Guvernul va deschide un proces in Franta pentru repatrierea osemintelor lui Brancusi
https://www.ziarulmetropolis.ro/guvernul-va-deschide-un-proces-in-franta-pentru-repatrierea-osemintelor-lui-brancusi/

Guvernul se va angaja în mod direct în deschiderea unui proces în Franţa pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi, a declarat joi premierul Victor Ponta, precizând că procedurile cu statul francez sunt extrem de complicate, iar fără o decizie a instanţei acest lucru nu va fi posibil.   Victor Ponta a avut o întâlnire, la Târgu Jiu, […]

Un articol de Andrada Văsii|7 decembrie 2012

Guvernul se va angaja în mod direct în deschiderea unui proces în Franţa pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi, a declarat joi premierul Victor Ponta, precizând că procedurile cu statul francez sunt extrem de complicate, iar fără o decizie a instanţei acest lucru nu va fi posibil.

 

Victor Ponta a avut o întâlnire, la Târgu Jiu, cu primarul municipiului şi cu scriitorul Laurian Stănchescu, cel care a început de mai mult timp o acţiune de repatriere în România a osemintelor lui Brâncuşi.

Premierul a declarat că Guvernul va prelua cheltuielile pe care le presupune procesul respectiv, el menţionând că fără o decizie a instanţei franceze repatrierea osemintelor lui Brâncuşi nu va fi posibilă.

„Procedurile cu statul francez sunt extrem de complicate şi sunt foarte hotărât ca această iniţiativă privată s-o luăm la nivelul Guvernului. Guvernul va angaja o firmă de avocaţi din Franţa, din Paris, pentru că în toate procedurile este nevoie de o hotărâre a judecătorului din Paris pentru ca rămăşiţele lui Constantin Brâncuşi să poată fi deshumate şi aduse la Târgu Jiu”, a precizat Ponta.

Premierul a menţionat că Secretariatul General al Guvernului va primi o dispoziţie specială în acest sens din partea sa, proiectul de repatriere a osemintelor lui Brâncuşi presupunând şi reamenajări pe care autorităţile le vor face la Hobiţa, acolo unde se află casa părintească a sculptorului, precum şi cimitirul în care acesta ar urma să fie înhumat.

Scriitorul Laurian Stănchescu a precizat, după întâlnirea cu Ponta, că are toată încrederea că osemintele sculptorului vor putea fi repatriate, mai ales că Guvernul a decis să se implice în proiectul său.

La finalul întrevederii, Stănchescu i-a oferit lui Ponta un tricou imprimat cu imaginea lui Constantin Brâncuşi, premierul promiţându-i acestuia că îl va purta în ziua în care amândoi vor merge la Paris după osemintele sculptorului.

 

Sursa: Mediafax

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.