George Ivaşcu: ,,Valentin Nicolau iubea foarte mult teatrul şi era un dramaturg generos”
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-ivascu-valentin-nicolau-iubea-foarte-mult-teatrul-si-era-un-dramaturg-generos/

George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, a declarat că a jucat în două spectacole realizate după scenarii scrise de Valentin Nicolau – care a murit marţi seară – şi că îşi aminteşte că acesta iubea foarte mult teatrul şi era un dramaturg generos, care ţinea cont de părerile actorilor şi regizorilor.

Un articol de Liliana Matei|14 ianuarie 2015

Valentin Nicolau a decedat marţi, la vârsta de 54 de ani, în urma unui top cardio-respirator.

George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis din Bucureşti, a declarat pentru Mediafax că a jucat în două spectacole realizate după scenarii scrise de Valentin Nicolau – „Legenda ultimului împărat”, în regia lui Alice Barb, la Teatrul Naţional din Bucureşti, şi „Ultima haltă în Paradis”, care a fost şi filmat, în regia lui Alexandru Tocilescu.

„În relaţia cu domnul Nicolau, pot să vă spun că ambii regizori, respectiv Alice Barb, cea care a făcut «Legenda ultimului împărat», dar şi Alexandru Tocilescu, precum şi noi, actorii, am avut şansa de a lucra cu un dramaturg care, în afara faptului că scria piesele, era tot timpul acolo şi era deosebit de deschis către opţiunile regizorilor şi ale actorilor. Pe scurt, era un dramaturg generos, nu un dramaturg care spune «aşa am scris, aşa spui textul», fără să aibă niciodată aplecare şi înţelegerea pe care i-o supune regizorul şi actorul”, a declarat George Ivaşcu, menţionând că Valentin Nicolau iubea teatrul foarte mult.

Valentin Nicolau va fi înmormântat vineri, în Bucureşti. Detaliile privind slujba şi înmormântarea nu au fost încă stabilite, urmând să fie făcute publice în următoarea perioadă.

Scriitor, proprietar al grupului Nemira, fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, Valentin Nicolau a fost de formaţie geofizician.

Valentin Nicolau a condus Televiziunea Română, din funcţia de preşedinte-director general, în perioada 2002 – 2005. De asemenea, Valentin Nicolau a fost membru în fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care a fost demis pe 10 decembrie 2013 de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

În 2013, Valentin Nicolau s-a numărat printre numele vehiculate pentru preluarea din nou a şefiei TVR.

În 1999 şi 2000, talentul de dramaturg i-a fost confirmat oficial prin cele două nominalizări succesive la premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cea mai bună piesă a anului şi apoi prin câştigarea, în anul 2000, a marelui premiu „Camil Petrescu” pentru dramaturgie al Ministerului Culturii, pentru „Ca zăpada şi cei doi”, pusă ulterior în scenă la Teatrul Nottara din Bucureşti sub titlul „Uzina de plăceri S.A.”.

Valentin Nicolau a publicat mai multe volume de teatru, „Dacă aş fi un înger”, „Ultimul împărat”, „Mai jos de Figueras”, antologia „Taina îngerilor” şi, printre cele mai recente, „Povești din al nouălea cer” şi „Păstrează copia şi nu uita originalul”. De asemenea, piesa „Taina îngerilor” a apărut în traducere în limba franceză în Belgia, sub titlul „Le mystère des anges”, la editura Lansman. Multe alte piese ale sale au fost traduse şi publicate în antologii colective.

La ediţia de anul trecut a Târgului de Carte Gaudeamus, Valentin Nicolau şi-a lansat volumul „Basmania, Răspântia gândurilor” (cartea 1), cu ilustraţii de Tudor Popa. Potrivit editurii Nemira, romanul „Basmania. Răspântia gândurilor” este „un îndemn adresat nouă, tuturor, de a nu înceta să visăm şi să credem că poveştile încă ne mai pot salva”.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.