Funeralii nationale pentru DOINA CORNEA. Petiție online
https://www.ziarulmetropolis.ro/funeralii-nationale-pentru-doina-cornea-petitie-online/

Fundaţia Corneliu Coposu, Asociatia 21 Decembrie 1989, Seniorii Ligii Studentilor, dar şi alţi semnatari au înaintat către Parlament şi Guvern o solicitare, în semn de omagiu şi recunoaştere a meritelor Doinei Cornea, prin care fostei disidente a regimului comunist să îi fie organizate funeralii naţionale şi măcar o zi de doliu naţional. Printre cei care au semnat petiţia se numără şi marii noştri actori Oana Pellea şi Victor Rebengiuc.

Un articol de Petre Ivan|7 mai 2018

Iată solicitarea înaintată către premierul Viorica Dăncilă și către liderii celor două camere ale Parlamentului: Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea.

„Domnule Presedinte al Senatului, Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor, doamna Prim-Ministru, domnule Ministru, doamnelor, domnilor,

La trecerea in Eternitate a exceptionalei Doina Cornea, se cuvine ca, in semn de omagiu si recunoastere a meritelor pe care le au avut de-a lungul anilor aceia care in anii negrii ai comunismului, prin jertfa lor au tinut Romania pe harta lumii – sa fie organizate funeralii nationale si macar o zi de doliu national, potrivit Legii nr. 75/1994.

Va solicit aceasta, daca nu ati luat deja initiativa, tinand seama si de faptul ca Doina Cornea a fost si membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale entitate care a guvernat Romania, chiar daca luptatoarea pentru democratie si drepturile omului s-a retras peste doar cateva zile din acest for.In asteptarea unei reactii oficiale remarcabile, in locul unui raspuns formal,

Semnatari:

Fundatia Corneliu Coposu

Asociatia 21 Decembrie 1989

Seniorii Ligii Studentilor

Dan Grigore

Ionut Gherasim

Doru Maries

Tudor Dunca

Doina Cornea

Liviu Hagea

Ionut Matei

Antonie Popescu”.

Doina Cornea, fosta disidentă a regimului comunist, a murit, în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 89 de ani.

Petiția online a strâns (până luni, la ora 12.00) peste 3.500 de semnături.

Un ultim omagiu

Cei care au dorit să îi aducă un ultim omagiu Doinei Cornea au venit să se reculeagă, duminică, în Catedrala Greco-Catolică din Cluj-Napoca.

Pe unul dintre pereții capelei au fost proiectate fotografii cu Doina Cornea, dintre care unele alături de personalități ale istoriei României, precum regele Mihai I sau Corneliu Coposu.

Astăzi (luni), până la ora 14:30, sicriul este expus în Foaierul Colegiului Academic din Cluj.

Apoi, cortegiul funerar va porni spre Cimitirul Central unde va avea loc înhumarea.

Foto: Doina Cornea – facebook

11
/11
/20

Autobiografia actriței Maia Morgenstern, „Nu sunt eu”, a apărut la Editura Litera și le oferă cititorilor o incursiune fascinantă în viața uneia dintre cele mai iubite artiste din România.

10
/11
/20

„O scurtă eternitate”, cel mai recent volum semnat de Pascal Bruckner, este o filosofie a longevității bazată nu pe resemnare, ci pe curaj. O reinventare spectaculoasă a modului nostru de viață.

06
/11
/20

„Bine ai venit în America!” de Linda Boström Knausgård, „Wuhan. Jurnal dintr-un oraș în carantină” de Fang Fang și „Zâmbește” de Roddy Doyle sunt trei dintre cărțile pe care vi le recomandăm în această lună. Două romane a căror acțiune are pe fundal orașul Napoli completează lista.

06
/11
/20

Editura Nemira lansează autobiografia legendarului muzician Carlos Santana – Tonul universal, în colecția Yorick de arte ale spectacolului, tradusă de Mihaela Ioncelescu. În 1967, la San Francisco, după doar câteva săptămâni de la Vara Iubirii, un tânăr chitarist mexican urcă pe scenă la Fillmore Auditorium și cântă un solo de neuitat. Doi ani mai târziu, după un concert legendar la Woodstock, întreaga lume îl știe pe Carlos Santana.

04
/11
/20

La finalul acestei săptămâni, Editura Pandora M le dă întâlnire online cititorilor cu scriitorii Marius Chivu și Bogdan-Alexandru Stănescu, într-un dialog în „VERSIUNE NEEDITATĂ”, față în față, în cadrul căruia cei doi invitați vor vorbi cu franchețe despre literatură, despre povești și zeii lor, despre supraviețuire prin literatură și despre supraviețuirea literaturii în „vremea holerei”.

01
/11
/20

Boualem Sansal se întoarce în librăriile din România cu o distopie-avertisment despre extremismul religios și pericolul pe care el îl reprezintă la adresa libertății.

30
/10
/20

Editura Art a publicat în această toamnă, într-o nouă ediție, a III-a, romanul „Preaiubita”, al americancei Toni Morrison, deținătoare a Premiului Pulitzer pentru Ficțiune și a Premiului Nobel pentru Literatură. O carte de o forță ieșită din comun, semnată de una dintre cele mai mari scriitoare din toate timpurile.

29
/10
/20

În această toamnă, Editura Humanitas Fiction a publicat, în colecția „Raftul Denisei”, prima ediție a romanului „Istoria apelor” de Maja Lunde, autoarea bestsellerului „Isoria albinelor”. Vă invităm să parcurgeți un fragment din noua carte. în centrul căreia regăsim natura și complexitatea spiritului uman!

26
/10
/20

„Arcașul fără arc. Poveşti, pilde și vorbe de duh din China, Japonia și Coreea alese, traduse și prefațate de Ștefan Liiceanu” este un volum captivant despre Asia Orientală, apărut în această lună la Editura Humanitas, din care vă oferim o povestire în exclusivitate. Ediția include ilustrații de Mihail Coșulețu.

26
/10
/20

Pentru lecturile din serile lungi de toamnă, vă propunem un roman nominalizat la Premiul Strega 2019, recent apărut și în limba română, la Editura Polirom: „Adio, fantasme”, de Nadia Terranova (traducere din italiană de Cerasela Barbone).

22
/10
/20

Asociația Culturală Control N a lansat în această săptămână prima ediție a programului educațional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) – ateliere de autocunoaștere prin scris, care se va desfășura în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie, în varianta online, cu 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a din trei școli bucureștene: Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169 și Școala Gimnazială “Sfinții Constantin și Elena”.

09
/10
/20

Curtea Veche Publishing a lansat volumul „Splendidul mistreț” de Péter Demény. Un poem în proză învăluit într-o atmosferă de basm, o lectură inedită într-un format de buzunar, potrivit pentru orice iubitor de literatură.