FILIT merge mai departe
https://www.ziarulmetropolis.ro/filit-merge-mai-departe/

În perioada 30 septembrie–4 octombrie, va avea loc o ediţie specială a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi–FILIT. Sub semnul continuităţii, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi propune o formulă adaptată la condiţiile crizei globale.

Un articol de Liliana Matei|17 septembrie 2020

Cele mai multe evenimente se vor desfășura în aer liber la Casa Muzeelor, strada Vasile Alecsandri nr. 6.

Prima zi a festivalului, miercuri, 30 septembrie 2020, este dedicată poetului Emil Brumaru (1938-2019). În deschidere va avea loc vernisajul expoziției „Dulapul îndrăgostit”, după care publicul va fi invitat la o discuție despre poet, moderată de Bogdan Crețu și avându-i ca invitați pe Liviu Antonesei și Alexandru Călinescu.

În continuarea serii, la ora 20:00, va avea loc lansarea volumului „Să fim anonimi ca dovlecii. Povești cu Emil Brumaru”, publicat la Editura Muzeelor Literare din Iași, urmată de proiecția filmului „Zidul lui J.O.”, documentar realizat de Matei Bejenaru. În încheiere, cei prezenți sunt invitați la o discuție între Matei Bejenaru și Doris Mironescu, moderată de Radu Cucuteanu.

Joi, 1 octombrie 2020, FILIT continuă cu un atelier de lectură și o dezbatere Polirom Junior: „Ceainicul fermecat și alte basme japoneze”, la ora 16:00. Începând cu ora 19:00, va avea loc dezbaterea „Ficțiunea literară clasică în dialog cu genurile ficționale”, moderată de Constantin Dram și avându-i ca invitați pe Dan Doboș, Vlad Frînghiu, Emanuela Ilie și Lucian Merișca.

Vineri, 2 octombrie 2020, de la ora 19:00, publicul va fi invitat la „Seara poeziei”. La maratonul de lecturi moderat de Călin Ciobotari vor participa C. Acosmei, Radu Andriescu, Șerban Axinte, Lucian Balan, Nichita Danilov, Anastasia Fuioagă, Vlad Alui Gheorghe, Matei Hutopilă, Livia Iacob, Paul Mihalache, Emilia Nedelcoff, Andreea Petcu, Bogdan-Alexandru Petcu, Florentina Pocovnicu, Lucian Vasiliu. Seara se va încheia cu proiecția filmelor din seria „Scriitori în oglindă”, ce reflectă actualitatea unei opere literare clasice prin situarea ei în oglindă cu vocea artistică a unui scriitor contemporan, serie coordonată de Nicoleta Dabija.

Sâmbătă, 3 octombrie 2020, la ora 15:00 va avea loc o dezbatere despre „Jurnalismul în pandemie”, moderată de Ovidiu Mihăiuc, cu jurnaliștii Raluca Aftene, Ionuț Benea, Iulia Ciuhu și Valentin Talpalaru. Ziua va continua cu „Povești pandemice”, o discuție deschisă cu scriitorii ieșeni Liviu Antonesei, Codrin Liviu Cuțitaru și Florin Irimia, moderată de jurnalistul Cătălin Sava. Seara, la ora 19:00, publicul se va întâlni cu scriitorul german Ingo Schulze. Gazda serii: Bogdan Crețu. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul Cultural German Iași.

Ultima zi a festivalului, duminică, 4 octombrie 2020, este dedicată cluburilor culturale ale elevilor din Iași. Masa rotundă, moderată de jurnalistul Cătălin Hopulele, îi va avea ca participanți pe membrii Alecart și Logos.

Cu prilejul FILIT, Muzeul Național al Literaturii Române Iași propune publicului patru expoziții organizate la Muzeul „Mihai Eminescu”, Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca), Colecția „Istoria teatrului românesc” și Muzeul „Mihail Sadoveanu”.

Pe lângă acestea, în program sunt cuprinse alte evenimente organizate în parteneriat cu: Institutul Francez Iași, Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” Iași, Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” Iași, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, Editura Polirom, Alecart și Logos. FILIT este organizat de sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene.

Programul complet îl găsiți pe site-ul www.filit-iasi.ro și pe pagina de Facebook a FILIT.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.