Filme despre Primul Razboi Mondial
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-despre-primul-razboi-mondial/

Centrul Cultural German Braşov, cu susţinerea Institutului Goethe Bucureşti şi in parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov, vă invită să vizionaţi filme despre Primul Război Mondial, cu prilejul împlinirii unui secol de la izbucnirea conflictului internaţional.

Un articol de Petre Ivan|13 noiembrie 2014

Filme despre Primul Razboi Mondial / Proiecţia va avea loc luni, 24 noiembrie 2014, de la orele 17,00, la Mansarda Casei Baiulescu (Livada Poştei, lângă Şcoala Generală 6).

1914-1918. Europa sub dărămâturi şi cenuşă

Coproducţie Franţa-Belgia, 2008, Regia: Jean-François Delassus. / Documentar, 100 minute

Între 1914 şi 1918, lumea s-a aruncat într-un tip de război cu totul nou. Acest documentar al renumitului jurnalist şi realizator de filme documentare, Jean-François Delassus, încearcă să clarifice inexplicabilul. Cum au putut milioane de bărbaţi să suporte timp de patru ani incredibila duritate a vieţii din tranşee, anotimp după anotimp, zi de zi, noapte după noapte?

Cum puteau să accepte ideea morţii aproape sigure, când nu puteau numi motivul exact pentru care se luptau? Delassus şi istoricul Annette Becker aduc în discuţie o teză provocatoare: Primul Război Mondial a fost întreţinut de un acord general mutual. Datorită procesării imaginilor prin intermediul tehnicii moderne, vărsarea de sânge şi nebunia frontului pot fi experimentate mai intens ca niciodată în acest documentar, care foloseşte imagini de arhivă, ce au fost colorate.

Femeia şi străinul

Germania, 1984, Regia: Rainer Simon. Distribuţia: Joachim Lätsch, Peter Zimmermann, Kathrin Waligura, Christine Schorn, Siegfried Höchst / Film artistic, 97 minute

Karl şi Richard sunt prizonieri de război în Rusia, în Primul Război Mondial. Le este dor de casă, visează şi suferă. Richard îi povesteşte lui Karl în acest timp totul despre soţia sa, Anna. Astfel, Anna devine în imaginaţia lui Karl iubita lui secretă. Atunci când Karl, printr-o întâmplare, fuge din captivitate şi se întoarce în Germania, el se dă drept Richard în faţa Annei.

Deşi Anna ştie că străinul nu este bărbatul ei, îl acceptă, începe să simtă iubire şi tandreţe faţă de el. Amândoi îl consideră pe Richard mort – şi vor să-l considere mort. Însă la sfârşitul războiului şi Richard se întoarce. Totuşi, Anna se decide pentru Karl, de la care aşteaptă un copil.

Foto: Filme despre Primul Razboi Mondial – CineClub Braşov

31
/03
/16

Week-end-ul acesta, pe 2 și 3 aprilie, Final Frontier, singurul târg de carte SF & Fantasy din România deschide porțile ediției numărul 5. Tărâmul magic ales în acest an pentru a fi transformat, timp de două zile, în capitala iubitorilor de SF și Fantasy este Connect Hub (B-dul Dacia nr 99, la Piața Spaniei).

30
/03
/16

Alte 3 titluri, care aduc în discuție probleme cât se poate de actuale, de la atentatele teroriste din Franța, până la urmările Războiului Iugoslav și ale asasinării lui Yitzhak Rabin - unul dintre cei mai importanți susținători ai păcii din Orientul Mijlociu -, completează lista filmelor din competiția Cinepolitica 2016 (13 – 17 aprilie, Cinema Elvira Popescu, București).

29
/03
/16

„Cahiers du Cinema” caută inovaţia, sinceritatea, un cinema liber, care nu manipulează. Suntem împotriva unui cinema prea serios, după rețetă, care răspunde aşteptărilor festivalurilor – afirmă, într-un interviu în exclusivitate pentru Ziarul Metropolis, Joachim Lepastier, critic de la celebra revistă franceză. Regizorul român favorit – Corneliu Porumboiu. 

29
/03
/16

Festivalul Internațional de Film NexT (7-11 aprilie 2016) găzduiește pentru cel de-al 7-lea an consecutiv un program special de scurtmetraje dedicat copiilor cu vârste între 4 și 12 ani. NexT Kids se va desfășura sâmbătă, 9 aprilie 2016, la Cinema Elvire Popesco de la Institutul Francez. Proiecţiile vor începe la orele 10.30 şi 11.30. Prețul unui bilet este de 5 lei.

28
/03
/16

Celebrul compozitor american Philip Glass, cunoscut pentru coloana sonoră a unor filme precum The Hours/Orele și Notes on a Scandal/ Jurnalul unui scandal și cvartetul de coarde Kronos Quartet vin la Bran și la București pentru a interpreta LIVE în premieră românească un spectacol unic care a făcut înconjurul lumii: DRACULA - MUZICA ȘI FILMUL.

25
/03
/16

În ultimul an din ce în ce mai multe instituții culturale și-au pierdut spațiile, cinematografe și teatre au fost închise în toată țara în urma legii nr. 282/2015. Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania s-a confruntat cu această problemă în pregătirea celei de-a noua ediții, ce se desfășoară săptămâna aceasta în București și am fost nevoiți să găsim soluții și spații alternative pentru organizarea proiecțiilor și evenimentelor din cadrul festivalului.

25
/03
/16

Duminică, 27 martie, de la ora 15,00, de Ziua Mondială a Teatrului, Centrul Cultural Casa Artelor (CCCA) lansează programul cultural „Matineele Artelor”, dedicat seniorilor din Sectorul 3.

24
/03
/16

Andrei Sopon este un talentat realizator român de animaţii de scurtmetraj, stabilit la Londra. Trei dintre spectaculoasele sale filme sunt în prezent lansate pe platforma gratuită Cinepub - „Singularity”, „Chi-Ken” şi „Spin”- , alături de o animaţie pentru copii, „Cântecul inocenţei”, de Ion Octavian Frecea.