Filme cu tematici sociale și politice, în secțiunea YOUTH, adresată tinerilor, la KINOdiseea 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-cu-tematici-sociale-si-politice-in-sectiunea-youth-adresata-tinerilor-la-kinodiseea-2019/

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului internaţional de film pentru publicul tânăr va avea loc la Bucureşti, între 8 şi 13 noiembrie, la Cinema Gloria, Cinema Eforie, Teatrul Apollo 111, Happy Cinema şi Muzeul Antipa – Sala Multimedia. Proiecţiile din competiţia KINOdiseea YOUTH vor avea loc la Teatrul Apollo 111, între 9 şi 12 noiembrie.

Un articol de Liliana Matei|3 noiembrie 2019

Timp de zece ani, KINOdiseea a adus în atenția publicului bucureștean filme în premieră în Europa de Sud-Est sau România, cele mai noi filme pentru copii, apreciate de publicul internațional și de criticii de film din întreaga lume, premiate la festivaluri internaționale precum Berlin sau Sundance, producții cu tematici educative și sociale care nu intră în rețeaua de distribuție clasică.

Anul acesta, secțiunea de lungmetraje pentru adolescenți și cinefili – KINOdiseea YOUTH, aduce în premieră națională 4 filme de lungmetraj și un calup de scurtmetraje, dedicate tinerilor de peste 15 ani:

FLOAT LIKE A BUTTERFLY/ Zboară ca un future (Irlanda – foto sus), 10 noiembrie, ora 19:00, de la producătorii filmelor Once și Sing Street, în regia lui Carmel Winters, film câștigător al premiului FIPRESCI la Festivalul de Film de la Toronto și al Premiului Publicului la Cork IFF.

Sinopsis: Având loc în 1960, această poveste însuflețită despre dragostea de fiică și libertatea personală urmărește parcursul unei nomade irlandeze cu un talent pentru box. Încurajată de la o vârstă fragedă de către afecțiunea tatălui ei pentru Muhammad Ali, Frances (Hazel Doupe) are pasiunea și disciplina necesare pentru a deveni o luptătoare fantastică – asta dacă oamenii din jur și-ar depăși prejudecățile în ceea ce privește genul ei. (14+)

GIANT LITTLE ONES (Canada), 11 noiembrie, ora 19:00, în regia lui Keith Behrmann, film aflat în competiție la Toronto International Film Festival, câștigător al Premiului Publicului și al Dragon Award la Göteborg Film Festival, câștigător al premiului pentru Cel mai bun film pentru adolescenți la Zlin Film Festival.

Sinopsis: Franky Winter (Josh Wiggins) și Ballas Kohl (Darren Mann) au fost cei mai buni prieteni încă din copilărie. Franky și Ballas trăiesc viețile perfecte de adolescenți – asta până la petrecerea aniversară de 17 ani a lui Franky, când cei doi sunt implicați într-un incident neașteptat care le schimbă viețile pentru totdeauna. Giant Little Ones este o poveste emoționantă și intimă despre maturizare, prietenie, descoperirea de sine și forța dragostei fără etichete. (16+)

ROCKS

ROCKS (UK), 10 noiembrie, ora 17:00, în regia lui Sarah Gavron, autoarea filmului Suffragette. Rocks s-a aflat în competiție la Toronto International Film Festival, Busan IFF, BFI London Film Festival, câștigător al SIGNIS Award la San Sebastián IFF.

Sinopsis: Rocks (15) este o adolescentă cu vise mari în ceea ce privește viitorul ei, prietenii ei loiali și un frățior de 7 ani (Emmanuel), adorabil dar neastâmpărat. Lumea ei Rocks se răstoarnă cu susul în jos atunci când revine de la școală și descoperă că mama ei a plecat, lăsându-i niște bani și o scrisoare în care spune că își exprimă regretul. Hotărâtă să rămână lângă fratele ei și să evite ca aceștia să fie luați în custodia statului, Rocks pleacă de acasă și se ascunde. Pe măsură ce traiul devine tot mai anevoios iar secretul ei, tot mai greu de ascuns, Rocks începe să îi îndepărteze de lângă ea pe aceia care o iubesc iar prieteniile ei încep să se fractureze. (15+)

BROKEN MIRRORS/ Oglinzi sparte (Israel), 12 noiembrie, ora 19:00 – în regia lui Aviad Givon, Imri Matalon, câștigător al Premiului Juriului la Festival du Cinéma Israelién de Montréal

Sinopsis: Umbrită de un tată strict, militar, care aplică metode severe de pedeapsă ca formă de disciplină, Ariella (17 ani) comite o greșeală gravă pentru care tatăl ei nu vrea să o tragă la răspundere. Căutând o formă de a se autopedepsi, Ariella pornește într-o călătorie întunecată în care va descoperi un secret din trecutul tatălui ei, lucru care va conduce la o confruntare între cei doi. (16+)

BROKEN MIRRORS

Calupul de scurtmetraje PYXIS va fi proiectat pe 9 noiembrie, la ora 11:00 și reunește cele mai bune scurtmetraje adresate tinerilor de peste 15 ani. Selecția cuprinde filme scurte realizate în Africa de Sud, Rusia, Iran, Australia, România, etc.

O altă secțiune care reprezintă interes pentru tineri este Retrospectiva MARVEL, organizată pentru a-l omagia pe Stan Lee, creatorul personajelor Marvel. La cea de-a XI-a ediție KINOdiseea, fanii îndrăgitei francize vor avea ocazia să urmărească, la Cinemateca Eforie, 4 dintre cele mai apreciate filme din serie – primul film X-MEN (2000), în regia lui Bryan Singer, IRON-MAN (2008), în regia lui Jon Favreau, primul film SPIDER MAN (2002), r. Sam Raimi și THE AVENGERS (2012), r. Joss Whedon.

Mai multe detalii despre filmele din competiție și programul festivalului sunt disponibile aici și aici, iar spotul dedicate secțiunii KINOdiseea Youth poate fi văzut aici.

Biletele la filme pot fi achiziționate de aici.

KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală și Sud-Est. Festivalul este membru al ECFA – European Children’s Film Association. În cele 10 ediții precedente, festivalul a avut peste 112.000 de participanți.

08
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Alegoria nu e un gen cinematografic uşor. Mai ales când e vorba de una deopotrivă existenţială şi politică, aşa cum se vrea "Spiritele din Inisherin".

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.