George Mihăiță, invitatul conferinței speciale FITS și TNRS din decembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-mihaita-invitatul-conferintei-speciale-fits-si-tnrs-din-decembrie/

George Mihăiţă, unul dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi actori de teatru şi film din România, este invitatul ultimei conferinţe speciale FITS şi TNRS din 2019, care va avea loc vineri, 20 decembrie 2019, de la ora 18:00, la Spaţiul Habitus, Piaţa Mică. „Actorul, poezia şi viaţa” este tema acestei conferinţe.

Un articol de Liliana Matei|10 decembrie 2019

George Mihăiţă (n. 23 septembrie 1948) este actor, iar din 2002 este și directorul Teatrului de Comedie București. Recunoscut pentru expresivitate facială, dar și pentru vocea distinctivă, Mihăiţă a jucat în mai mult de 70 de filme și este considerat un actor emblematic al României. Rolul Vuică din „Reconstituirea” de Lucian Pintilie (pelicula a fost aleasă drept cel mai bun film românesc din toate timpurile de către Asociația Criticilor Români de Film) a fost prima apariție într-un film și totodată rolul care l-a propulsat în carieră.

A studiat Arta Actorului la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L Caragiale” din București, absolvind în 1971. Cariera sa de peste patru decenii a însumat numeroase roluri atât în teatru cât și în filme. Cu spectacolul „Revizorul” de N.V. Gogol, regia Horațiu Mălăele, în care George Mihăiță joacă rolul Primarului, a participat la numeroase festivaluri din Europa, dintre care: Festivalul International Fringe, Edinburgh, Scoţia, Bukarest Festtage, Viena, Austria, Teatrul Arenal Madrid, Spania, Teatrul Katona Joszef, Budapesta, Ungaria. Pe lângă actorie, s-a dedicat tinerilor și problemelor acestora, încercând să îi ajute și să îi încurajeze prin revistele Salut și Salut Generația Pro, pe care le-a înființat. Două publicații emblematice pentru presa scrisă din România. A publicat cartea Dramele adolesenților, o carte care s-a bucurat de mare succes, în care răspunde întrebărilor puse de adolescenți despre problemele specifice acestei vârste. Ca președinte al Clubului UNESCO Adolescenții, și ca o dovadă a implicării sale în aceast domeniu, a înființat Festivalul de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria” și de asemenea, în 1994, la inițiativa sa, a fost instaurată Ziua Adolescenților.

Ca director al Teatrului de Comedie a revitalizat această instituție prin introducerea mai multor proiecte importante: Festivalul Comediei Românești – festCO (unic în România), COMEDIA ȚINE LA TINEri, Concursul de Comedie Românească, workshop-uri, dar și alte evenimente culturale importante. Abordarea sa modernă și campaniile inedite de marketing au propulsat Teatrul de Comedie ca fiind unul dintre cele mai importante instituții culturale din România.

În 2002 a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc”.

Numele George Mihăiță este strâns legat de teatru, de cinema și de adolescenți, dar este totodată sinonim cu inovația și cu un spirit tânăr.

Conferințele speciale FITS și TNRS sunt organizate de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu în parteneriat cu Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și Habitus. Informații pe larg despre evenimentele TNRS sunt publicate pe site-ul oficial al teatrului: www.tnrs.ro.

Foto: Gabriel Nedelcu, TNRS

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.