Florin Piersic Jr., Ada Condeescu şi Irina Margareta Nistor susțin “Filme pentru Liceeni”
https://www.ziarulmetropolis.ro/florin-piersic-jr-ada-condeescu-si-irina-margareta-nistor-sustin-filme-pentru-liceeni/

Prietenii ”Filme pentru liceeni” susţin educaţia prin film şi dezvăluie ce peliculă ar prezenta ei elevilor, dacă s-ar afla pentru o oră în spatele catedrei, în calitate de profesor de arte. Printre cei care au răspuns provocării se numără actorii Florin Piersic Jr, Iulia Verdeş, regizoarea Iulia Rugină şi criticul de film, Irina Margareta Nistor.

Un articol de Petre Ivan|18 septembrie 2016

Florin Piersic Jr. recomandă Mustang (2015), debutul regizoarei Deniz Gamze Erguven, un film multipremiat, plasat în societatea tradiţională turcă.

Despre acest film, Piersic Jr. spune că este:  “o fabulă extrem de necesară, în zilele noastre. Mulți o să mă contrazică. O să spună că nu e doar o fabulă, ci realitatea anului 2016, în multe locuri de pe planeta Pământ. Iar ei o să aibă dreptate. Oricum, până acum nu știu pe nimeni care să fi văzut filmul și să nu se fi îndrăgostit de Lale (personajul principal). Cel puțin la mine pe Facebook, Lale a primit numai inimioare. Așa că – vizionare plăcută.”

Iulia Verdeş: “Le-aş recomanda să vadă Moonrise Kingdom (r. Wes Anderson, 2012). Un film despre voinţă şi Filme pentru Liceeniîncăpăţânare, trecerea de la copilărie la adolescenţă, printr-o poveste fascinantă şi emoţionantă, o întreagă aventură  a unei lumi imaginative, o poveste despre dragoste şi evadare.”

Iulia Rugină: “Daca aș fi profesor pentru o zi i-aș îndemna pe elevi să vadă Modern Times (Timpuri Noi) – Charlie Chaplin (1936). Cred că e ușor să începi să înțelegi cinema-ul dacă o iei cu pași mici de la început, atât cronologic cât și ca limbaj. Și cred că un film de Chaplin poate să servească ușor drept litera A într-un alfabet absolut fascinant care poate urma.”

Fără îndoială că aş alege Pădurea spânzuraţilor, filmul lui Liviu Ciulei (1964), impecabil cinematografic, perfect pentru a explica drama războiului şi dilemele combatanţilor, dar şi iubirea, prietenia, respectul, dragostea de ţară. – Irina Margareta Nistor

Recomandările lui Tudor Chirilă, Ada Condeescu, Jean Lorin Sterian sau Laurenţiu Calomfirescu pot fi văzute pe pagina de Facebook ”Filme pentru liceeni”

În anul școlar 2015-2016, în cadrul programului de educaţie prin film, “Filme pentru liceeni”, au avut loc 161 evenimente în 90 de licee din țară, la care au participat peste 15.000 de liceeni şi profesori,

În noeimbrie 2016, echipa ”Filme pentru liceeni” va organiza o conferință de trei zile în cadrul căruia se vor prezenta rezultatele și impactul metodei utilizate. Evenimentul va încheia prima ediție a proiectului.

Foto: Filme pentru Liceeni – facebook.com/filmepentruliceeni

21
/03
/22

Într-o ceremonie care a avut loc pe 19 martie la Palatul Național al Culturii din capitala Bulgariei și care a marcat cea de-a 26 ediție a Sofia International Film Festival, filmul românesc „Căutătorul de vânt” a câștigat premiul FIPRESCI „pentru măiestria reflecției asupra existenței umane și pentru modul în care folosește limbajul cinematografic în a revela frumusețea naturii și a vieții de zi cu zi”.

18
/03
/22

Comedia romantică „Lebensdorf”, regizată de Vali Hotea, cu Mimi Brănescu, Ana Covalciuc și Ioana Flora în distribuție, va putea fi vizionată în cinematografele românești începând de vineri.

10
/03
/22

Astra Film Sibiu donează sumele încasate din proiecțiile filmelor „The Distant Barking of Dogs” (2017), „This Rain Will Never Stop” (2020) și „No Obvious Signs” (2018) către cauzele umanitare din Ucraina.

10
/03
/22

În semn de solidaritate cu criza umanitară a refugiaților de război din Ucraina, Happy Cinema împreună cu Digital Cube organizează trei proiecții speciale ale filmului Donbass în zilele de 14, 15 și 17 martie, de la ora 19.00. Filmul va putea fi vizionat în toate cele opt cinematografe Happy Cinema din România, din București, Alexandria, Buzău, Bacău, Bistrița, Focșani, Vaslui și Botoșani.

09
/03
/22

Warner TV dedică serile de duminică din luna aprilie unor povești de viață cutremurătoare și inspiraționale, unor personaje și acțiuni controversate, transpuse în filme apreciate de presa de specialitate și de public.

08
/03
/22

România participă la cea de-a XII-a ediție a FRANCOFILM – Festivalul Filmului Francofon de la Roma cu proiecția peliculei Colectiv în regia lui Alexander Nanau. Festivalul a fost creat și este organizat de Institutul Francez Centre Saint Louis pentru a celebra Ziua Internațională a Francofoniei (20 martie) și se bucură de participarea țărilor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF). Prezența românească este promovată de Ambasada României în Italia și de Accademia di Romania in Roma, cu susținerea Institutului Cultural Român.

07
/03
/22

Doi dintre cei mai cunoscuţi oameni de film din Rusia - criticul Anton Dolin şi regizorul Kantemir Balagov - au anunţat că îşi părăsesc ţara din cauza climatului de teroare, în care opoziţia faţă de războiul Ucraina este aspru pedepsită.

07
/03
/22

Jacques Audiard, cunoscutul cineast francez câștigător al unul Palme d’Or în 2015 pentru Deephan, revine pe marile ecrane cu un film despre relațiile și iubirile generației millenials în era digitală. Paris, Arondismentul 13, premiat la Cannes 2021 pentru cea mai bună coloană sonoră, ajunge în cinematografe din 11 martie, distribuit de Independența Film.

06
/03
/22

Un interviu sau o convorbire cu Toma Caragiu ar putea constitui o adevărată „probă de foc” pentru un tânăr aspirant la ziaristică. Dacă vreți să scăpați de cineva care solicită un post într-o redacție, cereți-i așadar, „un material cu Caragiu”…