Gala premiilor UNITER, pe 28 aprilie, la Târgu Mureş
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-premiilor-uniter-pe-28-aprilie-la-targu-mures/

Gala premiilor UNITER din acest an va avea loc la Targu Mures, in 28 aprilie, a anuntat presedintele Uniunii Teatrale din Romania, Ion Caramitru, bugetul manifestarii fiind estimat la 800.000 de lei.

Un articol de Petre Ivan|27 februarie 2014

Gala premiilor UNITER din acest an va avea loc la Târgu Mureş, în 28 aprilie, a anunţat preşedintele Uniunii Teatrale din România, Ion Caramitru, bugetul manifestării fiind estimat la 800.000 de lei.

Preşedintele UNITER, Ion Caramitru, a declarat că Gala din acest an va fi „a treia ieşire din Bucureşti”, după cea de la Sibiu, din 2007, cu prilejul Capitalei Culturale Europene, şi cea de la Iaşi, de anul trecut, informează Mediafax.

Gala premiilor

„Suntem într-un oraş, într-un judeţ în care multiculturalitatea joacă un rol extrem de important, este un leagăn de cultură care s-a născut şi există aici şi care, în afara specificului local, are o deschidere europeană de mare anvergură. (…)

Am învăţat că trebuie să ducem Gala în ţară şi bine facem, pentru că sunt locuri extraordinare care trebuie puse în valoare şi iată-ne la Târgu Mureş, pentru a treia oară ieşim din Bucureşti”, a spus Caramitru.

Potrivit acestuia, un juriu format din trei critici „bântuie” în ţară şi vizionează spectacolele propuse pentru competiţie, iar nominalizările urmează să fie făcute la sfârşitul acestei luni.

„Cel de-al doilea juriu, care va delibera aici, cu două trei ceasuri înainte de Gală, va hotărî câştigătorul”, a spus Caramitru, adăugând că va fi format din doi critici, un actor, un regizor şi un scenograf, pentru ca toate „breslele” acestei meserii să fie reprezentate.

„Sper ca anterior zilei de luni, când va avea loc Gala, să putem aduce şi să jucăm la Târgu Mureş cele trei spectacole nominalizate la Marele Premiu, astfel încât publicul să poată vedea concurenţii la premiul cel mai important”, a spus Caramitru.

Potrivit acestuia, bugetul estimat al manifestării este comparabil cu ediţia Galei UNITER de anul trecut, de 800.000 de lei, dar ar putea fi totuşi mai redus decât acesta.

Gala premiilor

Andrei Şerban, „supărat” pe Gala premiilor UNITER

Caramitru a adăugat că au existat şi „supărări” legate de ediţiile anterioare ale Galei, din partea unor nume mari ale scenei româneşi, precum regizorul Andrei Şerban, însă, chiar dacă la rândul său a fost iritat, s-a şi bucurat în sinea sa, „pentru că dacă aceste premii nu nasc pasiuni, înseamnă că nu au valoare”.

Premiile se acordă în fiecare an pentru cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cel mai bun scenograf, cel mai bun actor în rol principal, cea mai bună actriţă în rol principal, cel mai bun actor în rol secundar, cea mai bună actriţă în rol secundar, critică teatrală, teatru radiofonic, teatru TV şi debut.

Foto cu Gala premiilor UNITER, Ion Caramitru şi Andrei Şerban – UNITER , wikipedia

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.