GALERIE FOTO „Conul Leonida faţă cu reacţiunea“, de Purcărete, cel mai bun spectacol la Festivalul Comediei Româneşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-conul-leonida-fata-cu-reactiunea-de-purcarete-cel-mai-bun-spectacol-la-festivalul-comediei-romanesti/

„Conul Leonida faţă cu reacţiunea“, de Silviu Purcărete, a primit premiile pentru cel mai bun spectacol şi cea mai bună regie la gala Festivalului Comediei Româneşti – festCO 2013.

Un articol de Andrada Văsii|24 iunie 2013

„Conul Leonida faţă cu reacţiunea“, de Silviu Purcărete, a primit premiile pentru cel mai bun spectacol şi cea mai bună regie la gala Festivalului Comediei Româneşti – festCO 2013.

Gala a avut loc duminică, la sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie din Bucureşti. Spectacolul „Conul Leonida faţă cu reacţiunea“, de I. L. Caragiale, în regia lui Silviu Purcărete, este o producţie a Teatrului Naţional Bucureşti.

Premii pentru artă de valoare

Juriul festCO, format din Sanda Manu, Lia Manţoc şi Marina Constantinescu, a mai acordat, la gala de duminică seară, premiile pentru cel mai bun actor – Virgil Ogăşanu, pentru rolul Zaharia Trahanache din spectacolul „Scrisoarea“, după I. L. Caragiale, regia Horaţiu Mălăele (Teatrul Naţional Bucureşti) -, pentru cea mai bună actriţă – Tania Popa, pentru rolul din spectacolul „Fata din curcubeu“, scenariul şi regia Lia Bugnar (Teatrul Naţional Bucureşti) -, pentru cea mai bună scenografie/ decor – Helmuth Stürmer, pentru spectacolul „Două loturi“, de I. L. Caragiale, regia Alexandru Dabija (Teatrul Naţional Bucureşti) – şi pentru cele mai bune costume – Corina Grămoşteanu, pentru spectacolul „D’ale noastre“, regia şi coregrafia Gigi Căciuleanu (Teatrul Naţional Bucureşti), notează Mediafax.

Totodată, premiul pentru comedie i-a revenit lui Alexandru Bogdan, în timp ce premiul pentru cel mai bun selecţioner i-a fost atribuit lui Ion Parhon.

Excelența în teatru

Premiul de excelenţă le-a fost acordat Sandei Manu şi lui Valeriu Moisescu, iar marele premiu al juriului le-a revenit Marianei Mihuţ şi lui Victor Rebengiuc.

La gala festCO de duminică au mai fost acordate premiile Concursului de Comedie Românească, ediţia a VIII-a. Juriul competiţiei, format din Adrian Lustig (dramaturg), Gabriela Dumitru (regizor) şi Vlad Cristache (regizor), a premiat piesele „Visul Domnului Mio“, de Georgiana Capuerde (locul I), „Infractorii“, de Ana-Maria Bamberger (locul al doilea), şi „Ultimul dans al libelulei“, de Cornel Mihai Ungureanu (locul al treilea).

Un oraș al comediei

Gala a fost prezentată de Jeremy Stockwell, actor şi profesor britanic.

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti – festCO a avut loc în Bucureşti, în perioada între 16 şi 23 iunie. În perioada festivalului, Teatrul de Comedie a proclamat Centrul vechi „Oraş al Comediei Româneşti“, o adevărată metropolă în care s-a simţit freamătul evenimentelor.

FestCO 2013 a însemnat: 13 spectacole – cele mai bune producţii de comedie românească ale anului 2012, înscrise în secţiunea concurs; spectacole de stradă oferite de Teatrul Masca; examene de licenţă ale facultăţilor de teatru din cadrul universităţilor din Bucureşti; lansări de carte ale unor actori consacraţi – Tamara Buciuceanu, Horaţiu Mălăele, Radu Beligan; atelierul de dramaturgie Scrie despre tine, susţinut de Vera Ion şi Sorin Poamă.

Foto credit: TNB , Adi Bulboacă

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.