Filmul ceh și începuturile lui
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-ceh-si-inceputurile-lui/

Programele Documentary Mondays şi Fiction Tuesdays de la Centrul Ceh continuă săptămâna următoare în format online, pe platforma DAFilms.com.

Un articol de Liliana Matei|12 noiembrie 2020

Doritorii vor putea urmări gratuit două filme: documentarul „Viva Video, Video Viva” luni, 16 noiembrie, și un film de Jiří Menzel marți, 17 noiembrie, anume „Those Wonderful Men with Crank”.

Adéla Komrzý, regizoarea documentarului ce dă tonul săptămânii, „Viva Video, Video Viva”, avea mai puțin de un an când s-a stins din viață bunicul ei, Radek Pilař, considerat unul dintre pionierii artei video cehe. Peste douăzeci și cinci de ani, pătrunde pentru prima dată în camera lui de lucru, acolo unde toate casetele VHS i-au fost păstrate, și îi vizionează lucrările. Rând pe rând, acestea o fascinează și o motivează să împingă căutările mai departe, astfel că în 2018 documentează organizarea expoziției VIDEO DAY 1989/2018, o reconstituire a primei expoziții de artă video din Cehoslovacia, din vara anului 1989, la care a participat inclusiv Radek Pilař.

Folosindu-se de acest prilej, filmul devine un portret pe care regizoarea îl face bunicului său, dar și o explorare a moștenirii culturale pe care a dobândit-o. Este, totodată, o prezentare a primilor artiști video cehi, care povestesc despre contextul politic, dar și despre cel social în care s-a putut manifesta un nou gen de artă, regizoarea făcând o comparație între circumstanțele în care au lucrat artiștii rămași în spatele Cortinei de Fier, și cele în care se aflau artiștii ce au reușit să emigreze.

Documentarul este o oscilare continuă între trecut și prezent, idee accentuată inclusiv de modul de realizare, care îmbină secvențe înregistrate pe casete VHS cu cele filmate chiar și cu ajutorul unui iPhone.

Ziua de marți vine cu o călătorie în timp pe urmele primilor oameni pasionați de cinematografie din Cehia. Filmul regizat de Jiří Menzel în 1978, „Those Wonderful Men with Crank”, este o comedie ce ironizează frivolitatea unui public încă needucat în privința cinematografiei, însă, ca în majoritatea filmelor lui Menzel, în spatele unei aparente detașări se ascunde un subiect mult mai serios. El este, la bază, un omagiu adus pionierilor filmului în cultura cehă. Chiar dacă numele personajelor au fost schimbate, ele sunt ușor de recunosut, iar povestea, deși adaptată și transfromată într-o comedie, conține, cu siguranță și urme puternice de adevăr.

La începutul secolului al XX-lea, Vilém Pasparte (Rudolf Hrusínský), un magician ambulant, cutreieră satele Boemiei împreună cu asistenta sa pentru a aduce cu caravana lor proiecții de filme – cel mai năstrușnic truc de magie de la vremea respectivă. Cu toate acestea, visul lui este să deschidă un cinematograf în adevăratul sens al cuvântului. Ajuns la Praga, se găsește în situația de a o „adopta” pe Aloisie, fiica unui prieten pe moarte. Astfel, cei trei rămân în oraș, la casa văduvei Evzenie, care le închiriază un spațiu pentru proiecțiile de filme, dar și camere pentru locuit. Frumusețea tinerei Aloisie atrage însă toate privirile, iar din invidie, Evzenie o alungă. Așa ajunge în casa lui Jakub Kolenatý, un tânăr fotograf, pasionat de arhitectură și film, personaj inspirat de Jan Kříženecký și interpretat chiar de Jiří Menzel. El este un tânăr idealist, care își dorește, la fel ca Pasparte, popularizarea cinematofragiei ca artă și nu ca simplă distracție.

Cele două filme vor fi disponibile gratuit începând cu ora 8:00 dimineața a fiecărei zile, timp de 24h. Pentru a le putea viziona, este nevoie să vă creați un cont de utilizator pe platforma DAFilms.

Evenimentele Facebook aici: DM & FT.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

25
/10
/21

New Draft, prima rezidență online de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, s-a desfășurat în perioada iulie - octombrie, 2021. Dedicată regizorilor și scenariștilor din toată țara, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe (literatură, teatru, arte vizuale, etc.), cu proiecte în faza de început, prima ediție New Draft a dezvoltat 12 proiecte de lung-metraj, totul finalizând cu o sesiune de pitch online în fața unei audiențe formate din producători și regizori români.

24
/10
/21

Ultimele două programe ale actualei ediții a Cineclubului One World Romania, disponibile online, gratuit, până la 18 noiembrie, se concentrează pe activitatea de la Sahia a Mártei Mészáros și Slavomir Popovici, doi cineaști care și-au lăsat amprenta asupra producției studioului de film documentar în moduri foarte diferite.

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.