Florin Piersic jr. Vocea
https://www.ziarulmetropolis.ro/florin-piersic-jr-vocea/

Am avut privilegiul să citesc noul volum al lui Florin Piersic jr, “opere cumplite (volumul 2)”, în manuscris. Cartea, publicată la editura Humanitas, este de ieri în librării. Las mai jos o cronică onestă, deşi sentimentală.

Un articol de Andrei Crăciun|17 septembrie 2015

Îi (re)cunoașteți, desigur, vocea lui Florin Piersic jr. Pentru un actor, vocea este foarte importantă. Nu mai puțin importantă este vocea pentru un scriitor. De aceea, cel mai sigur semn că ne aflăm în fața unui scriitor, a unui scriitor adevărat vreau să spun, este puterea vocii sale – teribilul ei ecou în fiecare cuvânt scris.

Florin Piersic jr. are o voce care se recunoaște și în scris. Timbrul său este inimitabil. Iar dacă ai încerca să îl imiți, repede, irevocabil, ai decădea în ridicol. El își exprimă ideile fără introduceri ample. El are puterea conciziei. Acesta este un talent care nu multora li s-a dat. Florin Piersic jr. poate să spună o poveste într-o frază, el poate să spună o poveste chiar și într-o propoziție, ba chiar și într-o singură literă, și aceea șoptită.

11999871_10200769677039749_143521238_nTextele pe care le veți citi în această carte sunt fie inedite, fie publicate în reviste în care există încă suficientă înțelepciune încât să le fi cuprins. Florin Piersic jr. scrie un jurnal imaginar al unor aventuri obișnuite, el își continuă operele sale cumplite cu un pas – nu înainte, dar nici înapoi; el își continuă destinul cu un pas lateral, ca într-un dans căruia doar el îi cunoaște regulile.

Pe scurt, Florin Piersic jr. scrie un text în interiorul căruia e întotdeauna un alt text, care rămâne nescris, dar care se simte. Cei mai norocoși îl simt până în adâncul cordului.
În prozele sale, Florin Piersic jr. ironizează, se autoironizează, își râde de el, de barba lui preistorică, de maimuță, de barba lui nebărbierită de când era el mic, de părul lui ciufulit, care stârnește revolta neo-conservatoarelor din orice scară de bloc, în textele sale, îndeobște, e lovit în cap cu diferite obiecte, mai ales mingi de fotbal. Este propriul personaj, dar nu întotdeauna, nu întotdeauna.

El se tratează cu umor, așa cum fac toți oamenii inteligenți, dar nu uită niciodată că o poveste este – în definitiv – o excursie în epicentrul unei sensibilități. Dacă v-a stârnit un zâmbet, e foarte posibil ca în următoarea proză, Florin Piersic jr., un minunat ticălos cunoscător al intimității afacerilor noastre de inimă, să vă stoarcă o lacrimă. Așa e el.

20
/12
/22

Miercuri, 21 decembrie, de la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o discuție despre volumul „Societatea digitală. Stăpâni, cetățeni sau sclavi?", în care Răzvan Rughiniș, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București, unde predă cursuri de securitate cibernetică, internetul lucrurilor și protecția vieții private, cercetător și unul dintre inițiatorii programului Innovation Labs, analizează problemele și potențialul structurilor digitale care fac din ce în ce mai mult parte din viețile noastre.

19
/12
/22

În cartea sa „Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra”, jurnalistul Johann Hari a adunat experiență din 50.000 de kilometri parcurși pentru a sta de vorbă cu nu mai puțin de 250 de experți care studiază consecințele pierderii atenției și concentrării, ea a declarat că, potrivit studiilor sale, acum „suntem mai predispuși să scanăm și să trecem cu ușurință mai departe atunci când citim pe ecrane – ne trecem privirea rapid peste informații pentru a extrage ce avem nevoie".

18
/12
/22

Ziarul Metropolis vă oferă un fragment din romanul „Lecții de chimie” de Bonnie Garmus, apărut recent și în limba română, la Editura Nemira. Bestseller The New York Times, cartea a fost nominalizată pentru Waterstones Debut Fiction Prize și este în curs de ecranizare ca serial Apple TV, cu Brie Larson în rolul principal.

15
/12
/22

Pentru că unele dintre cele mai inspirate cadouri sunt cărțile, vă prezentăm o selecție de titluri noi, de la Grupul Editorial Trei, numai bune de pus sub bradul de Crăciun. Veți regăsi printre acestea volume ca „Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei” de Annie Ernaux, laureata Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, sau „Război” de Louis‑Ferdinand Céline.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

12
/12
/22

Viața Prințului Harry ni se dezvăluie nu numai în seria documentară „Harry & Meghan”, recent intrată pe Netflix, ci și prin intermediul autobiografiei sale, „Rezervă”, care va fi disponibilă și în limba română, la Editura Nemira, din 10 ianuarie 2023.

07
/12
/22

Institutul Cultural Român va fi prezent la ediția din acest an a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, desfășurată în perioada 7-11 decembrie, cu o ofertă de peste 50 de titluri: volume din sfera memorialistică, albume de artă sau literatură, pe care cititorii prezenți la Romexpo le vor putea cumpăra cu o reducere de 30 %.

24
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie, s-a lansat în România cartea „Cu 1% mai bun: Cum mi-am atins potențialul maxim și cum o poți face și tu”, de Chris Nikic & Nik Nikic, la Editura ap! (ACT și Politon). Lansarea a avut loc în prezența artistei Cristina Bălan, câștigătoare a concursului „Vocea României”, care a scris cuvântul-înainte pentru ediția în limba română a cărții.

23
/11
/22

20 de însemnări din jurnalele ținute de Charles Bukowski în ultimii ani de viață, pe când era deja septuagenar și o legendă a undergroundului literar american, așa cum apar în volumul „Căpitanul e dus cu pluta și marinarii au fugit cu vasul” (Editura Polirom, 2022, traducere de Cristian Neagoe).