Folk, jazz şi alte fineţuri muzicale, la Festivalul Dilema veche
https://www.ziarulmetropolis.ro/folk-jazz-si-alte-fineturi-muzicale-la-festivalul-dilema-veche/

Festivalul Dilema veche se întoarce la Alba Iulia, între 21 şi 23 august 2015, cu – anunţă organizatorii – nouă ordine de zi care răsuceşte minţile: Pleşu, Liiceanu, Patapievici, folk, jazz şi alte fineţuri muzicale, politică europeană şi idei, scriitori şi filme documentare şi, mai ales, bună dispoziţie şi umor dublu rafinat. Aceasta e situaţiunea.

Un articol de Petre Ivan|31 iulie 2015

Trei zile bine chibzuite şi legate într-un mozaic intelectual condensat exact atât cât trebuie: dezbateri şi expoziţii, literatură şi film documentar, muzică şi dans, cărţi pentru cei mari şi jocuri deştepte pentru cei mici.

Invitat special, pentru prima dată în România, dar renumit în toată Europa: cantautorul italian Angelo Branduardi.

Am început în 2011, când am descoperit Cetatea Alba Carolina frumos renovată, iar Primăria și Consiliul Județean aveau dileme: cum să-i redea Cetății și spiritul, nu doar zidurile. Ne-am potrivit. Am ajuns la ediția a patra, iar Festivalul Dilema veche a fost selectat, în acest an, printre cele mai bune din Europa, purtând sigla Europe for Festivals, Festivals for Europe. – Mircea Vasilescu, redactor-șef Dilema veche.

Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Horia Roman Patapievici deschid Festivalul cu o discuţie inedită, care articulează hotărât tema principală: „NOI sîntem ceilalţi“.

E încă o ocazie de a explica şi de a înţelege cât de diferiţi suntem, care este raportul dintre noi şi ceilalţi şi cum putem, prin cultură, să înțelegem mai bine lumea de astăzi, în care unitatea în diversitate pare cel mai preţios ideal.

Mircea Vintilă şi Brambura au pregătit deja cele mai frumoase „Povesci din Bucuresci spuse Doamnei Alba Carolina“, iar Nicu Festivalul Dilema VecheAlifantis jidveiește alături de Ansamblul Jidvei, într-un concert inedit conceput de Aurel Mitran.

Emy Drăgoi, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români din Franţa, supranumit regele jazzului la acordeon, rămâne pentru trei zile în cetate şi în fiecare zi aduce o nouă reprezentaţie: tango-uri cu tatăl şi cu fiul său, jazz sau Bal Musette.

Completează programul muzical Alexandra Bobeico (vioară), Christian Naş (violă) şi Răzvan Popovici (violă), cu un recital în Catedrală, iar Irina Popa & The Sinners, Basorelief şi Puiu Pascu Trio aduc ritmul de jazz în Palatul Principilor.

Concertul de închidere îi aparține lui Angelo Branduardi, unul dintre marii cantautori italieni de astăzi, a cărui muzică este o combinație ideală între cântecele vechi, tonalitățile renascentiste, baroce și world music – sonorități care intră perfect în rezonanță cu spațiul Cetății Alba Carolina.

Programul complet poate fi consultat aici.

Festivalul Dilema veche în Cetatea Alba Iulia a ajuns la cea de-a patra ediţie. Anul acesta a fost ales, din peste 760 de candidaţi, printre cele mai bune evenimente din Europa de către Europe for Festivals, Festivals for Europe, platforma internațională care conectează festivalurile ce pun accentul pe artele, comunitățile lor și valorile europene.

Foto: Festivalul Dilema veche – dilemaveche.ro.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.