Grigore Popescu Muscel va expune la Casa Artelor
https://www.ziarulmetropolis.ro/grigore-popescu-muscel-va-expune-la-casa-artelor/

Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti – Mogoşoaia, vă invită duminică, 21 iulie, de la ora 17.00, la Casa Artelor pentru vernisajul expoziţiei de pictură semnat Grigore Popescu Muscel.

Un articol de Andrada Văsii|18 iulie 2013

Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti – Mogoșoaia, vă invită duminică, 21 iulie, de la ora 17.00, la Casa Artelor pentru vernisajul expoziţiei de pictură semnat Grigore Popescu Muscel. Evenimentul va fi prezentat de către criticul de artă Doina Mândru.

Pictor cu o impresionată operă de muralist, iconar şi restaurator recunoscut prin prestigioase premii şi distincţii pentru cele peste 40 de ansambluri restaurate sau realizate, Grigore Popescu Muscel (n.1945 la Câmpulung Muscel) este, nu mai puţin, un fascinant maestru al penelului şi în faţa şevaletului.

Format la sfârşitul anilor ‘60 în Facultatea de arte plastice din Timişoara sub îndrumarea lui Romulus Nuţiu, artistul a beneficiat din plin de rodnica deschidere culturală oferită, la vremea aceea de întreaga efervescenţă intelectuală generată de grupul Bertalan, Flondor, Cotoşman, Eduard Pamfil.

Grigore Popescu venise însă în oraşul de pe Bega cu o importantă orientare clasică, generată mai ales de mediul familial care l-a îndreptat către limbile clasice. Mult mai atras însă de spectacolul vizual al dealurilor înflăcărate de razele toamnei sau de misterul din surdina gravă a înserărilor din oraşul natal, tânărul s-a aplecat de timpuriu asupra desenului, apoi asupra picturii, pentru a se dedica, după puţini ani de catedră, doar artei murale sub diferitele ei cerinţe.

Un artist modern

Opera sa de şevalet nu este extinsă dar concentrarea ei ascunde căutări, frământări interioare, tatonări ale expresivităţii plastice de o mare bogăţie şi sinceritate şi, mai presus de toate, de o mare seriozitate artistică.

În profunzimea coloristică a fiecărei pânze simţi pulsând decenii de pictură europeană şi românească privite cu înţelegere şi sensibilitate, simţi vibraţia dialogului dintre artist şi marii săi înaintaşi. Prin aceasta, Grigore Popescu Muscel se dovedeşte un artist modern al veacului XX, cu o paletă solidă şi strălucitoare care poartă un neaşteptat dialog cu universul fantastic al lui Ion Ţuculescu, cu bogăţia cromatică a lui Ştefan Dimitrescu, dar care face dovada meşteşugului desăvârşit al unui autentic pictor, poet al culorii, uneori decorativ, ca un bun muralist, alteori mizând pe construcţie sau pe atmosferă.

Foto credit: Grigore Popescu- Pictură Murala (Site)

16
/11
/20

O expoziție de grup atipică, The Domino Effect (21 noiembrie 2020 – 6 februarie 2021) aduce în spațiul galeriei Gaep 13 lucrări selectate exclusiv de artiști, printr-o reacție în lanț: de la Răzvan Anton și până la Ignacio Uriarte, fiecare artist al galeriei a ales o lucrare de la următorul artist în ordine alfabetică.

13
/11
/20

Fabrica de Pensule alături de Spațiul de Artă Contemporană MAGMA deschid primul moment din setul de expoziții dedicate sectorului emergent al scenei de arte vizuale din România, parte a proiectului "Future Perfect / Viitor Anterior", în data de 13 noiembrie 2020, printr-un tur ghidat online care se va desfășura pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

12
/11
/20

La Muzeul Național al Țăranului Român,  sâmbătă, 14 noiembrie 2020, publicul este așteptat la evenimentul intitulat Noaptea Europeană a Muzeelor. Cu această ocazie se pot vizita trei expoziții temporare. Organizatorii au pregătit, de asemenea, o proiecție în aer liber. Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a […]

02
/11
/20

Asociația Culturală Control N lansează ACSINTE.100, parte a programului educațional cu același titlu, un album virtual cu fotografii de Costică Acsinte însoțite de clipuri audio și video ce invită publicul tânăr în România anilor 1920 - 1960.