Festivalul UNFINISHED, în weekendul 22-24 septembrie: experimente sociale, sesiuni de dans, mese family-style, dezbateri
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-unfinished-in-weekendul-22-24-septembrie-experimente-sociale-sesiuni-de-dans-mese-family-style-dezbateri/

Între 22 şi 24 septembrie, o seră istorică, o casă de patrimoniu de 151 de ani şi o grădină urbană din inima Bucureştiului vor deveni laborator de idei şi experimente în jurul tăcerii.

Un articol de Ziarul Metropolis|15 septembrie 2023

Aflat sub înaltul patronaj al Parlamentului European, festivalul multidisciplinar UNFINISHED va avea loc la House of Ideas (Casa Universitarilor – str. Dionisie Lupu 46), iar 15 septembrie este ultima zi în care cei interesați se pot înscrie pentru a participa în festival: apply.unfinished.ro.

Doar 3141 de oameni vor fi selectați pentru a participa la cea de-a opta ediție a festivalului UNFINISHED, iar timp de trei zile aceștia se vor putea bucura de experiențe, conversații, momente artistice, instalații și sesiuni de wellness, alături de celebrele reuniuni în jurul mesei, degustări de vin și conversații în jurul focului.

SILENCE: tema ediției

Tăcerea va fi firul roșu al tuturor momentelor din festivalul UNFINISHED, iar zeci de invitați – artiști, filosofi, antreprenori, creativi, gânditori – din toate colțurile lumii, vor explora tema ediției din perspectiva domeniului lor de activitate.

Capucine Gros, directorul artistic al festivalului UNFINISHED, a declarat că „tăcerea (SILENCE) a devenit din ce în ce mai prezentă în conversațiile noastre și este legată de multe aspecte ale vieții pe care vrem să le abordăm: tăcerea în relații (intimitate, secrete, tabuuri, relații de muncă), tăcerea în raporturile de putere (cenzură, protest, greve), tăcerea în tehnologie (algoritmi, inteligența artificială), tăcerea în meditație și yoga. Sunt multe tipuri de tăcere și cu siguranță nu vom putea să le abordăm pe toate și nici nu avem toate răspunsurile, dar putem crea un spațiu intenționat pentru ascultare.”

Ce poți experimenta în UNFINISHED?

O parte dintre invitați vor aborda tăcerea foarte direct, așa cum este jurnalista Anelise Borges (FR), care va vorbi despre inutilitatea cuvintelor în fața realității crunte sau fotograful istoric João Paulo Barbosa (BR) ale cărui lucrări gravitează în jurul expedițiilor în peisaje tăcute. Alții vor trata tema festivalului într-un mod metaforic, cum ar fi experta în conexiuni umane, Lakshmi Rengarajan (US), care reimaginează modul în care ieșim la date-uri mai târziu în viață sau Ligia Giatti (BR), ce va discuta despre muncă și leadership.

Unii vor aplica strategii creative pentru a rupe tăcerea dintre noi, cum ar fi Topaz Adizes (MX) și duo-ul de spoken poetry Griot (US), ce vor cataliza conversații neașteptate între participanți. Alții vor trata tema într-o manieră practică și vor traduce liniștea în workshopuri cum ar fi cel de upcycling susținut de designerul Alexe Popescu (RO) sau cel de re-personalizare a tricourilor și a totebag-urilor pe care participanții le dețin deja, în încercarea de a deschide un dialog despre sustenabilitate.

Avisek Majumdar (IN) va susține sesiuni lungi de yoga, create tocmai pentru a ajunge la liniștea interioară. Muzicienii și DJ-ii se vor juca în felul lor cu tăcerea (sau lipsa ei), iar coregrafa Rafaela Sahyoun (BR) va pregăti șase dansatori pentru a se exprima folosindu-și trupurile în detrimentul cuvintelor.

Mai multe detalii despre ediția de anul acesta și mai mulți speakeri sunt anunțați pe www.unfinished.ro și pe paginile de social media ale evenimentului.

Desfășurat sub înaltul patronaj al Parlamentului European, UNFINISHED este primul festival multidisciplinar din România și a fost creat de Fundația Eidos ca o experiență în continuă evoluție. Din 2016 și până acum, Unfinished a avut peste 250 de invitați printre care co-fondatorul Pixar, Alvy Ray Smith, directorul artistic pentru linia masculină Louis Vuitton, Virgil Abloh, artista multipremiată, Marina Abramovic, strategul digital din timpul administraţiei Obama, muzicianul Nicolas Jaar și Esther Perel, cel mai cunoscut psihoterapeut specialist în relaţii de cuplu.

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.