GALERIE FOTO Titlul de cel mai bun spectacol de teatru al anului rămâne la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-titlul-de-cel-mai-bun-spectacol-de-teatru-al-anului-ramane-la-sibiu/

Cea de-a XXI-a Gală a Premiilor UNITER a desemnat producţia „Călătoriile lui Gulliver“ de la Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu drept cel mai bun spectacol de teatru al anului.

Un articol de Andrada Văsii|14 mai 2013

Cea de-a XXI-a Gală a Premiilor UNITER a desemnat producţia „Călătoriile lui Gulliver“ de la Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu drept cel mai bun spectacol de teatru al anului.

Titlul de cel mai bun spectacol de teatru al anului rămâne pentru cel de-al doilea an consecutiv tot la Sibiu, după ce în 2012, acest premiu a fost oferit Teatrului Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu pentru spectacolul „Ultima zi a tinereţii“ regizat de Yuri Kordonsky.

Trofeul pentru cel mai bun spectacol al anului a fost înmânat de Daniel Constantin Barbu, Ministrul Culturii. În discursul său de mulţumire, Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional din Sibiu a amintit faptul că producţia „Călătoriile lui Gulliver“ a fost un spectacol comisionat de Festivalul Internaţional de la Edinburgh, unde a primit premiul Herald Angel pentru regie.

Graţie acestui premiu, pentru prima oară în România, Teatrul din Sibiu va participa anul viitor la Festivalul de la Edinburgh cu un spectacol la alegere.

Constantin Chiriac,

directorul Teatrului Naţional din Sibiu

O altă abordare

Seria de exerciţii scenice coordonate de regizorul Silviu Purcărete îşi propune o abordare inedită a romanului lui Swift în care fantezia se împleteşte cu o aspră satiră politică. Având ca suport o partitură originală semnată de compozitorul irlandez Shaun Davey, creatorul suitei muzicale pentru „Vocile din Cimitirul Vesel“, producţia lui Silviu Purcărete reuneşte aspecte sociale şi culturale ale lumii din jurul nostru.

Acesta este cel de-al optulea spectacol montat de Silviu Purcărete pe scena Teatrului Naţional din Sibiu. „Călătoriile lui Gulliver“ este un proiect cultural demarat în parteneriat cu Festivalul de la Edinburgh şi finanţat cu sprijin de la Administraţia Fondului Cultural Naţional.

3.500 de oameni au văzut spectacolul la King’s Theatre

Cinci reprezentaţii ale spectacolului „Călătoriile lui Gulliver“ au avut loc în perioada 17 – 20 august 2012, la King’s Theatre. Ele au marcat premiera mondială a producției,  la care au participat peste 3.500 de britanici şi turişti din toate colţurile lumii. Spectacolul Teatrului Naţional din Sibiu este un punct de reper important în istoria festivalului: exerciţiile scenice coordonate de Silviu Purcărete constituie prima producţie românească comisionată de Festivalul de la Edinburgh.

Foarte rar mi-a fost dat să văd ovaţii, aplauze, tropăituri după un spectacol care este profund tulburător şi care nu se duce în zona teatrului popular.

Constantin Chiriac,

directorul Teatrului Naţional din Sibiu

Spectacol lăudat de presa străină

Presa britanică laudă spectacolul actorilor sibieni. Publicaţia „The Daily Telegraph“ a acordat cinci stele spectacolului, iar „Scotsman“ şi „The Herald“ câte patru stele pentru abordarea inovativă a romanului lui Jonathan Swift.

Fără a fi dramatic, în orice caz, această versiune este mai mult fantasmagorică, aş spune chiar pesimistă şi tristă. Cei care doresc obişnuita fidelitate faţă de satira din 1726 a lui Swift trebuie să o caute în altă parte. Purcărete se inspiră şi din alte texte ale lui Swift, inclusiv din eseul «A Modest Proposal». Scenele din Lilliput sunt evocate strălucit prin folosirea celor mai simple mijloace – umbre pe ecran alb, ce corespund micilor figuri ale lui Gulliver.

Dominic Cavendish,

critic, „The Daily Telegraph“

Sub titlul „The Swift route to success“,Mark Brown notează faptul că:

Regizorul Silviu Purcărete este un artist cu o viziune extraordinară. Ultima sa propunere din Festival, o adaptare strălucitoare după satira lui Jonathan Swift nu face decât să întărească reputaţia regizorului şi a companiei sale, Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu. (…) Purcărete reflectă, cu un umor nebun, uimirea lui Gulliver în faţa abilităţii cailor de a comunica unii cu alţii.

Mark Brown,

Sunday Herald

The Scotsman scria în ediţia din 20 august că „Au intitulat «Călătoriile lui Gulliver» aceste 80 de minute formidabile şi uneori luminoase, atât de aclamate, ale spectacolului lui Silviu Purcărete cu Teatrul «Radu Stanca». (…) acest spectacol puternic, coregrafic se prezintă ca un remarcabil tribut adus de secolul XXI unui scriitor care a anticipat dezgustul de sine al epocii noastre…“.

Cea de-a XXI-a Gală a Premiilor UNITER a avut loc aseară la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iași.

Foto credit: Sebastian Marcovici, Teatrul Naţional din Sibiu

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.