Folia, Shakespeare & Co, Unchiul Vanea şi multe alte spectacole, în octombrie, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/folia-shakespeare-co-unchiul-vanea-si-multe-alte-spectacole-in-octombrie-la-tvr-2/

Grila de toamnă a Teatrului Naţional de Televiziune are programate, şi în deschidere, şi în încheiere – ca şi în cazul grilei anterioare, spectacole realizate după piesele lui W. Shakespeare, în contextul împlinirii, în 2014, a 450 de ani de la naşterea marelui dramaturg.

Un articol de Petre Ivan|3 octombrie 2014

Telespectatorii TVR 2 vor putea urmări în această toamnă spectacole noi ale Casei de Producţie TVR, realizate în această vară în studiourile Televiziunii Române. Ca şi în stagiunea anterioară, Teatrul Naţional de Televiziune alternează producţiile noi, recent finalizate, cu piese consacrate din Arhiva de Aur a televiziunii.

„Iubitorii de teatru pot vedea în continuare, în fiecare seară de luni, spectacole memorabile, sub genericul devenit emblemă a Teatrului Naţional de Televiziune. Spectacolele care au devenit piese de patrimoniu ale arhivei TVR şi care au căpătat în tot acest timp o valoare unică, pot fi revăzute acum, peste ani, poate cu alţi ochi, poate cu altă deschidere, poate din altă perspectivă.

În aceeaşi măsură, sunt pregătite pentru difuzare în lunile care urmează producţii noi, montate în această vară cu ajutorul unei echipe, al unor actori şi al unor regizori de excepţie.” – spune Demeter Andras, Coordonator cu atribuţii de Director al Casei de Producţie TVR.

Versiunea tv a celei mai recente creaţii a marelui coregraf Gigi Căciuleanu, la Teatrul Naţional de Televiziune

Folia Shakespeare & co

Folia Shakespeare & co

Spectacolul „Folia, Shakespeare & Co” după William Shakespeare, realizat şi înregistrat anul acesta în studiourile TVR de către Gigi Căciuleanu alături de dansActorii săi, deschide stagiunea de toamnă a Teatrului Naţional de Televiziune.

Versiunea tv a acestui spectacol (regia artistică: Andrei Măgălie) este o coproducţie a Televiziunii Române, prin Casa de Producţie, cu Fundaţia Art Production şi cu Teatrul Metropolis, şi va fi difuzată în premieră la Televiziunea Română în data de 6 octombrie 2014, de la ora 20.10, pe TVR 2.

În 20 octombrie, de la ora 20.00, TVR 2 difuzează un teleplay cu un puternic conţinut moral: „Vinovatul” de Ion Băieşu, în regia lui Jon Gostin.

Secunda doi

Secunda doi

Producţia, care îi are în rolurile principale pe Ozana Oancea şi pe Ionel Mihăilescu, aduce în prim plan o femeie şi pe ucigaşul iubitului ei din adolescenţă, într-o poveste care ia o turnură neaşteptată.

Pe 27 octombrie, poate fi urmărită o producţie montată într-un decor unic, sub coordonarea regizorului Yuri Kordonsky: celebra piesă „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov (o coproducţie cu Teatrul L. S. Bulandra). Din distribuţia spectacolului fac parte nume mari ale scenei româneşti: Victor Rebengiuc, Horaţiu Mălăele, Mariana Mihuţ, Coca Bloos, Ana Ioana Macaria, Andreea Bibiri, Cornel Scripcaru, Ionel Mihăilescu, Andras Demeter.

Producţiile programate în primă difuzare pentru lunile noiembrie şi decembrie sunt: teleplay-ul „Canalul” de Kincses Elemer (regia: Cornel Mihalache), musical-ul „Secunda doi” de Ernest Fazekas (regia: Constantin Dicu) şi „Poveste de iarnă” de W. Shakespeare (regia: Dominic Dembinski).

Foto: Folia, Shakespeare & Co, Unchiul Vanea, Secunda doi – TVR

08
/06
/17

Vineri, 9 iunie 2017, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio propune un concert inedit la Sala Radio, la granița între simfonic, jazz și ritmuri de tango argentinian, avându-l ca invitat special pe unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați saxofoniști de origine greacă, Theodore Kerkezos.

07
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT (22-26 iunie) găzduiește pentru cel de-al 8-lea an consecutiv un program special de scurtmetraje dedicat copiilor cu vârste între 4 și 10 ani. În mod similar edițiilor anterioare, proiecția filmelor va fi urmată de jocuri derivate din temele și personajele scurtmetrajelor proiectate.

07
/06
/17

Într-o zi de 8 iunie (2007) se stingea din viață, pe un pat de spital, suferind de ciroză, Adrian Pintea. Avea doar 53 de ani, o vârsta la care ar mai fi avut multe de spus în teatru și film. Actorul a plecat din această lume neîmplinindu-și un vis.

06
/06
/17

TEATRU „Artists Talk”, spectacol de Gianina Cărbunariu, se joacă la ARCUB. A fost o revelație a acestei stagiuni. Artiștii – Ruxandra Maniu, Ilinca Manolache, Alexandru Potocean, Gabriel Răuță, Bogdan Zamfir – sunt printre cei mai buni din țara noastră, și o demonstrează din nou.

06
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Puține sunt domeniile unde românii, în țară sau în străinătate, să nu se fi manifestat deplin, să fi ”făcut dâră” în domeniu ori să ajungă chiar înainte-mergători. Vlaicu Ionescu (1922-2002) a urmat filosofia la București, apoi Conservatorul de muzică și Școala de pictură bisericească a Patriarhiei.

06
/06
/17

“Despre trup și suflet” / „On Body and Soul”, marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin din acest an, va putea fi văzut în avanpremieră la TIFF miercuri, 7 iunie, de la ora 20,30, la Cinema Florin Piersic, în prezența actriței Alexandra Borbély. Filmul va fi reluat și vineri, 9 iunie, de la ora 21,45, la Cinema Victoria. Ambele proiecții sunt deja sold out, fiind astfel primul film din festival la care nu mai sunt bilete disponibile publicului la nici una dintre proiecții.

06
/06
/17

Într-o zi de 6 iunie se nastea, la Botoşani, istoricul, dramaturgul și academicianul Nicolae Iorga. Se spune că Iorga, în timpul unui voiaj cu trenul de la București la Paris și retur, scria, în legănarea vagonului cu paturi, o carte întreagă, două-trei conferințe și o sumedenie de articole pe deasupra.

05
/06
/17

Dramaturgul Saviana Stănescu, născută în România și stabilită în Statele Unite ale Americii, a fost invitată recent să țină, alături de Matei Vișniec, un workshop de scriere dramatică în cadrul programului POINT New Writing, desfășurat la festCO 2017. Despre întâlnirea sa cu tinerii dramaturgi de la noi, dar și despre cum se scrie teatru azi, în rândurile care urmează...

05
/06
/17

În perioada 18-21 mai 2017 s-a desfăşurat la Sibiu cea de-a 47 ediţie a Sibiu Jazz Festival. 4 zile de concerte în aer liber cu muzică de calitate, expoziţii, jam session în bucătărie şi voie bună.

05
/06
/17

Marcel Iureș a primit Premiul de excelență la cea de-a XV-a ediție a Festivalului Comediei Românești - festCO, în cadrul galei desfășurate duminică, la Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie. Trofeul și diploma i-au fost înmânate de George Mihăiță, directorul Teatrului de Comedie.

05
/06
/17

CRONICĂ DE FILM Nominalizat la începutul anului pentru Ursul de Aur la Berlinale şi prezentat în premieră în România la TIFF-ul clujean, „The Party”, cel mai nou film scris şi regizat de cunoscuta cineastă britanică Sally Potter, este ca un espresso: scurt, savuros şi intens.

05
/06
/17

Sub acest titlu, „Elogiu satului românesc”, scriitorul, filozoful și diplomatul Lucian Blaga rostea în urmă cu 80 de ani (5 iunie 1937) , în aula Academiei Române, discursul de receptie ca membru al Academiei Române.

04
/06
/17

CORESPONDENŢĂ DE LA TIFF: Spaţiu dedicat în cadrul TIFF realităţii virtuale (VR – Virtual Reality) şi cinema-ului interactiv, InfiniTIFF lansează o serie de întrebări despre natura şi limitele limbajului cinematografic şi schimbările estetice pe care le presupun aceste forme inovatoare şi experimentale.

03
/06
/17

Într-o zi de 3 iunei se stingea din viaţă Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi autori ai secolului XX, dar și muzicienii Georges Bizet și Johann Strauss II, scriitorul Duiliu Zamfirescu, cineastul Roberto Rossellini și actorul Anthony Quinn.

03
/06
/17

CRONICĂ DE FILM Cu siguranţă unul din cele mai îndrăzneţe şi solicitante filme de la TIFF 2017, „Austerlitz”, al regizorului ucrainean Serghei Lozniţa, ridică o întrebare fundamentală: ce mai înseamnă memoria colectivă, în acest caz a Holocaustului, în epoca turismului în masă şi a selfie-urilor la fostele lagăre naziste?

02
/06
/17

Duminică, 4 iunie Centrul Cultural “Bucovina” din Suceava, în parteneriat cu Primăria comunei CIPRIAN PORUMBESCU va acorda titlul și însemnele de Cetățean de Onoare Domnului Vlad Rădescu. Cerermonia va avea loc - în chiar satul natal al marelui compozitor - la exact 45 de ani de la începutul filmărilor neuitatei pelicule “Ciprian Porumbescu”, în care Vlad Rădescu a debutat ca protagonist.

02
/06
/17

În fiecare an, Festivalul Internaţional de Film NexT îşi propune să descopere și să sprijine evoluţia tinerilor cineaști aflați la început de drum, voci importante pentru generația lor și pentru cinematograful de mâine, exponenți ai unei comunități create în cei deja unsprezece ani de festival.