Guvernul, obligat să plătească diferenţa pentru Cuminţenia Pământului
https://www.ziarulmetropolis.ro/guvernul-obligat-sa-plateasca-diferenta-pentru-cumintenia-pamantului/

Deputaţii din Comisia de Cultură au votat un amendament la OUG 10/2016 potrivit căruia Guvernul va fi obligat să plătească diferenţa de bani până la 11 milioane de euro, indiferent de suma colectată pentru cumpărarea operei ”Cuminţenia Pământului”.

Un articol de Petre Ivan|7 septembrie 2016

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură, le-a propus colegilor săi introducerea unui amendament la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 10/2016.

În situaţia în care la 30 septembrie nu se strâng cei şase milioane de euro din subscripţie publică, Guvernul va mări marja de cinci milioane până la cuantumul sumei de 11 milioane ca acest bun de patrimoniu naţional să fie cumpărat. Deci Guvernul are libertatea să mărească cuantumul de cinci milioane de euro. – Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură

La rândul său, deputatul Mădălin Voicu a caracterizat campania de subscripţie drept ”aproape o bişniţăreală”, afirmând că nu este revoltat, ci doar mâhnit.

Lucrarea poate fi scoasă din ţară, aşa cum nenumărate piese din tezaur sunt scoase şi participă la expoziţii în afara ţării. Proprietarul o poate da în custodia marilor muzee ale lumii, cu obligaţia să se reîntoarcă în ţară peste ani de zile. Eu de aceea am spus, 11 milioane e ste un preţ excelent şi noi putem după aia dacă vrem să o dăm în custodia altor muzee. – Toader Paleologu, fostul ministru al Culturii

Până la data de 16 august pentru ”Cuminţenia Pământului” au fost strânşi 695.000 de euro din cele 6 milioane necesare.

Foto: Cuminţenia Pământului – brancusiealmeu.ro

28
/04
/23

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea” vă invită la vernisajul expoziției realizate de Florin Tamba – laureat al Premiului „Grigore Bradea” 2021. Vernisajul expoziției de sculptură are loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 18:00, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud. Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.

27
/04
/23

Finalul lunii aprilie aduce încă două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. De pe 26 aprilie și până pe 6 iunie, la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106), se poate vedea expoziția „Călătorii” a artistei Ioana Badea, ce explorează drumuri, și nu destinații, făcute atât cu pasul, cât și cu gândul și între 29 aprilie și 13 mai artistul Bogdan – George Negulescu aduce în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53 expoziția ”Red my mind”.

27
/04
/23

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico se va desfășura, în perioada 27 aprilie - 2 mai 2023, în orașul Logroño (Spania), iar România va fi din nou prezentă, cu instalația „Fresaˮ/„Căpșunăˮ, realizată de arhitecta Oana Stănescu. Participarea României la această ediție a Festivalului este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al Festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

25
/04
/23

Fundația Art Encounters din Timişoara, oraş care este Capitala Europeană a Culturii în acest an, găzduieşte expoziția "Adrian Ghenie - Corpul imposibil", ce conține o serie de desene și câteva picturi tulburătoaere, inspirate din izolarea din perioada pandemiei.

24
/04
/23

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.