27 martie 2016

Timp de 10 zile, spiritul și poveștile nemuritoare ale lui Shakespeare, în interpretarea artiștilor din 15 țări de pe 4 continente,  se vor face simțite și auzite nu doar în Craiova, ci și la București, în Rm. Vâlcea, Slatina, Tg. Jiu și Dr. Tr. Severin. În peste 20 de spații diferite, publicul va avea ocazia să urmărească spectacole de teatru, recitaluri, concerte, teatru comunitar, lansări de carte sau DVD-uri, conferințe, expoziții de pictură, de costume sau fotografii, dans contemporan, dar și acrobație.

Altfel spus, Festivalul Internațional Shakespeare reunește, în acest an, la Craiova, 46 de evenimente cu mari actori, mari regizori, mari critici și mari companii de teatru din Japonia, Africa de Sud, India, Portugalia, Marea Britanie, Polonia, România, Israel, Bulgaria, Suedia, Rusia, Germania, Italia, Scoția și SUA.

Ediția din acest an a Festivalului Internațional Shakespeare debutează cu o desfășurare impresionantă de forțe pe 14 aprilie 2016, când, pe scena Naționalului craiovean, vor performa peste 60 de actori japonezi. Aflat pentru prima oară în România, Teatrul Saytama din Tokyo prezintă o interpretare memorabilă a piesei “Richard II”, în viziunea legendarului regizor japonez Yukio Ninagawa, spectacol la prezentarea căruia participă aproape 90 de persoane.

În cele 10 zile de festival sunt invitate însă și alte trupe celebre ale lumii, cu spectacole realizate de regizori faimoşi, printre acestea numărându-se Teatrul Schaubuhne din Berlin, cu “Richard III” în regia lui Thomas Ostermeier (marea revelaţie a Festivalului de la Avignon din 2015), Teatrul Shakespeare Tobacco Factory din Marea Britanie, cu “Hamlet”, în regia lui Andrew Hilton, Worcester Repertory Company din Worcester cu “Comedia erorilor” în regia lui Ben Humphrey, Teatrul Flaut din Stratford-upon-Avon cu “Hamlet” realizat de Kelly Hunter sau Compania A & M Production din Africa de Sud, cu spectacolul „Hamlet”, realizat de Fred Abrahamse.

La Naționalul craiovean vor performa și actorii de la Baltic House Theatre Festival în piesa “Macbeth”, pusă în scenă de un alt mare regizor al lumii, Luk Perceval, care vine cu prima sa producție din Rusia, direct în Bănie. Casa Baltică din Sankt Petersburg va prezenta publicului românesc o versiune a tragediei shakespeariene în care jocul de lumini şi umbre spune toată povestea.

România va fi prezentă în Festival prin spectacolul „Julius Caesar” de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova, în regia lui Peter Schneider; prin spectacolul comunitar „Romeo și Julieta” în regia lui Philip Parr, realizat în coproducție cu două companii de teatru independente – Compania Teatrulescu din Craiova și Compania Parrabbola din Marea Britanie; prin spectacolul „Regele Lear” realizat de Gavril Pinte, pe un scenariu de George Banu, la Teatrul de Stat Oradea; prin „Furtuna”, în regia Alinei Hiriștea de la Teatrul de Păpuşi Gong din Sibiu şi “Folia, Shakespeare & Co”, realizat de „Gigi Căciuleanu Dance Company” la Teatrul Metropolis din Bucureşti, în regia şi coregrafia lui Gigi Căciuleanu.

Au fost programate de asemenea, recitaluri shakespeariene ale unor actori din Suedia, Polonia şi India, concerte cu lucrări inspirate din creaţia shakespeariană, realizate de formaţii din Marea Britanie, Portugalia, Belgia şi Statele Unite ale Americii.

Ediția din acest an a Festivalului se va desfășura atât în săli de spectacole precum cele de la Teatrul Național “Marin Sorescu”, Teatrul pentru copii și tineret Colibri, Casa Studenților, în Sala Aula Buia de la Facultatea de Agronomie, Filarmonica Oltenia, în spații neconvenționale precum foaierul Universității din Craiova, dar și pe stradă sau în Piața Buzești, Piața Mihai Viteazul, Piața William Shakespeare, Portul Cultural Cetate. Unul dintre momentele de neuitat al acestei ediții îl va constitui, fără îndoială, spectacolul prezentat de Mira – Art Acrobatic Dance Theatre din Gdansk (Polonia), o inedită sinteză artistică între dans, teatru și acrobație, ce va avea loc pe acoperișul Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova și care a fost conceput special pentru Festivalul Internațional Shakespeare Craiova 2016.

Programul complet al Festivalului, dar și poze sau imagini, alte informații despre trupele invitate pot fi găsite pe site-ul www.shakespeare.tncms.ro.
Detalii despre bilete și rezervări: 

Agenția Teatrului Național “Marin Sorescu”, str. A.I. Cuza nr. 11, telefon – 0251 413 677.

www.eventim.ro

Agențiile de bilete ale instituțiilor partenere

BILET CATEGORIA I                                                  40,00 lei
BILET CATEGORIA  a II-a                                    30,00 lei
BILET CATEGORIA  a III-a                                   11,00 lei

(elevi/ studenți/ pensionari)
ABONAMENT             7 spectacole                     175,00 lei

**în acest tip de abonament sunt incluse spectacolele ce vor avea loc în incinta Teatrului Național “Marin Sorescu” Craiova.
ABONAMENT REDUS   7 spectacole                       52,50 lei

elevi/ studenți/ pensionari

**în acest tip de abonament sunt incluse spectacolele ce vor avea loc în incinta Teatrului Național “Marin Sorescu” Craiova.
ABONAMENT  VIP  17 spectacole   340,00 lei

** în acest tip de abonament sunt incluse spectacolele ce vor avea loc la Teatrul Național “Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Colibri, Casa de Cultură a Studenților și la Aula Buia (Facultatea de Agronomie).

ABONAMENT  VIP REDUS 17 spectacole                      127,50 lei

(elevi/ studenți/ pensionari)

** în acest tip de abonament sunt incluse spectacolele ce vor avea loc la Teatrul Național “Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Colibri, Casa de Cultură a Studenților și la Aula Buia (Facultatea de Agronomie).

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.