Gardurile MNAR spun poveștile copiilor printr-o expoziție de benzi desenate și povești ilustrate
https://www.ziarulmetropolis.ro/gardurile-mnar-spun-povestile-copiilor-printr-o-expozitie-de-benzi-desenate-si-povesti-ilustrate/

În perioada 18 iulie – 30 august 2019, pe gardul dinspre Calea Victoriei al Muzeului Naţional de Artă al României, sunt expuse peste 20 de benzi desenate şi poveşti ilustrate, realizate de copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 9 şi 18 ani.

Un articol de Liliana Matei|19 iulie 2019

Evenimentul face parte din proiectul „Spune-mi o poveste”, organizat de Asociația Volum Art și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Prin urmare, la următoarea plimbare pe Calea Victoriei, acordați-vă și un scurt răgaz pentru a admira creativitatea și imaginația micilor artiști: Mihai T, 10 ani – Răzbunarea pe Regele Roșu, Dan C. 11 ani – Viața lui Gumiță, Diana R. 12 ani – Robby și neatenția, Tudor M, 9 ani – The Guacamole Guardian between Space and Time, Maya M, 12 ani – Agentul 003, Floriana N, 11 ani – Uriașul, Ioan V, 11 ani – În viață trebuie să riști și Povestea adevărată a lui Cartofel, Stefan C, 9 ani – Broasca surdă, Dragoș C, 9 ani – Aventurile lui Bob, Denis O, 10 ani – Echipa perfectă, Vlad F, 9 ani – Echipa perfecta și Câinele, Rareș I, 9 ani – Hoțul de acadele, Pavel B, 9 ani – Vito, Andreea V, 17 ani – La pescuit, Emanuel Z, 14 ani – Nicolas și Andrei, Valentin B, 14 ani – Visul de a deveni fotbalist, Marius T, 16 ani – Neli și Niki, Daniel S, 18 ani – O zi cu ghinion, Eva C., 9 ani – Ametist.

Timp de două luni (aprilie și mai 2019), participanții la proiect au descoperit și s-au antrenat în tainele dezvoltării benzilor desenate, ale ilustrării de povești și ale animației în tehnica stop motion, unele dintre cele mai îndrăgite mijloace de comunicare ale poveștilor pentru tânăra generație. Super eroii deja consacrați au fost alături de ei în călătoria pe care a parcurs-o povestea fiecăruia și i-au inspirat să scoată la iveală propriile povești, aventuri ale unor eroi încă necunoscuți, care sălășluiesc acum doar în imaginația lor.

Proiectul s-a născut într-o lume de oameni mari din dorința de a le oferi copiilor un spațiu unde universul lor interior să prindă viață, să dea formă emoțiilor lor și viziunii lor despre lumea în care trăiesc. Suntem înconjurați de milioane de imagini, mesaje și povești scrise de alții, așa că i-am încurajat pe copiii și adolescenții participanți la atelierele din cadrul proiectului să-și descopere  propria voce. Să devină liderii propriei lor povești.”, declară Judit Balint, manager de proiect.

Poveștile au fost posibile și datorită câtorva oameni care i-au însoțit și îndrumat cu drag și admirație pe parcursul acestui proiect: Octav Ungureanu, Filip Columbeanu, Maria Murgu, Marius Hodea, Nina Mihăilă și Radu Igazsag

Mai multe informații despre proiect, precum și animațiile create de copii, sunt disponibile pe site-ul și pagina de Facebook ale proiectului.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Școala Ferdinand I, The Social Incubator, UNATC I.L. Caragiale, CINETic

 

04
/05
/20

Un eveniment cultural online lansat de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, este postat în premieră pe 4 mai, la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be în ziua în care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariţia simbolului culturii muzicale româneşti, George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.

27
/04
/20

Pictorii, sculptorii, criticii de artă sau scriitorii sunt cărți deschise ale creației lor, vizibile fiind operele și mai puțin bornele ce duc spre realizarea acestora. Uneori, o întâmplare sau destinul, alteori persoana ce a stat în dreptul lor, au fost sursele ce au dus la expresia formelor de valoare. Soția cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă m-a introdus în povestea nescrisă a vieții sale.

08
/04
/20

Centrul Ceh este unul dintre cele mai populare institute culturale din România, cunoscut pentru proiecte ca Documentary Mondays, Future Museum sau Cinemascop. Ca toate instituțiile și organizațiile ce se ocupă cu organizarea de evenimente culturale, Centrul Ceh caută să se adapteze noii situații în care cultura se mută în mediul online. Astfel, seria de interviuri cu artiști români și cehi 5Întrebări va fi publicată în săptămânile următoare.

30
/03
/20

Centrul Cultural Clujean lansează un proiect național care implică artiștii români în lupta cu pandemia COVID-19. Platforma Artiști Împreună răspunde inițiativei Observatorului Român de Sănătate de a transmite teme și subiecte importante ale zilei către un public cât mai larg.

05
/03
/20

La Teatrul Bulandra, ziua de 8 martie va fi cu totul specială și pentru că Gina Patrichi, actrița a cărei amintire se păstrează încă în mintea și sufletul celor care au avut șansa de a o vedea jucând, ar fi împlinit 84 de ani. În semn de respect și pentru aducere aminte, Teatrul Bulandra organizează luni, 9 martie, ora 19.00, la Sala Liviu Ciulei, expoziția Gina Patrichi – o stea în galeria Teatrului Bulandra.