GALA HOP 2013 Radu Afrim: „Singura sursă de spectacol e actorul!”
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-hop-2013-radu-afrim-singura-sursa-de-spectacol-e-actorul/

Gala HOP 2013 începe astăzi, la Costineşti. Directorul galei este regizorul Radu Afrim, iar din juriu fac parte Oana Pellea, Radu Macrinici, Ada Milea, Marius Manole şi Ion Rizea.

Un articol de Dan Boicea|4 septembrie 2013

Gala HOP 2013 începe astăzi, la Costineşti. Directorul galei este regizorul Radu Afrim, iar din juriu fac parte Oana Pellea, Radu Macrinici, Ada Milea, Marius Manole şi Ion Rizea.

„Într-o vreme în care ni se cere să facem teatru minimalist (unica traducere în româneşte e: „teatru fără bani”) e clar că singura sursă de „spectacol” e actorul”, spune Radu Afrim.

„Excludem din start varianta în care actorul de 20 şi ceva de ani stă pe scaun şi spune cuminte un text (cu mâinile pe genunchi sau la spate, în funcţie de sclipitoarea concepţie regizorală) şi-i cerem pentru câteva minute să fie mai tare decât textul, mai emoţionant decât cuvântul însuşi, mai vizibil decât cel mai extravagant regizor, mai încărcat decât istoria teatrului, mai spectaculos decât Berlinul şi New York-ul la un loc, mai plin de sine şi de fani decât vedeta de cinema sau rock-starul pe care îl ia cu el pe scena de la Vox Maris”, completează Radu Afrim.

Premiul Ziarului Metropolis pentru secţiunea Grup

Tema galei este „Sunt actor, sunt spectaculos!”, iar la proba obligatorie fiecare concurent îşi va alege un idol din film, teatru, muzică, desene animate, pe care îl va personifica. Situaţia trebuie să fie verbală sau non-verbală.

Astfel, pe scenă „vor urca” Johnny Depp, Patricia Kaas, Charlie Chaplin, Donald Duck, Kevin Spacey sau Elvis, printre alţii.

Citiţi şi: Radu Afrim: „Brâncuşi n-ar fi existat dacă n-ar fi plecat din România“

Premiile pe care le va acorda juriul vor fi atât pentru secţiunea Individual, cât şi pentru secţiunea Grup. Ziarul Metropolis va acorda un premiu special, destinat secţiunii Grup, iar spectacolul premiat va fi găzduit în stagiunea 2013-2014 pe una dintre scenele Teatrului Metropolis din Bucureşti, instituţie care editează Ziarul Metropolis.

GALA HOP 2013

Afişul de la GALA HOP 2013

Astăzi vor intra în concurs la secţiunea Individual tinerii Ioana Cheregi, Dumitru Georgescu, Alexandra Caras, George Dometi şi Alexandra Apetrei, iar la secţiunea Grup spectacolele „Omul pernă” (regia Cătălin Bocîrnea), cu Cristian But, Raul-Cristian Ciocan, Flavia Giurgiu, Patrick Negrean şi Andrei Sabău şi „Pisica verde” (regia Cristi Juncu), spectacol care îi are în distribuţie pe Rareş Andrici, Irina Antonie, Andrei Cătălin, Anghel Damian, Diana Roman şi Georgiana Vişan.

Ce înseamnă Gala Hop 2013 pentru actori

Actorii înscrişi în concurs au fost rugaţi de organizatori să îi dea viaţă lui HOP. „Ce ar fi el?”. Iată ce au răspuns câţiva dintre ei:

Alexandra Apetrei, născută în 1989, Bacău: „HOP este cel cu care pe 4 septembrie voi avea un blind date. Nu ştiu la ce să mă aştept, dar sper să ne înţelegem.”

Cristian But, născut în 1978, Satu Mare: „HOP ar fi un posibil start al carierei tale, dar în acelaşi timp şi sfârşitul ei. Ai 365 de zile să te vinzi pe tine însuţi ca actor, iar HOP-ul e cel mai important start, e prima zi”.

Andrei Sabău, născut în 1991, Arad: „HOP e ca o prăpastie cu o trambulină la fund”.

Zsuzsanna Vass, născută în 1991, Odorheiu-Secuiesc: „HOP ar fi o femeie. O şefă care dă mult, dar şi cere. Are grijă de puişorii ei. Probabil ca Mama din Chicago”.

Ionuţ Toader, născut în 1991, Piteşti: „HOP este un vas ce a trecut pe lângă mine în largul oceanului şi mi-a aruncat un colac de salvare pe care scria mare ŞANSĂ”.

Uniunea Teatrală din România organizează această ediţie a Galei Tânărului Actor HOP la Costineşti, între 4 şi 8 septembrie, la Vox Maris No.1 Club Grand Resort.

INFO

Uniunea Teatrală din România (UNITER) a organizat Gala Tânărului Actor HOP la Costineşti, între 4 şi 8 septembrie. Ziarul Metropolis a acordat premiul pentru secţiunea grup la Gala Hop 2013 spectacolului „Pisica verde“, care va fi preluat în repertoriul Teatrului Metropolis, în stagiunea 2013-2014.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriţi-ne şi pe Facebook!

Foto cu Radu Afrim: Adi Bulboacă

05
/01
/15

Cărţi ale unor autori consacraţi, precum Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu, volumul "Scrisori pentru Vera", de Vladimir Nabokov, şi o serie de romane politice - la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist - se numără printre noutăţile editoriale pregătite pentru anul 2015.

05
/01
/15

„Spitalul comunal”, în regia lui Felix Alexa, de la Teatrul Metropolis, reflectă o societate cangrenată, în care empatia nu este decât o fantomă a umanităţii. Pacienţii devin prizonieri într-un spaţiu claustrant mustind de moarte şi de nebunie. Civilizaţia însăşi se află în exil, încercând să muşte din realitate cu dinţi uzaţi.

05
/01
/15

Anul 2015 aduce în peisajul cinematografic noi proiecte ale unor regizori premiaţi la Cannes, Berlin şi Veneţia, printre filmele româneşti care vor fi lansate în cinema numărându-se thrillere politice, un western balcanic, un documentar animat, dar şi comedii, drame şi pelicule poliţiste.

05
/01
/15

Pyramus & Thisbe 4 You , Căsătoria , Scrisoarea , Allegro, ma non troppo, Conversaţie după înmormântare, Miss Daisy şi şoferul ei, Gulliver în Ţara Piticilor şi multe alte spectacole pe scenele teatrelor bucureştene, în săptămâna 5-11 ianuarie.

02
/01
/15

Nedistribuite în cinematografe, văzute puțin în festivaluri, ignorate nejustificat, filmele de nonficțiune merită o mai mare atenție. La început de an, Ziarul Metropolis vă propune 10 documentare străine din 2013 și 2014, demne de reținut.

01
/01
/15

S-au ivit pe cerul teatrului stele care au lucit orbitor o vreme, care au stârnit admiraţie unanimă. Criticii au făcut prognoze artistice pe termen lung, însă, apoi, luminile lor s-au stins. Cu actorul Gheorghe Dinică nu a fost aşa.

31
/12
/14

Noaptea în care facem bilanţuri, dar şi noaptea în care ne distrăm – Revelionul va fi un pretext pentru TVR de a-şi pune în lumina reflectoarelor vedetele şi succesele mai vechi sau mai noi. După 25 de ani de televiziune liberă, TVR prezintă telespectatorilor săi cele mai de succes formate şi cele mai iubite vedete.

30
/12
/14

Anul 2014 poate fi considerat unul aproape anost prin prisma box office-ului nord-american, aflat la cel mai scăzut nivel al său din ultimii şase ani, dar a cărui calitate cinematografică a fost totuşi "salvată" în a doua jumătate a lui de revenirea în forţă a filmelor biografice.

29
/12
/14

O selecție de 14 dintre filmele premiate care au marcat ultimul an va fi proiectată la Cinema Studio din București, între 2 și 8 ianuarie 2015. Spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă filme semnate de regizori ca Lars von Trier, Jim Jarmusch, Joel și Ethan Coen, David Cronenberg, Paolo Sorrentino, Michel Hazanavicius sau Corneliu Porumboiu.