FILIT merge mai departe
https://www.ziarulmetropolis.ro/filit-merge-mai-departe/

În perioada 30 septembrie–4 octombrie, va avea loc o ediţie specială a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi–FILIT. Sub semnul continuităţii, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi propune o formulă adaptată la condiţiile crizei globale.

Un articol de Liliana Matei|17 septembrie 2020

Cele mai multe evenimente se vor desfășura în aer liber la Casa Muzeelor, strada Vasile Alecsandri nr. 6.

Prima zi a festivalului, miercuri, 30 septembrie 2020, este dedicată poetului Emil Brumaru (1938-2019). În deschidere va avea loc vernisajul expoziției „Dulapul îndrăgostit”, după care publicul va fi invitat la o discuție despre poet, moderată de Bogdan Crețu și avându-i ca invitați pe Liviu Antonesei și Alexandru Călinescu.

În continuarea serii, la ora 20:00, va avea loc lansarea volumului „Să fim anonimi ca dovlecii. Povești cu Emil Brumaru”, publicat la Editura Muzeelor Literare din Iași, urmată de proiecția filmului „Zidul lui J.O.”, documentar realizat de Matei Bejenaru. În încheiere, cei prezenți sunt invitați la o discuție între Matei Bejenaru și Doris Mironescu, moderată de Radu Cucuteanu.

Joi, 1 octombrie 2020, FILIT continuă cu un atelier de lectură și o dezbatere Polirom Junior: „Ceainicul fermecat și alte basme japoneze”, la ora 16:00. Începând cu ora 19:00, va avea loc dezbaterea „Ficțiunea literară clasică în dialog cu genurile ficționale”, moderată de Constantin Dram și avându-i ca invitați pe Dan Doboș, Vlad Frînghiu, Emanuela Ilie și Lucian Merișca.

Vineri, 2 octombrie 2020, de la ora 19:00, publicul va fi invitat la „Seara poeziei”. La maratonul de lecturi moderat de Călin Ciobotari vor participa C. Acosmei, Radu Andriescu, Șerban Axinte, Lucian Balan, Nichita Danilov, Anastasia Fuioagă, Vlad Alui Gheorghe, Matei Hutopilă, Livia Iacob, Paul Mihalache, Emilia Nedelcoff, Andreea Petcu, Bogdan-Alexandru Petcu, Florentina Pocovnicu, Lucian Vasiliu. Seara se va încheia cu proiecția filmelor din seria „Scriitori în oglindă”, ce reflectă actualitatea unei opere literare clasice prin situarea ei în oglindă cu vocea artistică a unui scriitor contemporan, serie coordonată de Nicoleta Dabija.

Sâmbătă, 3 octombrie 2020, la ora 15:00 va avea loc o dezbatere despre „Jurnalismul în pandemie”, moderată de Ovidiu Mihăiuc, cu jurnaliștii Raluca Aftene, Ionuț Benea, Iulia Ciuhu și Valentin Talpalaru. Ziua va continua cu „Povești pandemice”, o discuție deschisă cu scriitorii ieșeni Liviu Antonesei, Codrin Liviu Cuțitaru și Florin Irimia, moderată de jurnalistul Cătălin Sava. Seara, la ora 19:00, publicul se va întâlni cu scriitorul german Ingo Schulze. Gazda serii: Bogdan Crețu. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul Cultural German Iași.

Ultima zi a festivalului, duminică, 4 octombrie 2020, este dedicată cluburilor culturale ale elevilor din Iași. Masa rotundă, moderată de jurnalistul Cătălin Hopulele, îi va avea ca participanți pe membrii Alecart și Logos.

Cu prilejul FILIT, Muzeul Național al Literaturii Române Iași propune publicului patru expoziții organizate la Muzeul „Mihai Eminescu”, Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca), Colecția „Istoria teatrului românesc” și Muzeul „Mihail Sadoveanu”.

Pe lângă acestea, în program sunt cuprinse alte evenimente organizate în parteneriat cu: Institutul Francez Iași, Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” Iași, Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” Iași, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, Editura Polirom, Alecart și Logos. FILIT este organizat de sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene.

Programul complet îl găsiți pe site-ul www.filit-iasi.ro și pe pagina de Facebook a FILIT.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.