Gala „Academia Română –150 de ani în serviciul Națiunii Române“
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-academia-romana-150-de-ani-in-serviciul-natiunii-romane/

Luni, 4 aprilie 2016, Academia Română împlineşte 150 de ani de activitate. Fondată în 1866, iniţial sub numele de Societatea Literară Română, apoi de Societatea Academică Română, instituţia definită drept cel mai înalt for românesc de cultură şi ştiinţă, primeşte, în 1879, titulatura Academia Română.

Un articol de Liliana Matei|31 martie 2016

„Am hotărât ca sărbătorirea unui secol şi jumătate de la înfiinţarea Academiei Române să se desfăşoare sub sloganul Academia Română – 150 de ani în serviciul Naţiunii Române. Este o realitate care s-a impus de la sine, căci Academia Română s-a născut odată cu statul român, tocmai din nevoia acestui stat de a fi reprezentat şi susţinut de instituţii puternice, care să-i definească şi construiască identitatea“, apreciază academicianul Ionel Valentin Vlad, Preşedintele Academiei Române.

Cu ocazia aniversării unui secol şi jumătate de existenţă, în zilele de luni, 4 aprilie, şi marţi, 5 aprilie, la Academia Română, Ateneul Român și Castelul Peleș vor fi organizate evenimente publice omagiale.

“Spațiul spiritualității românești, Academia Romănă a rămas de-a lungul celor 150 de ani sediul excelenței știintifice și culturale românești. Sigur, a plătit și ea un preț conjuncturilor istorice care au pervertit valorile şi au permis asasinarea elitelor. Filarmonica “George Enescu » este onorată să fie implicată în proiectul aniversar și își manifestă dorința continuării colaborării cu prestigioasa instituție academică“, declară Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu“.

Luni, 4 aprilie, de la ora 17.30, la Ateneul Român, va avea loc Gala „Academia Română –150 de ani în serviciul Națiunii Române“, un concert extraordinar susținut de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“. dirijată de maestrul Valentin Doni.

În program :

George Enescu – Rapsodia în Re major op. 11, nr. 2

Piotr I. Ceaikovski – Uvertura fantezie “Romeo și Julieta“

Alfred Alessandrescu – Amurg de toamnă, schiţă simfonică

Antonin Dvorak – Dans slav op. 46  nr. 8

Iosif  Ivanovici – Valurile Dunării

Johannes Brahms – Uvertura Academica

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.